S-SF's skatteudspil møder kritik fra fagforeningerne

3. september 2009 kl. 12:55
SKAT: Fagforeningerne retter kritik mod S og SF's skatteudspil, som sammenlignes med en "sovjet-russisk femårsplan".
| Flere
Socialdemokraterne og SF udsættes for hård kritik fra fagforeningerne efter at have fremlagt deres skatteudspil. Partierne beskyldes for at handle uklogt, når de fastholder den nuværende regerings koncepter om skattestop og kontraktpolitik.

Især Danmarks Lærerforening skyder med skarpt over for S og SF's skatteudspil, som formand Anders Bondo Christensen sammenligner med "en sovjet-russisk femårsplan". Også FOA og BUPL har luftet deres kritik og er bekymrede over, at regeringen på forhånd låser deres egne muligheder for at foretage ændringer på velfærdsområdet.

"Det, der ligger i S-SF-udspillet, minder til forveksling om den kontraktpolitik, som den nuværende regering fører. Det tror jeg altså ikke på, og jeg ser en fare i, at en ny S-SF-regering binder sig, så man fraskriver sig muligheden for at justere kursen, hvis det bliver nødvendigt," udtaler BUPLs formand Henning Pedersen til Politiken.

SF: Skattestop skal sikre tryghed
Kritikken kommer på trods af, at S og SF i deres skatteudspil vil hæve skatter og afgifter med 30 mia. kr. og omfordele 25 mia. til skattelettelser, velfærd og kollektiv trafik. Først derefter vil der ikke blive ændret mere ved skattepolitikken.

Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen havde da også regnet med en mere positiv reaktion. Han slår samtidig fast, at kommunerne ikke skal frygte for, at den stramme skattepolitik vil være ufinansieret.

"Når vi pålægger kommunerne under et at holde skatten i ro, så vil det foregå sådan, at hver eneste gang vi pålægger kommunerne nye opgaver, så vil vi finansiere dem krone for krone. Så vil pengene komme fra staten," siger han til Politiken.

Også SF's Ole Sohn forsvarer oppositionens fastholdelse af skattestoppet, og forklarer, at det vigtigste har været at sikre trygheden om personlige skatteforhold.

 
Altinget | Skat

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK