Så kom valget: Støjberg luftede hund, da Pape og Ellemann punkterede statsministerens drøm om "en ny regeringsform"

Mette Frederiksen udskrev folketingsvalget med nyheden om, at hun helst vil i regering med Venstre og Konservative. Men både Ellemann og Pape sagde klart nej, da de i går tog hul på en valgkamp, der handler om at danne fælles front mod den siddende statsminister. Reportage fra valgkampens første timer.

Mette Frederiksen (S) tog ikke imod spørgsmål, da hun udskrev valg på Marienborg. Måske var der derfor, at presseopbuddet var stort, da hun ankom til Køge er par timer senere.
Mette Frederiksen (S) tog ikke imod spørgsmål, da hun udskrev valg på Marienborg. Måske var der derfor, at presseopbuddet var stort, da hun ankom til Køge er par timer senere.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Malte BruhnEmma Qvirin HolstKatrine Falk Lønstrup

På mange måder var meget, som det plejede på Christiansborg, da Mette Frederiksen (S) i går udløste spændingen og udskrev folketingsvalg: Der var kø til buffeten i Snapstinget. Der var gymnasieklasser på rundvisning. Faktisk var der sågar et enkelt åbent samråd i Energiudvalget på programmet.

Men i takt med, at morgenen blev til formiddag, og formiddagen blev til eftermiddag, blev det mere og mere åbenlyst, at der var tale om en dag til de politiske historiebøger.

I Vandrehallen blev der slæbt store sorte kasser med tungt tv-udstyr til den traditionelle partilederdebat på valgkampens første aften, og rundt omkring på kontorerne blev der skruet et ekstra nøk op for lyden på TV2 News, da klokken nærmede sig 13.

Det var nemlig på det tidspunkt, Mette Frederiksen trådte frem foran kameraerne på Marienborg med budskabet om, at der skal afholdes valg til Folketinget tirsdag den 1. november.

Valgudskrivelsen var ikke en stor nyhed. Den havde hun nærmest afsløret i en række interviews i løbet af tirsdagen.

Til gengæld var det markant, da hun i talen sagde, at "Socialdemokratiet går til valg på at danne en bred regering".

Indtil videre har det været hendes førsteprioritet at fortsætte med hendes nuværende etparti-regering. Og kun hvis den vej ikke viste sig farbar, kunne der blive tale om en bred regering med både røde og blå partier.

Men nu forholder det sig omvendt.

"Tiden er til at afprøve en ny regeringsform i Danmark. Det vil vi gerne stille os i spidsen for," sagde Mette Frederiksen.

Der gik dog ikke mange timer, før idéen var blevet afvist pure af de borgerlige partier samt SF og Enhedslisten.

Det er kun Moderatenre og Radikale, der kan se fidusen i Mette Frederiksens nye regeringsvision - også selvom statsministeren tirsdag slog fast, at der aldrig kan komme en SR-regering på hendes vagt.

Den melding havde måske lidt at gøre med, at den radikale leder Sofie Carsten Nielsen kort før sommerferien sagde, at Mette Frederiksens håndtering af minksagen havde været så dårlig, at hun ville trække støtten til den, hvis der ikke var udskrevet valg senest torsdag.

Men så voldsomt blev dramaet ikke.

På pressemødet fik Mette Frederiksen godt nok sagt, at den radikale timing var "ejendommelige" den "sikkerhedspolitiske, energipolitiske og økonomiske situation" in mente.

Men, understregede statsministeren:

"Det er ikke desto mindre det, der er ønsket fra et flertal i Folketinget, og derfor har jeg i dag meddelt Hendes Majestæt Dronningen, at der udskrives valg til Folketinget".

Pape: Frederiksen er stædig og ærekær

Kun tyve minutter efter, Mette Frederiksen startede sin valgmonolog på Marienborg, kunne man på Højbro Plads – et stenkast fra Christiansborg – se Søren Pape Poulsen boltre sig i et hav af grønne jakker.

Hans partifæller var kommet for at skyde valgkampen i gang i selskab med den første konservative statsministerkandidat siden Hans Engell.

Søren Pape Poulsen brugte sine første minutter af valgkampen på at afvise alle tanker om at gå i regering med Mette Frederiksen. Han vil have en ren borgerlig regering, understregede han.

"Vi taler om en statsminister, der er så stædig og ærekær, at hun ikke vil indrømme fejl, og det er helt forfærdeligt," sagde Søren Pape Poulsen, der også selv var trukket i en grøn vindjakke.

Så du kommer til at sige nej, hvis du får tilbuddet om blive statsminister i en regering med S, K og V?

"Jeg har slet ikke fantasi til at forestille mig, at det skulle ske. Er der nogen her, der kan forestille sig Mette Frederiksen sige: ‘Okay, Søren du bliver statsminister i min regering, jeg bliver minister’. Det kan man ikke forestille sig. Men det vigtigste er det politiske indhold, og jeg kan simpelthen ikke forestille mig, at vi skulle sidde i samme regering".

Efter det interimistiske pressemøde fortsatte den grønne karavane op ad Strøget med retning mod Nørreport.

På vejen fik Pape givet en hurtig krammer til Danmarksdemokraternes formand Inger Støjberg.

Hun stod på vejen mod Amager Torv med et hold af spindoktorer, der tilsyneladende også fungerede som hundepassere. Med sig havde Støjberg nemlig sin hund Ludvig, der i dagens anledning havde fået monteret et kamera på ryggen. På den måde kunne den sorte labrador hjælpe med at dokumentere Støjbergs første valgkampsdag som partileder.

Den tidligere Venstre-næstformand kan heller ikke se sig selv i en regering med Mette Frederiksen for bordenden, fortalte hun.

"Hun har slået et helt minkerhverv ihjel, og det har kostet os som minimum 19 milliarder kroner. Vi skal have en blå statsminister, og det vil jeg arbejde benhårdt for de næste fire uger," lød det.

Om det skal være Pape eller Ellemann, der får chancen, har hun ikke besluttet sig for endnu.

"Det må vi tage henad vejen,” sagde Inger Støjberg.

Ellemann er enig med Mai Villadsen

Tilbage på Christiansborg havde netop Jakob Ellemann-Jensen også inviteret til valgkamps-pressemøde.

I modsætning til Pape og Støjberg foregik det indendørs foran et par høje caféborde med hvide duge.

Det handlede dog slet ikke om at pointere en forskel på de to borgerlige partiledere, understregede Ellemann, da han blev spurgt, om han her forsøgte at tage sig ud som en mere seriøs statsministerkandidat end hans borgerlige kollega.

Uagtet de forskellige lokationer var Pape og Ellemann fælles om deres angreb på den siddende statsminister.

"Mette Frederiksens håndtering af kriserne de seneste tre år har svækket tilliden til politikerne og splittet danskerne,” sagde Jakob Ellemann-Jensen.

"Venstre vil derfor på ingen måde i regering sammen med Socialdemokratiet," fortsatte han.

Den kontante afvisning – som kom gentagende gange trods journalisterne ivrige forsøg at variere spørgsmålet – endte med, at Ellemann-Jensen kunne konstatere, at han åbenbart er enig med Enhedslisten.

Partiets politiske ordfører Mai Villadsen var nemlig også hurtig til at afvise tanken om en bred regering. Det samme var i øvrigt tilfældet for SF’s formand, Pia Olsen Dyhr. De ønsker begge at køre videre i en ren, rød opstilling.

"Tænk, at jeg skulle være enig med Mai Villadsen på valgkampens første dag,” sagde V-formanden.

Helt omvendt var indstillingen, da Radikale og Sofie Carsten Nielsen inviterede til pressemøde kort efter. Hun ønsker sig en bred regering over midten med Mette Frederiksen som statsminister, fortalte hun.

"Jeg ved godt, mange vil sige: Det kan ikke lade sig gøre. Jeg har også noteret mig et par pressemøder, inden vi stod her. Men bare fordi det er svært, skal vi jo ikke lade det stå uforsøgt hen. For det er det, vi har brug for,” sagde den radikale partileder, allerede inden vi var nået til spørgsmålene fra de fremmødte journalister.

Valgkamp i Køge

Efter turen på Marienborg satte statsministeren sig ind i sin store røde valgbus med retning mod torvet i Køge.

Her blev hun både mødt af valgkampsklædte ung-socialdemokrater og et stort hold journalister.

De fleste spurgte ind til graden af realisme i hendes drøm en midterregering, der altså allerede på det tidspunkt var blevet afvist eftertrykkeligt af både Venstre og Konservative.

"Jeg synes, det er ærgerligt, at man afviser det så bombastisk, for jeg tror faktisk, at det ville være godt for Danmark. Vi fortsætter med at mene, at det er en god idé," sagde Mette Frederiksen.

Hun pegede på, at det primært er partierne bag forårets nationale kompromis om forsvarspolitikken - Venstre, Konservative, SF og Radikale - hun ser som de oplagte regeringspartnere.

Er du villig til at vige pladsen som statsminister for, at det kan lykkedes at danne sådan en regering?

"Vi går til valg med mig som statsministerkandidat, og det kommer vi til at holde fast i. Jeg har erfaringen, og jeg har ledt Danmark gennem mere end tre år med kriser, og jeg mener derfor, at jeg er den bedste statsminister".

Om et flertal af vælgerne deler den vurdering, vil vise sig i løbet af de næste fire uger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00