S vil styrke lejernes rettigheder ved fraflytning

BESLUTNINGSFORSLAG: Lejerne skal have rente af deres depositum og sikres flere rettigheder, når de flytter, foreslår S. Men det bliver formentlig ikke til noget. Heller ikke efter et valg. For hverken VKO eller de Radikale er med på idéen.
Jørgen Skadhede
11 milliarder kroner. Så mange penge har lejerne stående hos deres udlejere i depositum og forudbetalt husleje. Renterne tilfalder udlejerne, og det er ikke rimeligt, mener Socialdemokraterne.

S har derfor netop stillet beslutningsforslag i Folketinget om, at lejerne skal have en rente af depositum og forudbetalt husleje, der svarer til Nationalbankens diskontorente, som i øjeblikket er på 1 procent.

S: Kun rimeligt med renter til lejerne
"Det må være rimeligt, at de penge, som lejer indbetaler som sikkerhed, forrentes til fordel for lejer, således at det svarer til at stille en sikkerhed i banken frem for hos udlejer," skriver partiet i bemærkningerne til beslutningsforslaget.

Desuden har Socialdemokraterne stillet beslutningsforslag om at styrke lejernes rettigheder ved fraflytning af private udlejningsboliger.

"Fraflytningstvister er den mest hyppige tvistform i huslejenævnene. Mange lejere får alt for store regninger ved fraflytning, regninger, der er vanskelige at se den saglige begrundelse for," skriver Socialdemokraterne om forslaget.

Fakta
Det foreslår Socialdemokraterne

Depositum og forudbetalt leje skal forrentes med diskontorenten.

Lejere skal ikke kunne forpligtes til nyistandsættelse ved fraflytning kun normalistandsættelse

Priskonkurrence ved istandsættelse af en lejlighed. Udlejeren forpligtes til at udbyde arbejderne i underhåndstilbud, og at udlejeren i den forbindelse forpligtes til at tilbyde lejeren at pege på en deltager.

Indførelse af obligatoriske ind- og fraflytningsrapporter

Konkret foreslår S, at der indføres obligatoriske ind- og fraflytningsrapporter, obligatorisk udbud ved istandsættelse for at sikre priskonkurrence, samt at lejerne ligesom i den almene sektor kun kan forpligtes til normalistandsættelse og ikke nyistandsættelse.

Det betyder, at lejerne ikke kan forpligtes til at male jern og træværk eller afhøvle og lakere gulve ved fraflytning.

Der er ikke nogen, der får glæde af disse forslag ud over de administrative medarbejdere, der skal ansættes for at holde styr på det.

Jørgen Poulsen (R)
Boligordfører

Splitter aktørerne
Forslagene deler ikke overraskende udlejernes og lejernes organisationer.

Lejernes LO (LLO) mener, at det er urimeligt, at udlejerne med de nuværende regler kan få hele afkastet af depositum og forudbetalt husleje. Også forslaget om fraflytning får støtte hos LLO.

"Forslaget vil fjerne mange af de urimeligheder og usikkerheder, som tusindvis af lejere kæmper med ved fraflytning," siger Helene Toxværd, der er formand for LLO, som hvert år behandler cirka 10.000 sager om tvister ved fraflytning.

Hos udlejerne er man derimod meget lidt begejstret for Socialdemokraternes forslag.

"Det er nu en gang i Danmark en grundlæggende regel, at man leverer et gode tilbage i samme stand, som man har overtaget det i. Det gælder også i forhold til lejeboliger, og det er også til gavn for lejerne, at de overtager et pænt og nyistandsat lejemål. Når Socialdemokraterne nu foreslår at ændre det, så skaber det kun støj i de igangværende lejelovsforhandlinger," siger John R. Frederiksen, formand i Ejendomsforeningen Danmark.

Intet flertal i sigte
Politisk er der ikke udsigt til, at Socialdemokraterne kan få deres forslag gennemført. Hverken nu eller efter et valg. For hverken de borgerlige eller de Radikale vil være med. Derfor kræver det et rent rødt flertal uden de Radikale ved næste valg, hvis forslagene skal blive til virkelighed.

De Radikale er således meget skeptiske over for forslagene.

"Helt overordnet mener vi ikke, at boligudlejere skal være bankrådgivere eller socialrådgivere. Der er ikke nogen, der får glæde af disse forslag ud over de administrative medarbejdere, der skal ansættes for at holde styr på det. Det er kun meget store ejendomsselskaber, der kan håndtere disse ting, det har mindre udlejere ikke en jordisk chance for," siger boligordfører Jørgen Poulsen (R).

DF: Et bøvl uden lige
Heller ikke Dansk Folkeparti vil stemme for forslagene fra S.

"Som det umiddelbart ser ud, kan vi ikke støtte det. De fleste mennesker kan jo ikke få Nationalbankens rente på deres konto i deres egen bank, og det vil være et bøvl uden lige, som bankerne skal drages ind i," siger boligordfører Anita Knakkergaard (DF) og fortsætter:

"Hvis man gerne vil flytte ind i en lejlighed, der er totalt nyistandsat, så må man også forvente at skulle aflevere den i samme stand. Det er et tilbud til dem, der gerne vil det, og det er jo op til lejeren, om han eller hun vil skrive under på det i lejekontrakten," siger Anita Knakkergaard, som i stedet opfordrer alle lejere til at gennemgå deres lejlighed og tage billedder af den, når de flytter ind.

Venstre beskylder S for at afspore de netop genstartede forhandlinger mellem udlejernes og lejernes organisationer om en ny lejelov.

"Vi vil slet ikke diskutere lejelov i øjeblikket. Det er vanvittigt at komme med sådanne forslag, mens der kører forhandlinger om et nyt lejelovsforslag. Parterne skal have ro til de forhandlingerne," siger boligordfører Louise Schack Elholm (V).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Poulsen

Fhv. MF (R), fhv. generalsekretær, Dansk Røde Kors, fhv. DR-korrespondent (Stockholm, Hongkong og Washington)
journalist (Kalundborg Folketidende 1967)

Anita Knakkergaard

Fhv. MF (DF)
merkonom i markedsføring (Aalborg Handelsskole 1995)

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)









0:000:00