Samuelsen før Mays møde i Bruxelles: Briterne må blive enige med sig selv

BREXIT: Det er briternes ansvar at finde en Brexit-løsning, lyder det fra Anders Samuelsen (LA), der afviser, at EU kan tilbyde Theresa May andet end "en åben dør."

Anders Samuelsen (LA) er i Bruxelles mandag og tirsdag. 
Anders Samuelsen (LA) er i Bruxelles mandag og tirsdag. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Malte Bruhn

På onsdag skal Storbritanniens premierminister, Theresa May, mødes med EU-Kommissionens formand, Jean Claude Juncker.

Her vil hun forsøge at overtale Juncker til at give hende noget med hjem, som hun kan bruge, når hun skal sælge sin Brexit-aftale til sit skeptiske bagland.

Men bolden ligger på Theresa Mays banehalvdel. Ikke på Juncker og EU's.  

Det siger Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), til Altinget.

Hvis briterne bliver mere præcise på, hvad de har behov for, så lad os se på det. 

Anders Samuelsen (LA)
Udenrigsminister

"Vi kan ikke forholde os til noget, som vi ikke ved, hvad er. Briterne er stadig ikke enige med sig selv om, hvad de har behov for. Det afventer vi stadig, og derfor har vi ikke så meget at forholde os til," siger Anders Samuelsen, der mandag var til møde med sine europæiske udenrigsministerkollegaer i Bruxelles.

Samme melding kommer fra hans chef, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), på Twitter. 

"Døren er åben"
Theresa Mays hovedpine er centreret omkring det såkaldte 'backstop,' der sikrer, at der ikke kan indføres en hård grænse mellem det britiske Nordirland og EU-landet Irland.

Et flertal i det britiske Underhus har afvist en skilsmisseaftale, hvori backstoppet indgår. De beder i stedet om 'alternative foranstaltninger.' Hvad disse præcis går ud på er endnu uvist. 

På den anden side har EU afvist at genforhandle skilsmisseaftalen, hvor backstoppet – især for Irland – er et altafgørende punkt. 

Det er i det krydsfelt, at Theresa May skal forsøge at finde en salomonisk løsning. 

Og det er ifølge Anders Samuelsen udelukkende et britisk ansvar.

EU og Jean Claude Juncker kan ikke tilbyde Theresa May andet end "en åben dør," lyder det fra den danske udenrigsminister.  

"EU's dør står åben. Hvis briterne bliver mere præcise på, hvad de har behov for, så lad os se på det," siger Anders Samuelsen og understreger, at den nuværende skilsmisseaftale ikke er til genforhandling.

Kan ikke gå videre med andre løsninger 
Theresa May har endnu ikke fremlagt, hvad hun ønsker sig fra de resterende EU-lande. 

De alternative foranstaltninger, som et flertal i Underhuset ønsker sig, kan dog ikke komme på tale, hvis de kolliderer med det aftalte backstop. 

Det mener den irske udenrigsminister, Simon Coveney, der også var med til ministermødet i Bruxelles.

"Medmindre man kan forklare, hvad de alternative foranstaltninger er, og om de kan løse de samme problemer som 'backstoppet', så kan man ikke gå videre med de alternative foranstaltninger," siger Simon Coveney til den irske tv-station RTE. 

Han mener, ligesom Anders Samuelsen, at det er briternes ansvar at finde en løsning, som resten af EU-landene kan acceptere.

Brexit træder i kraft den 29. marts.

Læs også

Dokumentation

Hvorfor er der behov for et backstop?
Med Brexit får EU en ny ydre grænse. Den bevæger sig over 500 kilometer mellem Irland og Nordirland – det øverste højre hjørne af den irske ø, som er britisk, og hvor der bor 1,5 millioner mennesker.

Det nordirske grænseområde har været præget af væbnet konflikt i årtier mellem dem, der identificerer sig med den irske regering i syd, og dem, hvis loyalitet ligger i London. Den konflikt blev der lagt låg på med indgåelse af den såkaldte Langfredagsaftale i 1998. Målet med den aftale var at gøre så meget som muligt for at udviske grænsen mellem de to lande, så det blev muligt frit at arbejde, studere, handle, gå til lægen og generelt bevæge sig frit uden at skulle bekende sig til enten den ene eller den anden side.

Både briterne, irerne og EU-siden har bekendtgjort, at de ønsker at beholde grænsen åben også efter Brexit-dag for at sikre freden på den delte ø.

Der er dog nogle ufravigelige regler under EU's indre marked og toldunion, som gør, at der ikke frit kan flyde varer og dyr utjekket ind i Unionen.

Målet for parterne er at finde en løsning på det problem i den aftale om et fremtidigt samarbejde, som de skal til at forhandle.

Hvad går backstoppet ud på?
I fald det nu ikke skulle lykkes, har EU-siden – og i særdeleshed irerne – insisteret på, at der blev lavet en ordning, der sikrer, at grænsen forbliver åben, lige meget hvad der sker i forhandlingerne mellem de to sider.

Den løsning kaldes backstoppet. Backstoppet holder hele Storbritannien i et tæt toldsamarbejde med EU, der gør, at de opretholder de samme tariffer mod omverdenen. Det fjerner behovet for toldkontrol. Dertil har briterne sagt ja til at leve op til en række EU-standarder for miljø, arbejdsmiljø og statsstøtte for at undgå forvridning mellem de to markeder.

Samtidig forbliver Nordirland i en stor del af EU's indre markedsregler, så de også lever op til EU's fødevare- og sikkerhedsstandarder. Til gengæld kan deres regler komme til at afvige fra de fremtidige regler i Storbritannien. Derfor kommer der til at være behov for kontroller mellem Storbritannien og Nordirland – senest ved havne og lufthavne, men i nogle tilfælde kan det også ske for eksempel ude på fabriksgulvene.

Begge sider holder fast i, at backstoppet ikke er nogen permanent løsning. Men EU-siden insisterer på, at det skal være i kraft indtil den dag, der findes en anden aftale, som på samme måde overflødiggør kontroller mellem de to lande.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00