S: Nye tal om uddannelsesloft overrasker ikke

NYE TAL: Opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at 1.800 personer, der startede på en videregående uddannelse i 2016, ville have været omfattet af uddannelsesloftet på trods af ændring af aftalen. Det er de tal, vi har arbejdet med, lyder det fra Socialdemokratiet.

Foto: Jens Astrup/Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

1800 personer, der startede på en videregående uddannelse i 2016, ville have været omfattet af den nye aftale om det såkaldte uddannelsesloft.

Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

”Det overrasker mig ikke. Det er sådan set inden for skiven af, hvad det var for nogle tal, vi arbejdede med dengang, vi aftalte selve indholdet af aftalen,” siger Mette Reissmann, uddannelses- og forskningsordfører for Socialdemokratiet.

Tallene kommer samme dag, som uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) skal i samråd om dobbeltuddannelser. Ministeren skal her redegøre for, hvordan man vil sikre, at uddannelse med høj efterspørgsel bliver undtaget for begrænsning af dobbeltuddannelse.

1.800 ville være ramt af ny aftale
Opgørelsen fra Danmarks Statistik viser, at ud af de 102.000 personer, der startede på en videregående uddannelse i 2016, ville 2.500 have været omfattet af den første aftale om uddannelsesloftet. Det skyldes, at de i forvejen havde en uddannelse på samme eller højere niveau.

Ud af de 2.500 ville 1.800 studerende stadig have været omfattet af det justerede uddannelsesloft, som blev fremlagt i slutningen af januar. Her ændrede aftalepartierne reglerne, så det blandt andet blev muligt at tage en ny uddannelse efter seks år.

Opgørelsen tager dog ikke højde for de personer, der opnår dispensationskrav såsom sygdom, nedslidning eller forældet uddannelse.

Færre rammes i fremtiden
Ifølge Mette Reissmann forventer partierne bag aftalen, at samme antal personer vil rammes af uddannelsesloftet i 2017. Hun regner dog med, at tallet vil falde i løbet af de kommende år:

”Det vil forhåbentlig blive færre, eftersom de unge mennesker vil blive vejledt på en anden måde fremadrettet, fordi de vil tage afsæt i aftalen og konsekvensen af den. Så det vil naturligvis gå ned,” siger Mette Reissmann og fortsætter:

”Vi redder 2000 mennesker fra at falde ud af dagpengesystemet. Det gør vi årligt. Det er det, man skal holde det op imod.”

Uddannelse er en dyr og kostbar ting
Tirsdagens samråd om dobbeltuddannelse er indkaldt af SF's Jacob Mark. Mange har meldt sig interesserede i at overvære det, og samrådet er derfor blevet rykket til den store Landstingssal. 

Aftalen om uddannelsesloftet blev i december indgået mellem regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. I første omgang betød aftalen, at det ikke var muligt at starte på en uddannelse, hvis man havde en på tilsvarende eller højere niveau.

Efter massiv kritik fra blandt andet Folketingets andre partier samt de studerende, lempede aftalepartierne på reglerne, og gjorde det dermed muligt at tage en uddannelse nummer to efter seks år.

”En uddannelse er en dyr og kostbar ting, og kostbare ting skal man behandle med omhu. Det kan ikke nytte noget, at vi etablerer en brug og smid væk-kultur,” sagde forskningsminister Søren Pind (V) i forbindelse med justeringen af aftalen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Reissmann

MF (S), erhvervsordfører, Socialdemokratiet, formand, Marstal Navigationsskole, formand, Københavns Idrætsefterskole, bestyrelsesmedlem, Kvindeøkonomien, TV-vært, TV3
cand.merc.jur. (CBS 1989)

0:000:00