S-SF vil tredje vej i jobcentrene

JOBCENTER: Hvis S og SF kommer til regeringsmagten, bliver jobcenter-reformen ikke annulleret, men lavet om. Selvom ideerne kun er på tegnebrættet, er de to partier enige om en tredje vej.
Jobcenter-reformen bliver ikke trukket tilbage, men lavet om, hvis S og SF vinder regeringsmagten.
Jobcenter-reformen bliver ikke trukket tilbage, men lavet om, hvis S og SF vinder regeringsmagten.
Anne Bjerregaard

Kommer Socialdemokraterne og SF til magten på valgnatten, så vil danskerne ikke vågne op til en jobcenterreform, der bliver rullet tilbage. Den gamle AF-løsning var nemlig heller ikke optimal. Løsningen bliver noget helt tredje, siger både S og SF til Altinget.dk.

På trods af at de to partier ikke endeligt har snakket sammen om løsningen, er ideerne tæt på identiske.

Bredere og mere frit
"Princippet er, at der skal en højere grad af selvstændighed til de enkelte regioner. Det kan være, de nuværende jobcentre kan bruges som afdelingskontorer, men det skal ikke være som i dag, hvor vi har 91 arbejdsmarkeder. Kommunernes rolle vil blive reduceret. Det kan skrues sammen på forskellige måder," siger SF's arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen.

Han pointerer, at der ikke ligger noget endeligt fast, men at hovedideen er at sætte beskæftigelsesindsatsen fri af kommunerne og tænke bredere end til kommunegrænsen.

Vores overordnede tegnebræt viser en model, vi kan kalde den 3. vej, hvor man får de kommunale hegn mellem de nuværende jobcentre brudt ned, og en model, hvor vi får parterne tilbage i arbejdsmarkedspolitikken.

Torben Hansen
Arbejdsmarkedsordfører (S)

"En af pointerne er, at arbejdsmarkedet er regionalt og rækker over flere kommuner, og man kan sagtens bo i en kommune, men arbejde i en anden," siger Eigil Andersen, der endnu ikke har lagt sig fast på strukturen, men forstiller sig en regional styring, eventuelt med underopdelinger.

"Der er langt fra Grenå til Lemvig. Det uddannelsesbehov, der er, vil være brancherettet, og ikke rettet inden for kommunegrænserne," siger han.

Bryd kommunale hegn ned
Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Torben Hansen, er også ivrig efter at rive de kommunale skillelinjer ned.

"Vores overordnede tegnebræt viser en model, vi kan kalde den 3. vej, hvor man får de kommunale hegn mellem de nuværende jobcentre brudt ned, og en model, hvor vi får parterne tilbage i arbejdsmarkedspolitikken," siger han.

Målet er også for S, at enhederne skal være større. Torben Hansen gør sig for tiden tanker om en selvejende model med parterne for bordenden. Men strukturen er ikke på plads endnu, siger han.

"Selvfølgelig skal kommunerne også fylde noget i det, for der er også andre end dagpengemodtagere, der skal igennem jobcentrene. Men arbejdsmarkedspolitikken er et statsligt ansvar, og det er også en statslig finansiering," slår han fast og pointerer, at reformen ikke skal rulles tilbage til den gamle AF-model.

Vi når enighed
Hverken Eigil Andersen eller Torben Hansen tvivler på, at S og SF nok skal nå til enighed om den endelige udformning af det røde alternativ til den blå jobcenterreform.

"Det bliver ikke det store problem. I debatten op til jobcenterreformen vendte oppositionen sig samlet mod den aftale, der blev lavet, så vi står også sammen om løsningen nu," siger Torben Hansen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eigil Andersen

journalist (DJH 1976)

Torben Hansen

Borgmester (S), Randers Kommune, fhv. MF
lærer (Skive Seminarium 1989), MPA (2017)

0:000:00