Sådan er det gået partierne de seneste ti valg

VALG: Tilbage i 1980'erne fik Konservative mere end 20 procent af stemmerne. Venstre, der siden 2001 har været Danmarks største parti, var derimod nede og ramme bare ti procent i samme årti. Få overblikket over partiernes seneste ti valg her.

Venstre fik sit bedste valg i nyere tid i 2001, da Anders Fogh Rasmussen blev statsminister.
Venstre fik sit bedste valg i nyere tid i 2001, da Anders Fogh Rasmussen blev statsminister.Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Cecilie Gormsen

Torsdag går Danmark til valg, og de ti partier, som kæmper om pladserne i Folketinget, håber alle på så mange mandater som muligt.

Men hvordan er det egentlig gået partierne ved de tidligere valg? Altinget giver dig overblikket. 

Socialdemokraterne

Socialdemokraterne har ved de seneste ti folketingsvalg svinget fra 37,4 procent af stemmerne, da partiet var på det højeste, til 24,8 procent af stemmerne i 2011. Selv om Socialdemokraterne sammen med resten af rød blok fik flertal og kunne danne regering, var 2011-valget faktisk Socialdemokraternes dårligste valg siden 1903.

Radikale

Valget i 2011 blev var et af Radikales rigtig gode valg, og de har ikke siden 1973 fået så mange stemmer. Taler meningsmålingerne sandt, er Radikale dog tilbage på omkring fem procent af stemmerne ved dette valg. 

Konservative

I grove træk er det kun gået en vej for Konservative ved folketingsvalgene siden 1984. Og det er ned. I 00'erne stabiliserede partiet vælgerblødningen og vandt endda en ekstra procent, men i 2011 var den gal igen: Ved det seneste valg blev Konservative mere end halveret, da de gik fra 10,4 til 4,9 procent af stemmerne. 

SF

SF har gennem de seneste ti folketingsvalg svinget en del. Fra 14,5 procent i 1987 til seks procent i 2005, og ved valget i 2007 slog Villy Søvndal for alvor igennem, da SF fik 13 procent af stemmerne. Den seneste periode har dog været turbulent. Partiet kom for første gang i regering, måtte derefter forlade den igen, og man kører på tredje formand. Først stoppede Søvndal, hvorefter Annette Vilhelmsen blev formand, og da hun trådte tilbage, blev Pia Olsen Dyhr formand. 

Liberal Alliance
Da Liberal Alliance kun har stillet op til to folketingsvalg - det første som Ny Alliance, det andet som Liberal Alliance - dropper vi grafen. Ved folketingsvalget i 2007 fik det dengang nystiftede parti 2,8 procent af stemmerne efter en turbulent valgkamp. Året efter skiftede partiet navn til Liberal Alliance, og anført af Anders Samuelsen fik partiet ved valget i 2011 fem procent af stemmerne.

Kristendemokraterne

Kristendemokraterne har siden 1980'erne balanceret på spærregrænsen, men ved de seneste tre folketingsvalg har partiet ikke formået at blive valgt ind. Samtidig har partiet de seneste år hyppigt skiftet leder. I år er det Stig Grenov, som blev valgt til formand i 2012, som skal forsøge at få partiet over spærregrænsen.

Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti så dagens lys i 1995, efter en gruppe med blandt andet Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl brød ud af Fremskridtspartiet. Siden stiftelsen har Pia Kjærsgaard siddet ved roret, men i 2012 valgte hun at overlade formandsposten til Kristian Thulesen Dahl, der for første gang er formand under et folketingsvalg. Dette valg er partiets sjette folketingsvalg, og hvis meningsmålingerne holder stik, vil Dansk Folkeparti få sit bedste valg.

Venstre

I 1984 fik Venstre ny formand, og med Uffe Ellemann-Jensen var Venstre i 1987 nede på bare 10,5 procent af stemmerne.  Men 1987 blev lavpunktet for Venstre, og i årene efter steg Venstre valg for valg. I 1998 overtog Anders Fogh Rasmussen formandsposten, og i 2001 opnåede Venstre sit bedste valgresultat i nyere tid med 31,2 procent af stemmerne. I 2009 blev Fogh udnævnt som generalsekretær for NATO, og Lars Løkke Rasmussen tog over. 

Enhedslisten

Enhedslisten har siden sin stiftelse haft plads i Folketinget på nær i 1990, hvor det dengang nystiftede parti endte lige under spærregrænsen. Ved det seneste valg i 2011 tog partiet anført af Johanne Schmidt-Nielsen et mindre kvantespring i det endelige resultat og fik 12 mandater. 

Alternativet
Uffe Elbæks parti Alternativet stiller op for første gang, og derfor er det af gode grunde ikke muligt at vise tidligere valgresultater. Valgkampens meningsmålinger spår, at partiet kommer komfortabelt over spærregrænsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00