S-SF afviser radikal snak om dagpengeperiode

UENIGHED: De Radikale vil halvere dagpengeperioden. Det afviser S og SF, som er mere åbne for andre forslag i De Radikales dagpengereform.
Margrethe Vestager og De Radikale vil halvere dagpengeperioden. Men den køber Socialdemokraterne og SF ikke.
Margrethe Vestager og De Radikale vil halvere dagpengeperioden. Men den køber Socialdemokraterne og SF ikke.
Kristian Aaskov Nielsen

Det er især en opfordring til S og SF. Hvis man lukker for en efterlønsreform og lukker for øget brugerbetaling i det offentlige - og hvis man modsat regeringen stadig mener, at der er behov for vækst i den offentlige sektor, så er der meget få muligheder tilbage. En dagpengereform er en af de vigtigste. - Information, 15. april 2010.

Margrethe Vestager
Politisk leder, De Radikale
Fakta

Det vil De Radikale:

  1. Dagpengeperioden halveres fra fire til to år.
  2. Kontingentet til a-kasserne nedsættes.
  3. Der gives 'frit lejde' til arbejdende unge, der ikke er a-kassemedlemmer, til at opnå dagpengeret efter kortere tids medlemsskab.
  4. Hele kontrolsystemet af de lediges rådighed reformeres og gøres mere enkelt.

Kilde: Dagbladet Information
Tonerne er ikke samstemmende, når oppositionen snakker om arbejdsmarkedspolitiske tiltag. Som led i en dagpengereform vil De Radikale forkorte dagpengeperioden fra fire til to år. Men den køber hverken Socialdemokraterne eller SF.

"Det er et absolut nej. Det kommer heller ikke til at ske under en kommende S-SF-regering. Margrethe Vestager kommer heller ikke ind på, hvad der skal ske med disse mennesker, når der er gået to år. Om samfundet så har et job at tilbyde dem, foreligger der intet som helst om. Det kræver, at jobbene findes," siger arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen (SF).

Affejningen af det radikale forslag får støtte fra Socialdemokraterne.

"Det kommer ikke på tale. Det er vigtigt at folk har en sikkerhed, både når det gælder dagpenge og efterløn. Vi hører ikke til de mørke mænd, som siger, at efterløn og dagpenge er skyld i økonomien. Vejen ud af krisen er mere uddannelse - ikke kortere dagpengeperiode," siger Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Torben Hansen.

R: Nødvendigt hvis økonomien skal bære
Det radikale forslag om at halvere dagpengeperioden er kommet, fordi Socialdemokraterne og SF ikke ønsker at tale efterløn. Hullet på de 15 milliarder kroner skal dækkes, hvorfor De Radikale nu har udset sig dagpengeperioden.

"Det er især en opfordring til S og SF. Hvis man lukker for en efterlønsreform og lukker for øget brugerbetaling i det offentlige - og hvis man modsat regeringen stadig mener, at der er behov for vækst i den offentlige sektor, så er der meget få muligheder tilbage. En dagpengereform er en af de vigtigste," siger Margrethe Vestager til Dagbladet Information.

Eigil Andersen imødekommer, at den radikale leder har en pointe.

"De Radikale har ret i, at der er et stort økonomisk problem i samfundet. De har også ret i, at der skal gøres noget ved det. Men det skal ikke ske på denne måde. Vi arbejder på en plan for økonomisk genopretning, men vores bud vil ikke gå ud over dagpengeperioden," siger Eigil Andersen.

Enighed om andre forslag
Men selv om Socialdemokraterne og SF bestemt afviser at pille ved dagpengeperioden, er partierne mere åbne for de øvrige radikale forslag.

De Radikale vil blandt andet rydde ud i kontrolsystemet af lediges rådighed for arbejdsmarkedet. Dernæst vil man give unge frit lejde til a-kasserne, så de kan få dagpengeret hurtigere. Et forslag, som ligner det, De Radikale og Socialdemokraterne fremsatte i forrige folketingssamling. SF mener her, at en hurtigere dagpengeret skal gælde flere aldersgrupper.

Kun når det kommer til sænkningen af kontingentet til a-kasserne, er der uenighed mellem Socialdemokraterne og SF. Mens Torben Hansen afviser det radikale forslag, er Eigil Andersen mere positiv.

"Kontingentet er muligvis kommet for højt op. Derfor er det en sympatisk tanke at nedsætte det. Det vil også føre til flere a-kassemedlemmer. Medlemskabet af en a-kasse er jo en sikkerhed for en selv, men også til gavn for fællesskabet. Det har vi stor sympati for," siger Eigil Andersen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Eigil Andersen

journalist (DJH 1976)

Torben Hansen

Borgmester (S), Randers Kommune, fhv. MF
lærer (Skive Seminarium 1989), MPA (2017)









0:000:00