S vil ikke love hurtigere coronatest inden jul

CORONA: Venstre vil have sikret, at danskerne inden jul kan få svar på coronatest inden for 24 timer. Regeringspartiet er enig i intentionen, men sundhedsordføreren vil ikke sætte en dato for, hvornår målet skal nås.

"Da vi lavede aftalen om mere test&nbsp;i august, havde vi en klar ambition om, at folk skulle have svar inden for 24 timer, derfor skal vi ned på 24 timer inden jul. Som minimum," siger Troels Lund Poulsen om Venstres krav til hurtigere test.<br>
"Da vi lavede aftalen om mere test i august, havde vi en klar ambition om, at folk skulle have svar inden for 24 timer, derfor skal vi ned på 24 timer inden jul. Som minimum," siger Troels Lund Poulsen om Venstres krav til hurtigere test.
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Nicole Sander Bertelsen

Der er ingen garanti for, at danskerne op til jul kan være sikre på at kunne blive coronatestet inden for 24 timer og få resultatet inden for yderligere 24 timer.

Det siger Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, som reaktion på et forslag fra Venstre,

”Vi vil ikke sætte en dato for, hvornår danskerne skal have hurtigt svar, det skal bare ske så hurtigt som muligt,” siger han.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, lancerede i kølvandet på regeringens seneste landsdækkende restriktioner i alt fire forslag til en bedre håndtering af coronapandemien herhjemme.  

Vi har ikke nogen religiøs holdning til, om det skal være juleaften, lillejuleaften eller første juledag, der skal være skæringsdato

Rasmus Horn Langhoff (S)

Venstre vil blandt andet have "et mere offensivt testsystem", som ud over at give bedre mulighed for at begrænse smitten og holde samfundet kørende skal være med til at sikre, at danskerne kan fejre jul sammen.

"Mange danskere rejser på tværs af landet for at tilbringe julen med familien, og det skal vi kunne gøre med ro i maven, fordi der er styr på testsituationen," skrev Ellemann-Jensen på Facebook.

Socialdemokratiet er også klar til at inddrage det private testmarked

Rasmus Horn Langhoff (S)

Finansordfører Troels Lund Poulsen uddyber, at det konkret betyder, at alle skal kunne blive testet inden for 24 timer og få svar inden for de næste 24 timer.

I dag kan der i eksempelvis Region Sjælland gå op til 72 timer, før der foreligger et testresultat, og det er ikke godt nok, mener Troels Lund Poulsen.

”Vi skal ned på de 24 timer inden jul som minimum,” siger han.

S: Mange skal testes
Det er regeringspartiet dog tilbageholdende med at love noget om. Ifølge sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff er ønskescenariet for socialdemokraterne blot, at det går så hurtigt som overhovedet muligt.

Han forklarer, at man er tilbageholdende med en garanti, fordi så mange skal testes. Regeringen ønsker at teste så mange som muligt, og der er en meget høj smitte, lyder argumentet.

Hvor hurtigt vil I opnå muligheden for at give folk svar inden for 24 timer?

”Vi har ikke nogen religiøs holdning til, om det skal være juleaften, lillejuleaften eller første juledag, der skal være skæringsdato, men jeg går ikke ud fra, at der er nogen, der er uenig i intentionen om at opnå hurtigere tests og svar,” siger Rasmus Horn Langhoff.

Venstre har et bud på, hvordan man kan øge testkapaciteten.

”Vi ser gerne, at man i højere grad gør brug af det private testmarked, når det offentlige ikke har mere kapacitet,” siger Troels Lund Poulsen.

I oktober lød reaktionen fra S i Berlingske, at man afventede et mere konkret svar fra Venstre om, hvordan det private testmarked skal indgå i testkapaciteten.

Men S er ifølge Rasmus Horn Langhoff ikke afvisende overfor idéen.

”Socialdemokratiet er også klar til at inddrage det private testmarked, og drømmescenariet er selvfølgelig, at de hurtigtests, der er på markedet nu, bliver lige så sikre, som de test, vi bruger i dag. Og jo før, jo bedre,” siger sundhedsordføreren.

Læs også

Inddrag private
Netop når socialdemokraterne ikke er afvisende, forstår Troels Lund Poulsen ikke, hvorfor man tøver med at inddrage de private leverandører for at øge testkapaciteten.

Han er opmærksom på, at det er sundhedsmyndighederne, der siger god for de test, der er på markedet, og at lyntestsene fra det private testmarked selvfølgelig skal være lige så sikre, som dem vi bruger i dag i det offentlige.

Men for ham handler det om at give danskerne hurtigere svar på en test ved at øge kapaciteten, og derfor kan han ikke forstå, hvorfor regeringen ikke har budt de private leverandører velkommen noget før.

Venstre har foreslået, at man kan bruge penge fra regeringens såkaldte "coronakrigskasse" til at betale private udbydere af test.

Og præcis hvorfor regeringen ikke har kigget til det private testmarked før, eller hvordan det skal gøres fremadrettet, kan Rasmus Horn Langhoff ikke svare på.

Troels Lund Poulsen påpeger samtidig, at andre lande har tests, der er godkendt af WHO, og stiller derfor også spørgsmålstegn ved, hvorfor de tests ikke er nået til Danmark.

”Når testene er godkendt af WHO, så burde det også være nogen, der kan bruges i en dansk sammenhæng,” siger han.

Forklar eller fjern
Venstre har et forslag mere til regeringens generelle håndtering af coronapandemien. Partiet vil indføre et ’forklar-eller-fjern-princip’, hvor alle restriktioner og påbud skal kunne forklares med sundhedsfaglig evidens, og ellers mener partiet, at restriktionen bør fjernes.

Troels Lund Poulsen kan ikke nævne konkrete eksempler på restriktioner, der ikke er sundhedsfagligt belæg for, "alene af den grund, at regeringen ikke vil sige, hvad der bygger på politiske beslutninger kontra sundhedsmyndighedernes anbefalinger".

"De siger jo, alt er anbefalet af sundhedsmyndighederne,” siger Troels Lund Poulsen.

Han mener, nogle af restriktionerne er svære at forklare. For eksempel er restriktionerne de samme for sportsaktiviteter, uanset om de dyrkes ude eller inde.

”Vi synes jo godt, man kunne lave forskel på udendørs og indendørs aktiviteter. Det er jo sådan, at hvis man spiller fodbold indendørs kontra udendørs, så kunne det give god mening, at der er nogle tiltag, der gælder for de to forskellige sportsformer, i stedet for at smøre leverpostejen ud over alle,” siger Troels Lund Poulsen.

Men forslaget om forklar-eller-fjern er ”en stor omgang varm luft,” mener Socialdemokratiets sundhedsordfører. Han kalder kritikken om, at regeringen ikke har fremlagt dokumentation for alle tiltag for ”flosset og fluffy”.

”Det er svært at forholde sig til noget overordnet, hvor Venstres topfolk ikke kan udpege, hvad det konkret er, de synes er problemet,” siger Rasmus Horn Langhoff.

Han efterlyser nu nogle mere konkrete udspil fra Venstre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Horn Langhoff

Sundhedsordfører, MF (S)
cand.mag. i historie og medier og kultur (Københavns Uni. 2014)

Troels Lund Poulsen

Økonomiminister, MF (V)
student (Tørring Amtsgymnasium 1995)