S vil give regionerne flere miljøopgaver

REGIONER: Socialdemokraterne vil give regionerne flere miljøopgaver. Oppositionen bakker op om muligheden. Konservative afviser behovet.
Selvom Socialdemokraterne ikke har truffet en endelig beslutning, så regner partiets miljøordfører med, at regionerne kommer til at varetage flere miljøområder, hvis rød blok vinder valget.
Selvom Socialdemokraterne ikke har truffet en endelig beslutning, så regner partiets miljøordfører med, at regionerne kommer til at varetage flere miljøområder, hvis rød blok vinder valget.Foto: colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Mens VKO helt vil nedlægge regionerne, går Socialdemokraterne i stik modsat retning. Partiet ønsker nemlig at give regionerne mere ansvar på miljøområdet. Det er nødvendigt med et bedre regionalt samarbejde, og her er regionerne en oplagt mulighed, lyder forklaringen.

"Det er vores udgangspunkt, at regionerne skal spille en rolle på miljøområdet," siger Socialdemokraternes miljøordfører Mette Gjerskov, der kalder overvejelserne i partiet for "meget seriøse", men understreger, at der endnu ikke er truffet en endelig beslutning.

Hun peger blandt andet på, at klimatilpasningsplanerne med fordel kan blive flyttet til regionerne, hvor de enkelte kommuner kan have svært ved at løse opgaven.

Udmeldingen modtages postivt i resten af oppositionen, hvor der er enighed om behovet for at øge den regionale miljøkoordinering.

Det vil være fornuftigt at gennemgå de områder, hvor vi i oppositionen var kritiske, da man nedlagde amterne. Vi skal se på, hvor der er grund til at lave noget om, og hvor det har vist sig at fungere fornuftigt.

Per Clausen
Miljøordfører (EL)

Mange områder i spil
Oppositionspartierne lægger ikke skjul på, at der er utilfredshed med den nuværende arbejdsfordeling mellem kommune, region og stat. SF's miljøordfører, Steen Gade, peger på naturområdet, som, han mener, er meget svært at håndtere lokalt.

"Der er mange specielle områder, som er meget vanskelige at håndtere for en kommune. De har ikke de eksperter, der skal til. Så simpelt er det," siger han og peger konkret på den kommunale varetagelse af de områder, der er beskyttet af Naturbeskyttelseslovens paragraf 3.

Enhedslisten mener, at regionerne kunne overtage kommunernes tilsynsindsats i forhold til, om miljølovgivningen overholdes, mens Radikale vil se om miljøovervågning, som i dag varetages af de statslige miljøcentre, bør flyttes over i regionerne.

"Vi kan se, at vores viden om miljøets tilstand er halveret, siden amterne blev nedlagt. Derfor kan man godt overveje, om den opgave skal placeres i regionerne," siger miljøordfører Johs. Poulsen (R).

Ingen hurtig løsning
Der er således enighed i rød blok om at ændre noget. Men hvordan ændringerne konkret skal udformes, kan der først tages stilling til efter en grundig analyse. Så der lægges ikke op til hurtige ændringer lige efter et valg. 

"Det vil være fornuftigt at gennemgå de områder, hvor vi i oppositionen var kritiske, da man nedlagde amterne. Vi skal se på, hvor der er grund til at lave noget om, og hvor det har vist sig at fungere fornuftigt," siger Enhedslistens miljøordfører Per Clausen. 

Radikale bakker op og appellerer til at "tænke sig grundigt om", før der lægges flere områder ud til regionerne. Johs. Poulsen mener ikke, at det giver mening, at regionerne får nye store opgaver, uden at de samtidig får bedre mulighed for finansiering.

"Som det er i dag, kan regionerne ikke opkræve skat. Så hvis udfordringerne bliver større end forventet, er man stadig afhængig af midler fra Folketinget," siger han.

K: Kommunerne kan løse opgaverne
Mens oppositionen således vil styrke regionerne, har Konservative længe talt for at nedlægge regionerne. Partiet mener derfor ikke, at regionerne skal have flere opgaver.  

"Opgaverne ligger fint i kommunerne, selvom der har været nogle retningslinjer, som har været uklare. De ting bliver løst, og så tror jeg, kommunerne i den grad vil være i stand til at klare miljøopgaverne," siger miljøordfører Tage Leegaard (K), der mener, at kommunerne har haft brug for tid til at omstille sig til de nye opgaver, som de fik fra amterne.

"Hvis den ene kommune mener, at der mangler viden, så vil et kommunalt samarbejde løse det hen ad vejen. Det lykkes ikke ved at lægge flere ting over i regionerne, " siger Tage Leegaard.

I dag varetager regionerne allerede nogle få miljøområder såsom udmøntning af lokale agenda 21-strategier, jordforurening og dele af vandmiljøplanlægningen. Men hvad regeringen vil gøre med de områder, hvis den får held til at nedlægge regionerne, står endnu hen i det uvisse.

"De områder, der ligger i regionerne nu, bliver vi nødt til at se på fra sag til sag. Hvilken opgave der skal ligge hvor, tør jeg slet ikke at skyde på nu," siger Tage Leegaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

Steen Gade

Foredragsholder, skribent, fhv. formand, Regeringens Råd for Samfundsansvar og Verdensmål
Lærer (Herning Seminarium 1969)

Johs. Poulsen

Byrådsmedlem (R), Herning Kommune, formand for Kultur og Fritidsudvalget, fhv. MF (2005-11)
lærer (Herning Seminarium. 1980)









0:000:00