S-uenighed om legalisering af hash

HASH: Udspil fra embedsmænd i Københavns Kommune anbefaler legalisering af hash. Socialdemokraterne på rådhuset bakker op – men folketingsgruppen vender tommelfingeren nedad.
Oliver de Mylius

Der hersker intern spild hos Socialdemokraterne med hensyn en til eventuel legalisering af hash.

Embedsmænd i Københavns Kommune blev i foråret sat til at undersøge, hvordan hashsalget kan afkriminaliseres. I dag forligger så embedsmændenes udspil: 40 salgssteder med statsmonopol skal i et treårigt forsøg sælge hash til alle, der har lyst til at købe - og det skal være hash høstet på lovlige hampemarker.

Det skriver Politiken i dag.

Kommunen er med på idéen
Udspillet bliver vel modtaget på Københavns Rådhus, hvor et flertal bestående af Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten, Det Radikale Venstre og venstremanden Lars Dueholm bakker op om et forsøg med afkriminalisering af hash, selv om parterne ikke er enige om den konkrete udformning.

Københavns socialborgmester Mikkel Warming (EL), mener, tiden er inde til at bekæmpe den illegale hashhandel med nye metoder:

"Vi skal fjerne noget af det, banderne lever af. Det er helt vildt, at der omsættes for en milliard kroner i København, og det er de penge, banderne slås om. Så er det ikke mærkeligt, at de skyder. Vi må jo konstatere, at forbuddet har slået fejl," siger han og tilføjer, at erfaringer fra udlandet viser, at legalisering ikke vil føre til et højere forbrug.

Christiansborg afviser
Til trods for den store opbakning i kommunen møder udspillet stor skepsis på Christiansborg. Her er Socialdemokraternes socialordfører Mette Frederiksen uenig med sine partifæller i Københavns Kommune og mener ikke, en legalisering er den rigtige løsning:

"Man skal passe rigtig meget på med at betragte hash som et uskyldigt stof og være ekstremt bevidst om, hvor alvorlige konsekvenser det kan have for folk at have et misbrug," siger hun til Berlingske.dk. I stedet ønsker hun at forbedre behandlingsmulighederne for misbrugere.

Også de Konservative er afvisende og kalder forslaget naivt og en illusion. Partiets retsordfører Tom Behnke mener, at en legalisering hverken vil kunne hjælpe eller vil kunne styrke indsatsen mod bandekriminalitet.

"De kriminelle i bandemiljøet er ligeglade med, hvordan de tjener deres penge. De finder jo bare på noget andet; menneskehandel, afpresning eller anden form for narkohandel. De holder sig ikke tilbage, fordi hashen bliver gjort lovlig," udtaler han.

Hashhandelen omsætter i dag for mere end en milliard kroner alene i København. Målsætningen med udspillet er at overtage to tredjedele af den illegale hashandel i København og dermed omsætte for 700 millioner kroner om året.

Socialudvalget i Københavns Kommune skal d. 30.september diskutere udspillet om afkriminalisering af hash.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Tom Behnke

Direktør, Egå Træfældning, politiassistent, fhv. MF (K)
politibetjent (Politiskolen København 1991)

Mikkel Warming

Næstformand, Boligselskabet AKB, København Politisk konsulent, Socialpædagogerne Nordsjælland, Formand for Askovfondens bestyrelse
ba i forvaltning (RUC 1994)

0:000:00