Sådan vil Socialdemokratiet opdatere sin udlændingepolitik

UDSPIL: Socialdemokratiet har præsenteret sin helhedsplan for partiets udlændingepolitik. Få overblikket over de nye elementer her.

Hjælp i nærområderne er bedre og billigere end at hjælpe herhjemme.

Dét er hovedpointen i Socialdemokratiets såkaldte helhedsplan for en udlændingepolitik, som partiet selv kalder "retfærdig og realistisk".

”Der er ingen tvivl om, at det her politikområde deler os danskere allermest. Men vi tror på, at vi skal finde de nødvendige løsninger,” siger Mette Frederiksen (S).

Det nye ved planen er, at partiet bringer konkrete forslag til bekæmpelse af et illegalt arbejdsmarked med social løndumping, udenlandske donationer til trossamfund og skærpede krav til religiøse forkyndere.

Her er nogle nedslag:

Bekæmpelse af løndumping
Ifølge Socialdemokratiet er illegal arbejdskraft skyld i løndumping, da virksomheder underbetaler indvandrere uden arbejdstilladelse.

Socialdemokratiet foreslår:

 • Virksomheder skal ved brug af illegal arbejdskraft kunne miste retten til at drive virksomhed
 • Bødestraffen for virksomheder, der bruger illegal arbejdskraft, skal tredobles
 • Permanent bevilling på 250 millioner kroner årligt til indsatsen mod social dumping og illegal arbejdskraft
 • Krav om id-kort for alle, der arbejder på byggeplads
 • Skatteministeriet skal have samme mulighed som politiet og arbejdstilsynet for at undersøge mistænkelige forhold på udendørs byggepladser på privat grund
 • Myndigheder skal kunne pålægge virksomheder at udstede ansættelsesbeviser fra første arbejdsdag og betale løn elektronisk
 • Kravet om digitale kasseapparater udvides til flere brancher for at sikre kontrolmuligheder og minimere muligheder for at aflønne med sorte penge
 • Godsloven skærpes og udvides, så udenlandske vognmænd bliver omfattet af kravet om, at niveauet i gældende danske kollektive overenskomster skal følges.

Prædikener skal oversættes og offentliggøres
Som noget nyt er Socialdemokratiet klar i spyttet om religion, som en række af de nye forslag handler om.

"Når religion og politik støder sammen, så er det altså Gud, som må vige," siger Mattias Tesfaye (S) på pressemødet.

Religiøse forkyndere i Danmark skal være medspillere – og ikke modspillere – når det kommer til integrationen, står der i udspillet.

Socialdemokratiet foreslår:

 • Der indføres krav om, at prædikener efterfølgende skal oversættes til dansk og gøres offentligt tilgængelige. Udgifter hertil skal afholdes af trossamfundene selv.

Stop for udenlandske donationer
Danmark bygger på demokratiske rettigheder som religionsfrihed, men de selvsamme rettigheder må ikke misbruges, understreger partiet i udspillet. Derfor skal udenlandske stater uden eksempelvis religionsfrihed ikke kunne finansiere trossamfund i Danmark.

Socialdemokratiet foreslår:

 • Det skal ikke være muligt for trossamfund i Danmark at modtage en pengedonation – uanset størrelse – hvis den kommer fra et land, der ikke anerkender eller modarbejder grundlæggende frihedsrettigheder som religionsfrihed.

Opgør med muslimske friskoler
Der er brug for et opgør med muslimske friskoler, som mange steder skaber parallelsamfund og ødelægger integrationen, står der i udlændingeudspillet.

Socialdemokratiet foreslår:

 • Staten skal ikke længere yde tilskud til fri- og privatskoler, hvor mere end for eksempel 50 procent af eleverne har udenlandsk baggrund.

Forrige artikel S lover flere penge til social dumping, men størstedelen er genbrug S lover flere penge til social dumping, men størstedelen er genbrug Næste artikel Nyt skridt i sag om millionsvindel: Nu sigtes Britta Nielsen for bedrageri og forfalskning Nyt skridt i sag om millionsvindel: Nu sigtes Britta Nielsen for bedrageri og forfalskning