Tårer, konfetti og lettelsens suk: Genoplev valgnattens dramaer i billeder

Natten til onsdag kunne partierne høste frugterne af de sidste ugers valgkamp. For nogle bød aftenen på lettelse og andre måtte skuffet tage imod vælgernes dom. Her er valgnatten fortalt i billeder.

Statsminister Mette Frederiksen (S) kom ud som en af valgaftenens store sejrherrer. Socialdemokratiet står til at få 50 mandater, mere end dobbelt så mange som Venstre, der blev det næststørste parti.<div><div><div><a href="https://nyheder.tv2.dk/udland/2022-11-02-alle-stemmer-talt-op-roed-blok-staar-til-flertal" target="" rel=""></a></div></div></div>
Statsminister Mette Frederiksen (S) kom ud som en af valgaftenens store sejrherrer. Socialdemokratiet står til at få 50 mandater, mere end dobbelt så mange som Venstre, der blev det næststørste parti.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Christina HoulindCindy Shummontien GreenSine Riis Lund

De røde sejrskvinder

Hun blev stillet et valgultimatum – og kom styrket igennem. Socialdemokratiet med Mette Frederiksen i spidsen opnåede 27,5 procent af stemmerne, som bliver vekslet til 50 mandater. Det er mere end dobbelt så meget som Venstre, der bliver Folketingets næststørste parti med 23 mandater.

Derfor var det også en tydeligt rørt statsminister, der tirsdag aften indtog fællessalen på Christiansborg.

“Kære Danmark, jeg er så umådelig glad og stolt. Socialdemokratiet har fået det bedste valg i mere end 20 år,” sagde Mette Frederiksen.

Også SF fik på den røde fløj en lille fremgang, mens Alternativet gjorde alle spådomme om at ryge ud af Folketinget til skamme. Partiet endte med at få 3,3 procent af stemmerne og forbedrede dermed en smule valgresultatet fra 2019.

Der var glædestårer at spore, da Mette Frederiksen fra talerstolen kunne konstatere, at Socialdemokratiet havde fået sit bedste valg i 20 år. 
Der var glædestårer at spore, da Mette Frederiksen fra talerstolen kunne konstatere, at Socialdemokratiet havde fået sit bedste valg i 20 år.  Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

SF's formand, Pia Olsen Dyhr (SF), blev fejret med konfetti ved SF's valgfest.
SF's formand, Pia Olsen Dyhr (SF), blev fejret med konfetti ved SF's valgfest. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Leder af Alternativet Franciska Rosenkilde får et stort kram af den tidligere partileder og stifter Uffe Elbæk.
Leder af Alternativet Franciska Rosenkilde får et stort kram af den tidligere partileder og stifter Uffe Elbæk. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

De fremadstormende 

To nye partier er braget ind på Christiansborg. Det drejer sig om Moderaterne og Danmarksdemokraterne, der opnåede henholdsvis 9,3 og 8,1 procent af stemmerne.

Men aftenen udviklede sig bittersødt for Moderaternes leder, Lars Løkke Rasmussen, skriver Altingets politiske kommentator Erik Holstein i en valganalyse, som du kan læse her

For nok kan Løkke i første omgang glæde sig over sine 16 mandater, der i sig selv er et fantastisk resultat for et nyt parti. Men Løkke fik ikke de afgørende mandater og rollen som kongemager.

“Liberal Alliance er tilbage”, lød det fra partiets formand, Alex Vanopslagh, da han tirsdag aften trådte frem på talerstolen foran de henrykte partifæller på Matrikel 1 i København, tæt på Christiansborg.

Partiet havde da også virkelig noget at fejre. Liberal Alliance fik 7,9 procent af stemmerne. Det er en fremgang på 5,6 procentpoint siden det seneste valg i 2019, hvor partiet kun fik fire mandater og måtte sige farvel til politisk leder Anders Samuelsen, der ikke blev valgt ind.

Lars Løkke Rasmussen stormede ind i Folketinget med sit nye parti Moderaterne, og da formanden holdt sin tale til valgfesten så det også ud til, at han blev valgets kongemager. Sådan gik det dog ikke.
Lars Løkke Rasmussen stormede ind i Folketinget med sit nye parti Moderaterne, og da formanden holdt sin tale til valgfesten så det også ud til, at han blev valgets kongemager. Sådan gik det dog ikke. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Efter Lars Løkke Rasmussen havde holdt sin valgtale, blev det klart, at partiet ikke alligevel fik sit ønske opfyldt om at blive kongemager. Det var derfor også en noget mere fåmælt partiformand, der forlod valgfesten. 
Efter Lars Løkke Rasmussen havde holdt sin valgtale, blev det klart, at partiet ikke alligevel fik sit ønske opfyldt om at blive kongemager. Det var derfor også en noget mere fåmælt partiformand, der forlod valgfesten.  Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Inger Støjberg (DD) stormede ind i Folketinget med sit nye parti, Danmarksdemokraterne, som fik 14 mandater.
Inger Støjberg (DD) stormede ind i Folketinget med sit nye parti, Danmarksdemokraterne, som fik 14 mandater. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

"Vi har genrejst partiet," lød det glædesstrålende fra Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, da han holdt sin sejrstale tirsdag aften. Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix

Vælgerlussinger

For flere partier var der ikke meget at fejre til tirsdagens valgfest.

Vælgerne flygtede fra Venstre, der mister hele 20 mandater og dermed får sig en regulær vælgerlussing.

Også Radikale Venstre blev næsten halveret og mistede ni mandater i forhold til valget i 2019.

“Det er jeg ked af. Det er mit ansvar, at valgkampen ikke gik bedre, og det ansvar tager jeg på mig,” lød det på valgaftenen fra en rørt leder, Sofie Carsten Nielsen.

Den konservative leder, Søren Pape Poulsen, mistede blot to mandater, men må se i øjnene, at han på de sidste to måneder mistede to tredjedele af sine potentielle vælgere. Partiet havde ellers sat næsen op efter at bejle til statsministerposten.

Dansk Folkeparti har fået en historisk stor tilbagegang, men nogle gange kan selv nederlag føles som en sejr. Partiet har i løbet af valgkampen flere gange flirtet med spærregrænsen, men med tirsdagens valg har partiet sikret sig fire år mere i Folketinget.

“Danskerne har ønsket, at Dansk Folkeparti stadig skal være i Folketinget. Det er jeg ydmyg og stolt over,” lød det tirsdag aften fra formand, Morten Messerschmidt. 

Jakob Ellemann-Jensen må se sin folketingsgruppe skrumpe ind fra 43 til 23 mandater. Forud er gået en valgperiode, hvor store profiler som Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg har forladt Venstre og stiftet deres egne partier.
Jakob Ellemann-Jensen må se sin folketingsgruppe skrumpe ind fra 43 til 23 mandater. Forud er gået en valgperiode, hvor store profiler som Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg har forladt Venstre og stiftet deres egne partier. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Der er masser af selvransagelse at tage fat på, lød det på valgaftenen fra den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen. Radikale Venstre er gået fra 16 til syv mandater.
Der er masser af selvransagelse at tage fat på, lød det på valgaftenen fra den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen. Radikale Venstre er gået fra 16 til syv mandater.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

I sin tale fortalte den konservative formand, Søren Pape Poulsen, at han havde i sinde at fortsætte som formand på trods af partiets tilbagegang. 
I sin tale fortalte den konservative formand, Søren Pape Poulsen, at han havde i sinde at fortsætte som formand på trods af partiets tilbagegang.  Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

"We are still standing!" sagde en tydeligt lettet formand for Dansk Folkeparti, da Morten Messerschmidt havde fået vished for, at partiet stadig er at finde i Folketinget. Partiet fik fem mandater.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Dem, der ikke klarede skærene  

Det blev ikke til genvalg for Frie Grønne, der må sige farvel til deres to pladser i Folketinget. Partiets politiske leder, Sikandar Siddique, erklærede sig da også “trist” over valgresultatet, men slog samtidig fast, at det langt fra er slut for partiet endnu. 

“Vi har startet en revolution. En revolution, som er kommet for at blive,” lød det. 

Heller ikke Kristendemokraterne klarede skærene. Dermed blev sjette gang heller ikke lykkens gang for partiet, der ikke har været i Folketinget siden 2005.

Med blot 0,5 procent af stemmerne var der langt op til de to procent, som det kræver at få en plads i Folketinget. Landsformand Marianne Karlsmose konstaterede på valgaftenen, "at folk hellere vil have levebrødspolitikere, der skifter holdning som vinden blæser".

Skuffelsen var tydelig hos Frie Grønne til valgfesten på Nørrebro, efterhånden som det stod klart, at partiet ikke klarede spærregrænsen. 
Skuffelsen var tydelig hos Frie Grønne til valgfesten på Nørrebro, efterhånden som det stod klart, at partiet ikke klarede spærregrænsen.  Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Landsformanden for Kristendemokraterne, Marianne Karlsmose, fik et tiltrængt knus af den tidligere landsformand Stig Grenov.
Landsformanden for Kristendemokraterne, Marianne Karlsmose, fik et tiltrængt knus af den tidligere landsformand Stig Grenov.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00