S vil have endnu flere kriminelle til at afsone derhjemme

FODLÆNKE: Flere kriminelle skal have mulighed for at afsone deres straf uden for fængslet med en fodlænke om anklen, mener Socialdemokratiet. Det skal hjælpe kriminelle ud af kriminalitet.

Muligheden for at afsone sin straf i fodlænke skal udvides. Det mener Socialdemokratiet.
Muligheden for at afsone sin straf i fodlænke skal udvides. Det mener Socialdemokratiet.Foto: /ritzau/Morten Germund
Kristoffer Kvalvik

Hvis man står til en straf på op til ni måneder i fængslet, skal man kunne afsone derhjemme.

Det mener Socialdemokratiet, der vil udvide den nuværende ordning, hvor personer med en dom på op til seks måneder for ikke-personfarlig kriminalitet kan afsone i fodlænke.

”Vi er meget optaget af, at man ikke bare afsoner sin straf, men at man gør det på den måde, der bedst får en ud af kriminalitet,” siger retsordfører Trine Bramsen (S), der mener at finde opbakning i forskningen:

”Man er langt mindre tilbøjelig til at begå kriminalitet igen, hvis man har afsonet korte domme i fodlænke og ikke er kommet ind i det hårde miljø i fængslerne.”

Læs også

Styrket forebyggelse
Forslaget kommer i Altingets serie af interviews om Socialdemokratiets politik. Og Trine Bramsen fortæller her, at en udvidelse af fodlænkeordningen ikke skal komme alene.

Derfor har partiet tidligere præsenteret et udspil til forebyggelse af kriminalitet.

”Vi skal sætte langt tidligere ind. Det nytter ikke noget, at vi først får øje på unge kriminelle, når de er 14-15 år,” siger hun og fortsætter:

”Der skal vi altså have øje på dem allerede, når de går i børnehaven eller tidligt i folkeskolen og sætte ind der i stedet for at vente til senere.”

Ny type kriminalitet
Trine Bramsen ser dog ingen grund til at hærdede kriminelle skal i fodlænke, da det har været svært at ændre deres adfærd.

”Vi kan give dem ligeså mange uddannelsestilbud, som vi vil, men de vil ikke tage imod dem,” siger hun.

Og netop de kriminelle har ændret sig over de sidste 30 år. Derfor har Socialdemokratiet måtte følge med udviklingen og ændre deres politik på området.

”Hvis man havde beskrevet de mange skudepisoder, vi har set over sommeren på Nørrebro, hvor helt uskyldige mennesker er blevet ramt af skud. Det tror jeg ikke, man havde troet på for 30 år siden,” siger Trine Bramsen, der ikke er bange for at indrømme den ændrede politik:

”Det er der ikke nogen grund til at undertrykke, men det er sket på baggrund af, at kriminaliteten er blevet anderledes. Men vores grundprincipper har altid været de samme.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00