Sæt kryds i kalenderen i juni næste år: Dato for EU-valg er på plads

De europæiske vælgere skal til urnerne over fire dage næste år.

Europa-Parlamentets formand, Roberta Metsola, kalder næste års EU-valg vigtigere end nogensinde før.
Europa-Parlamentets formand, Roberta Metsola, kalder næste års EU-valg vigtigere end nogensinde før.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: 6. til 9. juni næste år skal europæerne i stemmeboksene for at sammensætte det næste EU-Parlament.

Datoerne faldt på plads ved et møde mellem ambassadørerne fra de 27 EU-lande onsdag i Bruxelles efter en del tovtrækning landene imellem.

Uenigheden skyldes, at alle de datoer, der var i spil, ramte ind i diverse nationale helligdage, hvilket ledte til frygt for, at folk på lange weekender ville have andre planer end at dukke op på stemmestederne.

I sidste ende rammer det dog kun Portugal, som fejrer sin nationaldag 10. juni.

#COREPERII | The EU Ambassadors just approved setting 6 to 9 June 2024 as the dates for the next European Parliament elections.

Det er endnu ikke afgjort, på hvilken af de fire dage danskerne skal stemme. I en mail til Altinget oplyser Indenrigsministeriet, at den beslutning som regel bliver truffet omkring oktober året inden valget.

I Danmark har EU-valget de seneste 20 år ligget på en søndag. Inden da var det altid om torsdagen, at danskerne gik til EU-valg.

Der skal vælges 705 parlamentarikerne.

En tidlig måling fra slutningen af april forudser, at det også efter næste års valg vil være de europæiske borgerlige (EPP), der vil sidde på de fleste pladser, fulgt – som i dag – af de europæiske socialdemokrater. Begge står dog til at lække et betydeligt antal mandater i forhold til valget i 2019 til mindre grupperinger længere ude på fløjene. Samme tendens gælder for midtergruppen Renew, hvor både Venstre, Radikale og Moderaterne sidder fra dansk side.









0:000:00