Sådan vil regeringen nå FN's verdensmål

VERDENSMÅL: Regeringen har fredag fremlagt sin plan for, hvordan Danmark opnår FN's verdensmål. Med handlingsplanen gør regeringen arbejdet med verdensmålene til en integreret del af dansk lovgivning.

Regeringen har fredag formiddag fremlagt sin nye ’Handlingsplan for opnåelse af FN’s verdensmål’. Med planen lægger regeringen op til, at verdensmålene skal tænkes ind i fremtidig dansk lovgivning. Samtidig har regeringen udvalgt 37 delmål, der skal gøre Danmarks arbejde med verdensmålene mere målbart.

Lanceringen skete ved en reception i FN Byen i København, hvor udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) og finansminister Kristian Jensen (V) foran et par hundrede tilhørere kunne præsentere den færdige handlingsplan.

”Jeg blev i dag spurgt, om ikke jeg er glad for at kunne sætte punktum for arbejdet. Men det her er ikke et punktum. Det er et kolon. Vi har ikke arbejdet for at komme hertil for at stoppe. Vi har kun sat retning for det fremtidige arbejde,” sagde Kristian Jensen ved lanceringen.

Det fremtidige arbejde vil omfatte samarbejde med både civilsamfund og erhvervsliv, men også i Folketingets egen lovgivning skal verdensmålene tænkes ind.

”Det betyder, at alle nye lovforslag skal vurderes ud fra verdensmålene. Verdensmålene er ikke noget, man klistrer på for enden af en finanslov. De er integrerede og kernen i de lovforslag, vi laver,” sagde finansministeren.

Regeringen prioriterer
Med handlingsplanen har regeringen valgt fire områder, hvor den danske indsats skal være særligt tydelig. De fire områder omfavner i alt 37 målsætninger, der ledsages af en række indikatorer for udviklingen. Det skal ifølge Kristian Jensen gøre Danmarks udvikling lettere at følge.

”Vi sætter målsætninger og vurderer, hvad vi skal måles på fremadrettet. Vi vil sikre, at borgere, politikere og erhvervslivet kan følge med i indikatorerne,” sagde Kristian Jensen.

Rammerne for de 37 målsætninger har regeringen valgt at kalde 'vækst og velstand', 'mennesker', 'miljø og klima' og 'fredelige og trygge samfund'.

”Målsætninger er indrammet, fordi vi skal kigge på, hvor vores udfordringer er placeret. Vi omsætter verdensmålene til en dansk virkelighed,” sagde Kristian Jensen.

Gode vækstmuligheder
Danmark er målt på opfyldelse af verdensmålene allerede i den absolutte top blandt verdens lande. Derfor lægger regeringen også op til, at det danske arbejde med målene i høj grad kommer til at foregå i udlandet.

”Verdensmålene sætter rammen for dansk udviklingspolitik i fremtiden,” sagde Ulla Tørnæs ved lanceringen.

Netop i udviklingslandene kan Danmark bidrage med viden om blandt andet sundhed, fødevareproduktion, vandkvalitet og byudvikling, og det kan komme dansk økonomi til gode. Det understregede finansministeren flere gange ved dagens præsentation.

”Verdensmålene er et salgskatalog for danske virksomheder. Vi har verdensklasse sundheds- og fødevarevirksomheder. Der er rigtig mange ting, hvor verdensmålene vil være drivkraften i en udvikling, der kan føre danske virksomheder videre,” sagde Kristian Jensen.

Se handlingsplanen her.

Forrige artikel DF-ordfører til Lunde: Sagen havde givet en sur smiley på en restaurant DF-ordfører til Lunde: Sagen havde givet en sur smiley på en restaurant Næste artikel Esben Lunde: Jeg beklager manglende information Esben Lunde: Jeg beklager manglende information
Støjberg efter to dage i retten:

Støjberg efter to dage i retten: "Jeg tror ikke, der er flere spørgsmål i verden"

INSTRUKSKOMMISSIONEN: Der kørte to spor i sagen om adskillelsen af ægtepar med mindreårige asylansøgere: Inger Støjberg spillede hård negl politisk, men administrerede i virkeligheden helt efter loven. Sådan lyder venstrepolitikerens egen forklaring, men den havde udspørgeren i Instrukskommissionen meget svært ved at tro på.