S til Løkke: Sæt dagpengene op for ledige i uddannelse

KRAV: Socialdemokraterne vil give en økonomisk gevinst til ufaglærte ledige og ledige med forældet uddannelse, hvis de opkvalificerer sig.

Foto: Emil Hougaard/Scanpix
Cecilie Gormsen

Der skal være en økonomisk gulerod for ledige, der er ufaglærte eller har en forældet uddannelse, når de tager en ny uddannelse.

Sådan lyder Socialdemokraternes hovedkrav ifølge DR Nyheder forud for forhandlingerne om regeringens 2025-plan, der ventes præsenteret i den kommende tid.

Socialdemokraternes forslag vil nemlig få flere i arbejde, fortæller partiformand Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen mener, at man som samfund skal have viljen og evnen til at bruge flere penge på dem, der står i en svær situation på arbejdsmarkedet. Og det haster, siger hun.

”Vi ved, at vi kommer til at mangle faglært arbejdskraft i det her samfund. Rigtig tit er der fokus på dem, der tager en akademisk uddannelse. Vi vil have mere fokus på vores ufaglærte, siger hun og kalder den øgede dagpengesats for 'et rigtig, rigtig vigtigt krav til forhandlingerne',” siger hun til DR Nyheder.

Nuværende ordning fungerer ikke
Socialdemokraterne foreslår at hæve dagpengesatsen for de to grupper af ledige, når de er under uddannelse, fra 80 til 110 procent. Det svarer til 1.250 kroner ekstra om ugen.

Da Mette Frederiksen selv var beskæftigelsesminister i 2014, stod hun i spidsen for at fastsætte de nuværende regler, hvor ufaglærte ledige og ledige med en forældet uddannelse kan tage en uddannelse til 80 procent af dagpengesatsen.

Forventningen var dengang, at over 2.000 hvert år ville påbegynde en erhvervsuddannelse. I 2015 var det tal dog kun cirka 40.

Mette Frederiksen erkender, at ordningen i dag ikke fungerer optimalt – måske fordi man i dag kun kan få 80 procent af dagpengene, hvis man påbegynder en uddannelse. Og det er netop derfor, at hun ønsker at hæve satsen fra 80 til 110 procent, fortæller hun.

Socialdemokraterne holder sommergruppemøde tirsdag og onsdag i København. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00