S og SF vil kun støtte salg i udsatte boligområder

NY SALGSORDNING: Hvis S og SF skal stemme for regeringens lovforslag om en ny salgsordning for almene boliger, skal alt salg i ikke-udsatte områder droppes eller skilles ud i et andet lovforslag.
Foto: Colourbox.com
Jørgen Skadhede
Selvom regeringen har skruet ned for ideologien i sit projekt med at sælge almene boliger, så vil S og SF ikke stemme for den nye salgsordning, med mindre regeringen helt dropper alt salg i velfungerende områder eller skiller det ud i et andet lovforslag.

Dermed er der ikke udsigt til, at oppositionen vil støtte den nye salgsordning, der primært er rettet mod udsatte boligområder, som regeringen, DF og de Radikale er blevet enige om.

Med den nye ordning bliver en del af boligorganisationernes kritik ellers imødekommet, og det bliver sværere for almene lejere at købe deres bolig, og de har ikke automatisk ret til en rabat i form af et rente og afdragsfrit lån fra den lokale boligafdeling. 

Men S og SF kritiserer, at regeringen fastholder, at lejerne i de velfungerende områder fortsat skal have mulighed til at købe deres bolig, såfremt to tredjedele af beboerne i afdelingen stemmer for at sælge.

"Ønsker regeringen at få en bredere opbakning til de mere konstruktive dele af lovforslaget, som har til formål at skabe en mere blandet beboersammensætning i de udsatte boligområder, er Socialdemokraterne parate til at støtte en opdeling af lovforslaget, hvor det, der sigter på at sælge ud af almene boliger i ikke-udsatte områder, skilles fra," sagde boligordfører Thomas Jensen (S) under førstebehandlingen af lovforslaget i fredags.

Jeg forventer ikke, at der bliver solgt helt vildt mange boliger til folk, der ønsker deres egen lejlighed, men jeg synes, det er positivt, at der er en mulighed for det.

Louise Schack Elholm (V)
Boligordfører

SF kvitterer for tilbagetog
Helt samme holdning har SF, der ellers roste regeringens ændringer af salgsordningen, som SF mener har karakter af et tilbagetog.

"Det er blevet en tungere proces at sælge de attraktive almene boliger, og det er blevet meget sværere at få de favorable lån, som det hidtil har været tilfældet. Det er godt. Det betyder, at regeringen har fortrudt, og det er et tilbagetog, som vi meget gerne vil kvittere for. Men vi forstår ikke, hvorfor det er, at man ikke går hele vejen. Vi forstår ikke, hvorfor man vil opretholde den mulighed, at der skal kunne sælges ud af attraktive almene boliger," sagde boligordfører Nanna Westerby (SF).

R støtter salgsordningen
S og SF får dog svært ved at ændre på den nye salgsordning, selv hvis de vinder næste valg. Salgsordningen får således støtte fra de Radikale, og salgsordningen er en del af boligforliget, der rækker flere år frem.

"Vi er, ligesom i alle andre sager, gået ind i de her aftaler for at skaffe resultater, men det betyder jo ikke, at eksempelvis forslaget om en ny salgsordning for salg af almene boliger ligefrem er en blomst, som har groet i vores have. Men det tager vi altså med, fordi vi tror på, at den samlede ordning er et gode," sagde boligordfører Jørgen Poulsen (R).

Socialminister Benedikte Kiær (K) afviste kritikken fra S og SF og forsvarede indholdet i den nye salgsordning.

"Der er ikke tale om et ideologisk felttog. Der er tale om, at der, hvis der er et stort demokratisk ønske i den enkelte afdeling, åbnes for en mulighed for salg af individuelle boliger, hvis der er mere end to tredjedeles flertal for, at det kan ske," sagde Benedikte Kiær.

Lave forventninger hos V
Siden forsøgsordningen om salg af almene boliger blev indført i 2005, er der kun blevet solgt 61 almene boliger, hvilket både oppositionen og tidligere konservative boligordfører har betegnet som en klar fiasko for projektet.

Hos Venstre er forventningerne til antallet af solgte boliger da heller ikke tårnhøje. Men partiet støtter fortsat helhjertet, at lejerne har mulighed for at købe deres bolig.

"Jeg forventer ikke, at der bliver solgt helt vildt mange boliger til folk, der ønsker deres egen lejlighed, men jeg synes, det er positivt, at der er en mulighed for det," sagde boligordfører Louise Schack Elholm (V).

Også Dansk Folkeparti støtter salgsordningen, selvom partiets boligordfører tidligere over for Altinget.dk har udtrykt betænkeligheder.

"Jeg synes, det er en udmærket ordning, og jeg tror ikke, at der vil blive solgt særlig mange boliger. Men nu må vi jo vente og se. Det er et værktøj, vi giver til kommunerne og boligorganisationerne, og det er vi sådan set glade for at kunne give dem. Og i sidste ende er det jo op til lejerne," siger boligordfører Anita Knakkergaard (DF) til førstebehandlingen.

Dokumentation
Ny salgsordning

Hovedpunkter i den nye salgsordning:

Muligheden for at få godkendt salg af hele blokke eller afdelinger til en ekstern køber i udsatte boligområder bliver lempet.

Almene lejere har ikke længere ret til at få et rente- og afdragsfrit lån på 30 procent af købssummen. Kommunen og boligorganisationen har dog fortsat mulighed for at beslutte, at boligafdelingen skal give lånet.

Som udgangspunkt skal der være enighed om salg mellem beboere, kommune og boligorganisation. Salg uden om boligorganisationen kan fortsat ske, hvis to tredjedele af samtlige beboer stemmer for at sælge.

Lex Gellerup. Nettoprovenu fra grundsalg i et udsat boligområde kan bruges til at finansiere en godkendt helhedsplan for området.

Socialministeriet forventer, at der bliver solgt 100 almene boliger om året med den nye ordning. 50 til lejere og 50 ved salg af hele ejendomme til tredjemand i udsatte boligområder.

Lovforslaget skal efter planen træde i kraft 1. juli 2011


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Jensen

MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005)

Nanna Westerby Jensen

Plandirektør, Økonomiforvaltningen, Københavns Kommune
ba.soc. (Roskilde Uni. 2008), cand.soc. (Roskilde Uni. 2015)

Benedikte Kiær

Borgmester (K), Helsingør Kommune, regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2001)

0:000:00