S skoser regeringen for at være sort – men stemmer for dens politik

GRØN KURS: Socialdemokratiet vil med en byge af spørgsmål afsløre regeringens "grønne bluff". I Folketinget stemmer Socialdemokratiet dog stort set altid med de blå om miljø og klima.

Socialdemokratiet har i indeværende valgperiode stemt sammen med 
regeringen omtrent ni af ti gange på miljø- og klimaområdet. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix).<br>
Socialdemokratiet har i indeværende valgperiode stemt sammen med regeringen omtrent ni af ti gange på miljø- og klimaområdet. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix).
Anders RedderMorten Øyen

En sort regering i grøn forklædning.

Nogenlunde sådan lyder flere af de bredsider, som Socialdemokratiet med jævne mellemrum sender afsted mod VLAK-regeringen.

Men når politikken rammer Folketingssalen og hvert enkelt medlem skal trykke 'ja' eller 'nej' til lov- og beslutningsforslag på de grønne områder – ja, så er enigheden stor mellem Socialdemokratiet og regeringen.

Det viser en ny opgørelse af stemmeadfærd siden blå bloks magtovertagelse i 2015, som Analyse & Tal har lavet.

I ni af ti tilfælde trækker vi tingene i en grønnere retning og stemmer derfor også sammen med regeringen.

Christian Rabjerg Madsen (S)
Miljøordfører

Her fremgår det, at Socialdemokratiet i mere end otte af ti tilfælde stemmer sammen med Venstre i miljø- og naturpolitiske afstemninger, mens man på energi-, forsyning- og klimaområdet stemmer ens i 91 procent af tilfældene.

Vil kalde bluffet
2. oktober, hvor Folketinget åbner, har Socialdemokratiet sendt 51 paragraf 20-spørgsmål til klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Årsag? At kalde regeringen på dens grønne bluff, siger Christian Rabjerg Madsen, miljøordfører i Socialdemokratiet.

Partiet vil blandt andet have svar på, om landbruget skal sætte et mål for at reducere deres CO2-udledning samt høre regeringen, om de vil sikre mere fredet natur.

"Vi har brug for at skrue bissen på og få nogle konkrete svar fra regeringen. Hvis man maler sit logo grønt, men undlader at gribe ind over for forurening af drikkevandet og artstilbagegangen i naturen – så er man i gang med et grønt bluffnummer," siger ordføreren.

Ren strategi
Socialdemokraternes stemmeadfærd handler om at trække regeringen i en mere grøn retning, siger Christian Rabjerg Madsen:

"Vi har en klar strategi om at sidde med ved forhandlingsbordet. I ni af ti tilfælde trækker vi tingene i en grønnere retning og stemmer derfor også sammen med regeringen."

Klinger det ikke hult at kritisere regeringen for at være sort, men stemme sammen med dem ni af ti gange?

"Der er stor forskel på os og blå blok. Se på vores grønne udspil med ambitioner om en halv million elbiler og 75.000 hektar urørt skov. Hvis regeringen var grøn, ville den lave et flertal med os her. Desværre sker det ikke," siger han.

Få hele historien på Altinget: miljø og Altinget: energi og klima. Her kan du læse flere kommentarer fra Christian Rabjerg Madsen og se, hvad Venstre har at sige til tallene.

Dokumentation

Om tallene
Opgørelsen er lavet på baggrund data om partiernes stemmeadfærd i Folketinget og kan findes på Kend Dit Folketing.

Vi har i denne artikel samlet afstemninger fra lov- og beslutningsforslag fra 2015-2018 samt fra 2011-2015.

Kend Dit Folketing er lavet af Analyse & Tal i samarbejde med Altinget og Google Digital News Innovation Fund.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

0:000:00