S med nyt Uber-forslag: Vil ikke være den dømmende magt

NYT FORSLAG: DF, Enhedslisten og SF går for langt med deres Uber-forslag, mener Socialdemokraterne. Partiet fremsætter derfor sit eget, når Folketinget tirsdag diskuterer taxatjenesten Uber.

Uber bliver kritiseret for at skabe social dumping i taxibranchen.
Uber bliver kritiseret for at skabe social dumping i taxibranchen.Foto: Thomas Lekfeldt/ Scanpix
Emma Qvirin Holst

Socialdemokraterne kan ikke støtte Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF's forslag om Uber, når Folketinget tirsdag skal debattere taxatjenesten.

De tre partier går nemlig for langt med deres forslag, lyder det fra Socialdemokraternes transportordfører, Rasmus Prehn.

”Man går for langt i retningen af, at Folketinget pludselig bliver den dømmende magt. Vi skal ikke til at være den dømmende magt. Vi skal vente og se, hvad domstolen siger,” siger han.

I stedet fremlægger Socialdemokraterne sin egen tekst til vedtagelse, hvor man vil afvente den nødvendige afklaring, som en domstolsafgørelse kan give.

Domstolen er netop i færd med at behandle en anmeldelse af Uber for overtrædelse af taxiloven.

Rasmus Prehn peger på, at man ellers på mange punkter er enige med Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF.

”Vi siger ligesom dem, at vi ikke vil finde os i social dumping, og at ulovligheder skal stoppes. Vi er parate til at lave en taskforce, der sikrer, at der bliver betalt skat og der er ordentlige vilkår. Der står vi helt på linje med dem,” siger han.

Men derudover vil Socialdemokraterne i sit forslag også se på eventuel ny lovgivning med henblik på at inddrage nye teknologier, der kan sikre forbrugervenlighed, udnytte flere ressourcer og sikre større miljøvenlighed.

”Det er ikke fordi, vi vil lovliggøre Uber. Men vi har bare denne fremadrettede dimension med. Samtidig med, at vi får nævnt miljø og trængslen, som de partier slet ikke nævner,” siger Rasmus Prehn.

Han håber på, at de tre partier vil ende med at stemme for Socialdemokraternes tekst, hvis de ikke får deres egen vedtaget.

Der er ikke noget, der tyder på, at de tre partier får flertal for deres forslag, da ingen andre partier bakker op.

Venstre, Liberal Alliance, Radikale og Konservative præsenterer også en fælles vedtagelsestekst. De vil også afvente en afklaring fra domstolen. Derudover kvitterer de for, at regeringen fremsætter et forslag til modernisering af taxilovgivningen med henblik på at sikre plads til innovation og nye teknologier.

Dokumentation

Socialdemokraternes foreløbige vedtagelsestekst

Folketinget konstaterer, at Trafikstyrelsen den 19. november 2014 politianmeldte firmaet Uber for overtrædelse af taxiloven, at Københavns Politi den 17. marts 2015 rejste sigtelse mod Uber for overtrædelse af taxiloven, og at flere sigtede Uber-chauffører skal for retten i foråret 2016. Folketinget tager afstand fra al social dumping - også i taxibranchen. Folketinget imødeser derfor den nødvendige afklaring en domstolsafgørelse giver og forventer, regeringen sikrer en effektiv håndhævelse af den danske taxalov og betaling af skat bl.a. ved nedsættelse af en Task Force. Folketinget er generelt meget positivt indstillet overfor nye teknologier, der sikrer større brugervenlighed, miljøforbedringer mm. Folketinget ønsker, at juridiske gråzoner, der opstår som følge af ny teknologi identificeres og håndteres. Eventuelt må ny lovgivning gennemføres, så samme betingelser gælder for nye aktører som for etablerede. Ved ændringer af taxiloven ønsker Folketinget bedre service til forbrugerne, klogere udnyttelse af ressourcerne, inddragelse af ny teknologi, og bekæmpelse af trængsel.

Venstre, Liberal Alliance, Radikale og Konservatives vedtagelsestekst

Folketinget ønsker ordnede forhold på arbejdsmarkedet, herunder i taxibranchen. Folketinget noterer sig, at de første sager mod chauffører, der har kørt på baggrund af formidling fra Uber, skal for retten den 26. april 2016 og ser i den forbindelse frem til en afklaring af, om disse kørsler er i overensstemmelse med taxilovgivningen. På baggrund heraf vil myndighederne overveje den videre indsats med henblik på at sikre efterlevelse af gældende lov. Udnyttelse af ny viden og teknologi har historisk set resulteret i øget velstand. Derfor noterer Folketinget sig med tilfredshed, at regeringen agter at fremsætte forslag til modernisering af taxilovgivningen med henblik på at sikre plads til innovation og nye teknologier inden for erhvervsmæssig persontransport på et marked, der skal være præget af fair konkurrence, efterlevelse af skattelovgivningen og tryghed for passagererne.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00