S: Kommuner skal bevare affaldskontrol

LIBERALISERING: Affaldsområdet er for vigtigt til, at det kan overlades fuldstændig til private aktører, mener Socialdemokraterne. Dermed går partiet imod regeringens forslag, som lægger op til en fuld liberalisering af forbrændingssektoren.

Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix
Klaus Ulrik MortensenCecilie Gormsen

Kommunerne skal fremover ikke længere kunne henvise affald til egne anlæg.

Sådan lyder det i et udspil fra regeringen om at liberalisere affaldsforbrændingssektoren.

I udspillet skriver regeringen, at analyser peger på, at en fuld konkurrenceudsættelse af sektoren vil øge effektiviteten med 300 millioner kroner frem mod 2025 og en halv milliard ved fuld indfasning.

“Affaldsproducerende virksomheder vil dermed få frit valg i forhold til at vælge det forbrændingsanlæg, som kan bortskaffe affaldet mest effektivt og billigst,” står der i regeringens udspil.

Affaldhåndteringen er så central en pille i vores samfund, at jeg ikke synes, at man skal gamble ved at overgive ansvaret til private aktører.

Jens Joel
Energiordfører, Socialdemokratiet

For vigtigt til fuld liberalisering
Men selv om det hidtil har været svært at kende forskel på rød og blå blok i spørgsmålet om indretningen af fremtidens affaldssektor, så trækker Socialdemokraterne nu en streg i sandet.

Energiordfører Jens Joel understreger, at man som udgangspunkt deler tanken om at bruge udbudspligten til at fremme konkurrencen mellem de forskellige anlæg. *

“Men affaldsforbrænding er også en del af vores fælles infrastruktur. Og derfor synes vi, at det er fornuftigt at bevare en offentlig kontrol med området frem for at overlade det fuldstændig til private interesser,” siger energiordføreren.

Socialdemokraternes forslag er derfor, at private aktører via udbudspligten inddrages, men at arbejdet ledes af et konsortium, som i sidste ende ejes af 51 procent offentlige aktører.

Thorning-regeringen barslede ellers selv gennem længere tid med forslaget om en liberalisering af sektoren. Det mødte dog stærk modstand fra kommunerne og blev i sidste ende taget ud af den tidligere regerings lovkatalog.

Og Jens Joel mener da også grundlæggende, at det er en god ide at få private kræfter og kapital ind i sektoren. Men kommunerne skal stadig have ansvaret for affaldshåndteringen.

Private har sværere ved at omstille sig
En udfordring ved at afgive ansvaret til en privat aktør, som har vundet et kommunalt udbud, der rækker mange år frem i tiden, kan ifølge Jens Joel være, at den private virksomhed vil have sværere ved at omstille sig til en ny virkelig.

“Det er en meget svær øvelse at spå 20 år frem i tiden. Lige nu regner alle med, at vi går en fremtid i møde med mindre mængder affald til forbrænding. Men viser det sig nu, at der skal bygges nye anlæg, er jeg ikke sikker på, at en privat virksomhed vil have samme incitamenter til opføre anlægget, som en kommune har det i dag,” siger han.

Socialdemokraterne venter nu på, at energi- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt indkalder til forhandlinger.

"Vi går ind i forhandlinger med tre mål: En reform af forbrændingssektoren skal skaffe billigere priser for forbrugerne. Den skal skabe incitamenter til at øge genanvendelsen. Og så skal den tage afsæt i princippet om, at affaldssektoren er en del af rygraden i samfundet, som ikke skal overlades til private aktører," siger han.

* Artiklen er præciseret, så Socialdemokratiets kritik af regeringens forslag om liberalisering nu fremstår mere nuanceret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00