Samuelsen før Mays møde i Bruxelles: Briterne må blive enige med sig selv

BREXIT: Det er briternes ansvar at finde en Brexit-løsning, lyder det fra Anders Samuelsen (LA), der afviser, at EU kan tilbyde Theresa May andet end "en åben dør."

På onsdag skal Storbritanniens premierminister, Theresa May, mødes med EU-Kommissionens formand, Jean Claude Juncker.

Her vil hun forsøge at overtale Juncker til at give hende noget med hjem, som hun kan bruge, når hun skal sælge sin Brexit-aftale til sit skeptiske bagland.

Men bolden ligger på Theresa Mays banehalvdel. Ikke på Juncker og EU's.  

Det siger Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), til Altinget.

"Vi kan ikke forholde os til noget, som vi ikke ved, hvad er. Briterne er stadig ikke enige med sig selv om, hvad de har behov for. Det afventer vi stadig, og derfor har vi ikke så meget at forholde os til," siger Anders Samuelsen, der mandag var til møde med sine europæiske udenrigsministerkollegaer i Bruxelles.

Samme melding kommer fra hans chef, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), på Twitter. 

"Døren er åben"
Theresa Mays hovedpine er centreret omkring det såkaldte 'backstop,' der sikrer, at der ikke kan indføres en hård grænse mellem det britiske Nordirland og EU-landet Irland.

Et flertal i det britiske Underhus har afvist en skilsmisseaftale, hvori backstoppet indgår. De beder i stedet om 'alternative foranstaltninger.' Hvad disse præcis går ud på er endnu uvist. 

På den anden side har EU afvist at genforhandle skilsmisseaftalen, hvor backstoppet – især for Irland – er et altafgørende punkt. 

Det er i det krydsfelt, at Theresa May skal forsøge at finde en salomonisk løsning. 

Og det er ifølge Anders Samuelsen udelukkende et britisk ansvar.

EU og Jean Claude Juncker kan ikke tilbyde Theresa May andet end "en åben dør," lyder det fra den danske udenrigsminister.  

"EU's dør står åben. Hvis briterne bliver mere præcise på, hvad de har behov for, så lad os se på det," siger Anders Samuelsen og understreger, at den nuværende skilsmisseaftale ikke er til genforhandling.

Kan ikke gå videre med andre løsninger 
Theresa May har endnu ikke fremlagt, hvad hun ønsker sig fra de resterende EU-lande. 

De alternative foranstaltninger, som et flertal i Underhuset ønsker sig, kan dog ikke komme på tale, hvis de kolliderer med det aftalte backstop. 

Det mener den irske udenrigsminister, Simon Coveney, der også var med til ministermødet i Bruxelles.

"Medmindre man kan forklare, hvad de alternative foranstaltninger er, og om de kan løse de samme problemer som 'backstoppet', så kan man ikke gå videre med de alternative foranstaltninger," siger Simon Coveney til den irske tv-station RTE. 

Han mener, ligesom Anders Samuelsen, at det er briternes ansvar at finde en løsning, som resten af EU-landene kan acceptere.

Brexit træder i kraft den 29. marts.

Forrige artikel Ny måling: Margrethe Vestager er den bedste EU-kommissær Ny måling: Margrethe Vestager er den bedste EU-kommissær Næste artikel Riskær: Jeg tror på moral og ansvarlighed Riskær: Jeg tror på moral og ansvarlighed
For højt skolefravær koster mindst 200 familier børnechecken

For højt skolefravær koster mindst 200 familier børnechecken

STRAF: I landets fem største kommuner har mere end 200 familier mistet børnechecken, fordi deres børn har haft for meget ulovligt fravær. Aarhus-rådmand kritiserer straffen for at ramme socialt skævt, mens holdningen i København er anderledes positiv.