V afviser ikke at sænke rentefradraget

BOLIGSKAT: Dansk Folkeparti og Radikale foreslår at finansiere en ny boligskatteaftale ved at sænke boligejernes rentefradrag. Venstre kvitterer for forslaget, mens Socialdemokratiet afventer regeringens udspil.

Radikale og Dansk Folkeparti foreslår, at et nyt boligskattesystem skal finansieres ved at sænke rentefradraget for boligejere.
Radikale og Dansk Folkeparti foreslår, at et nyt boligskattesystem skal finansieres ved at sænke rentefradraget for boligejere.Foto: Colourbox
Amalie Bjerre Christensen

Det er ikke umuligt, at en sænkelse af rentefradraget skal i spil for at finansiere en ny boligskatteaftale.

Sådan lyder det fra Venstre, efter Radikale og Dansk Folkeparti torsdag har foreslået at betale det nye boligskattesystem ved at inddrage boligejernes rentefradrag.

”Det er en ting, vi også havde med i vores 2025-plan, så derfor er det ikke en fremmed tanke at skulle kigge på det i en eller anden udstrækning,” siger Jacob Jensen, finansordfører for Venstre.

Ro for boligejerne
Radikale og Dansk Folkeparti vil bringe boligejernes rentefradrag med til forhandlingsbordet for at sikre finansieringen af en ny boligskatteaftale, som forhandles i øjeblikket.

Boligskatteaftalen skal give lavere boligskatter for boligejere, samtidig med at flere boligejere skal have penge tilbage efter at have betalt for meget i boligskat og ejendomsværdiskat siden 2011. I alt udgør regningen 32,2 milliarder kroner.

”Jeg tror, der bliver ro for boligejerne, når aftalen er i hus. Det er den desværre ikke endnu. Vi er også langt fra. Vi har kun haft et enkelt møde siden jul, hvor forhandlingerne stoppede. Det er det, vi skal i gang med nu,” siger René Christensen, finansordfører for Dansk Folkeparti til TV 2.

I spil til forhandlingerne
I regeringspartiet Venstre kvitterer finansordfører Jacob Jensen for Radikale og Dansk Folkepartis udspil. Han fastslår, at det nu må tages med til bords under forhandlingerne.

”Det er selvfølgelig noget, der er i spil omkring forhandlingerne. Men hvor meget, hvor lidt og hvilken model og indfasning skal ses i sammenhæng med det samlede billede af, hvad der i øvrigt er af finansieringsmuligheder, og hvordan det stiller boligejerne i forskellige sammenhænge,” siger Jacob Jensen.

Han mener dog ikke, at en inddragelse af rentefradraget kan finansiere hele aftalen og appellerer derfor til, at Socialdemokratiet kommer på banen med sine idéer.

”Det kræver trods alt et anseeligt milliardbeløb, hvis vi skal have finansieret det, vi alle sammen gerne vil, nemlig at sikre tryghed for boligejerne, både dem, der har betalt for meget, men også fremadrettet. Det kræver finansieringskilder af forskellige art,” siger han og fortsætter:

”Jeg håber, Socialdemokratiet besinder sig, og selv begynder at komme med forslag til finansiering og ikke kun forslag til det, de ikke er interesseret i. Jeg har ikke hørt noget om, hvad de gerne vil have. Det mangler vi.”

Afventer regeringens planer
Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, mener, at det er regeringens opgave at stille finansieringsforslag.

”Vi synes, det er ærgerligt overhovedet at begynde at skabe usikkerhed omkring det med sådan en diskussion her, hvis det ikke er noget, regeringen har tænkt sig skal være en del af forhandlingerne. Skulle regeringen spille det ud, må vi undersøge konsekvenserne ved det,” siger Jesper Petersen og fortsætter:

”Når vi tidligere har været skeptiske ved det, er det, fordi rentefradraget i forvejen sættes ned, og man må forvente, at det især vil ramme yngre boligejere og dem, der er på vej ind på boligmarkedet.”

*Rubrik og citat er ændret kl. 14.13

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Jensen

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 1998)

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

0:000:00