Samuelsen i forsvarstale for regeringsdeltagelsen

LANDSMØDE: “Vi har gjort det rigtige. Det lover jeg jer,” forsikrede partileder Anders Samuelsen de delegerede ved Liberal Alliances landsmøde, hvor han gik til forsvar for sin linje.

AALBORG: Partileder Anders Samuelsen brugte hovedtalen ved Liberal Alliances landsmøde lørdag på at gå i forsvar for partiets regeringsdeltagelse.

“Vi har gjort det rigtige,” fortalte Anders Samuelsen de opmødte partisoldater om partiets entré i den borgerlige trekløverregering.

“Det lover jeg jer,” fortsatte han.

Efter efterårets ophede forløb omkring de famøse topskattelettelser på fem procent, der aldrig blev til noget, og den efterfølgende deltagelse i en regering, der har overordentligt svært ved at finde flertal til at føre liberal politik, følte Samuelsen tydeligvis behov for at forsvare linjen.

“Vi har en regering, som har det mest liberale regeringsgrundlag, der nogensinde er skrevet i Danmarkshistorien,” påpegede partilederen.

Et selvmordsbælte
Det har hele tiden været partiets topprioritet at gå i regering, måtte man forstå. De fem procent i topskattelettelser var blot en kompensation for den regeringsdeltagelse, der i første omgang glippede umiddelbart efter valget i sommeren 2015.

“Vi bad Dronningen om at sige til Lars Løkke Rasmussen, at Venstre skulle danne regering med os efter valget i 2015. Men det lykkedes ikke,” konstaterede Samuelsen.

Det stålsatte krav om at lempe topskatten med fem procentpoint skulle ses som en form for kompensation for den glippede regeringsdannelse, argumenterede Samuelsen. Og det var også det krav, der gjorde, at det til sidst lykkedes Liberal Alliance at kæmpe sig vej ind i regeringen, fortalte han salen i Aalborg Kongrescenter.

“Jeg bliver ofte spurgt, om jeg ikke fortryder, at jeg var så stålsat med de fem procent. Mit svar er nej. Havde jeg ikke haft det selvmordsbælte på, var vi ikke kommet i regering. Jeg beklager, jeg drev jer igennem det, men gevinsterne kommer nu,” sagde Anders Samuelsen, der insisterede på, at samarbejdet i regeringen går “eminent godt”.

De liberale evergreens
Han brugte desuden talen til at gøde jorden til en personskattereform til efteråret, hvor lettelserne i topskatten bliver yderst begrænsede, hvis de overhovedet kommer.

“Lad mig slå fast med syvtommersøm, at når vi skal forhandle skattelettelser med resten af Folketinget til efteråret, så vil vi kæmpe mindst lige så hårdt for skattelettelser i bunden som i toppen. Ingen burde forsørge staten, før man kan forsørge sig selv,” sagde Samuelsen,

Derudover var der i høj grad tale om liberale evergreens. Uanset hvad man måtte mene om partiets aktuelle situation og de kompromisser, man må begive sig ud i, så skal det ses i forhold de berømte 0,0 procent, som partiet stod på i meningsmålingerne, da det stod allerværst til, og alle havde dømt Samuelsen og hans tropper ude.

“Kan I huske, da vi kom med vores annoncer i 2010 og skrev, at vi ville have otte mandater i Folketinget? Ingen troede på os. En måned efter var vi over to procent. Og ikke nok med det, vi fik ni mandater. Og i dag har vi 13 og er med i regeringen,” sagde Samuelsen.

Ind med de gode, ud med de dårlige
Klassiske liberale paroler som “vi vil have mere frihed” blev mødt med pæne klapsalver og blev af Samuelsen garneret med et ekko fra daværende SF-formand Villy Søvndals ord om, at “mørkemænd” skulle “gå ad helvede til”.

“Dem, der vil undergrave eller ødelægge vores frie samfund, som vil påtvinge os en religion, had, undertrykke kvinder eller overfalde homoseksuelle – bliv væk. Jer har vi ikke brug for,” sagde partilederen, der de senere år har justeret Liberal Alliances udlændingepolitik.

Hvor det før hed “åbne grænser og lukkede kasser”, hedder det i dag tilsyneladende “helt eller delvist lukkede kasser for alle, men åbne grænser for nogen”.

“Vi skal huske den gode indvandring. Dem, der vil arbejde, skal vi ikke være bange for. Vi vil gerne have flere af dem, der omfavner vores vestlige værdier. Dem, der bakker op om demokrati og frisind,” sagde Samuelsen og tilføjede, at udlændinge giver overskud allerede, når de tjener 200.000-300.000 kroner om året.

“I kan rende mig et vist sted”
I klassisk Samuelsen-stil gjorde partilederen meget ud af, hvor godt sammenholdet i Liberal Alliance er, og hvor gode folk han har omkring sig.

Der var således skamros til sekundant Simon Emil Ammitzbøll, mens Anders Samuelsen stort set blot skulle nævne ældreminister Thyra Franks navn, før salen brød ud i en stående applaus på godt et minut, der må have været landsmødets foreløbigt længste.

“Kære medier. I kan rende og hoppe med jeres popularitetsmålinger. Der er ikke én dansker, der ikke har den drøm, at hvis de skulle ende deres dage på et plejehjem, så var det et plejehjem, der var ledet af Thyras værdier,” sagde Samuelsen og tilføjede efter salens lange klapsalve:

“Det der er popularitet. Det er kvalitet. Det er den vej, vi skal med Danmark,” understregede han.

Mens Liberal Alliances popularitet i meningsmålinger er svækket en anelse i løbet af efteråret og vinteren, er partileder Anders Samuelsens popularitet internt i partiet tilsyneladende uforandret.

,

Forrige artikel København skruer op for charmen i EU’s store agenturdyst København skruer op for charmen i EU’s store agenturdyst Næste artikel LA i markant lavere økonomisk aktivitet LA i markant lavere økonomisk aktivitet