S: Landbrugspakken må være flagskibet inden for disciplinen dårligt politisk håndværk

DEBAT: Der er ikke brug for flere negative historier om landbruget og fødevaresektoren, men for brede politiske aftaler, der kan skabe ro og grøn omstilling, skriver Simon Kollerup. 

Af Simon Kollerup (S)
Ordfører for landbrug, fiskeri og fødevarer

Socialdemokratiet vil skabe en positiv fortælling om Danmarks fødevaresektor. Der er kort fortalt ikke brug for flere historier om miljøproblemer, MRSA og ministre, der ikke vil lytte til folketingsflertal. I stedet er der brug for en regering, der kan give fødevaresektoren arbejdsro og mulighed for at udvikle sig.

Det kræver to ting.

Det kræver, at der bliver indgået brede aftaler, der giver ro og stabilitet om fødevaresektoren. Samtidig er det afgørende, at de aftaler, der bliver indgået, sikrer en grønnere fødevaresektor, der svarer på de udfordringer, vi som samfund står over for. Begge dele har regeringen forsømt, og det har skadet fødevaresektorens image. 

Se bare på landbrugspakken. Pakken blev vedtaget af det smallest tænkelige flertal. Pakken havde nær kostet regeringen livet. Lempelserne i pakken gik så langt, at EU måtte irettesætte regeringen og justere væsentlige elementer i pakken. Og nu står det så klart, at de forudsætninger, der ligger til grund for landbrugspakken, er pilrådne. Landbrugspakken må på den baggrund være flagskibet inden for disciplinen dårligt politisk håndværk.

Alt det kunne vi have været foruden, hvis regeringen havde været interesseret i at indgå en bred aftale. Og jeg er fuldstændig sikker på, at antallet af kritiske artikler om dansk landbrug ville have været væsentligt mindre, hvis regeringen havde arbejdet helhjertet for en bred aftale. Dansk landbrug fortjener bedre.

Fødevarepolitik skal være sexet
Jeg er ikke et splitsekund i tvivl om, at landbruget havde været bedre tjent med en bred aftale. En aftale, der ikke gik helt så langt, men til gengæld skabte sikkerhed og ro om rammevilkårene. Nu står vi i en situation, hvor man kan frygte, at landbruget får en regning, fordi regeringen agerede skødesløst. Det er ingen tjent med.

Min prognose er, at de problemer, Landbrugspakken har skabt, ikke bliver håndteret i denne regeringsperiode. Selvom Jakob Ellemann-Jensen siger, at han sætter miljø før fødevarer, så tror jeg ikke, at regeringen kommer til at tage et opgør med pakken. Det har statsministeren selv slået fast.

Desværre handler grøn politik i Venstre mest om kække bemærkninger, smarte slogans og et grønt logo. Men det bliver kvælstofudledningen ikke mindre af, og det kan aldrig erstatte det gode politiske håndværk.

For mig at se skal vi væk fra skandalesagerne, hvis fødevarepolitik skal være sexet. Vi skal have brede aftaler, der skaber ro, og en endnu grønnere fødevaresektor, hvor klima- og miljøaftrykket falder. Og hvor der rent faktisk er mulighed for at få fortalt, at danske fødevareproducenter er blandt verdens bedste, uden at det faktum drukner i dårlig omtale.

Forrige artikel Lokalpolitikere til Christiansborg: Hjælp os med at tøjle tårnhøje boligpriser Lokalpolitikere til Christiansborg: Hjælp os med at tøjle tårnhøje boligpriser Næste artikel Klaus Bondam: Lad os sætte et mål om en million elcykler i 2030 Klaus Bondam: Lad os sætte et mål om en million elcykler i 2030