Samuelsen om Berlin: Jeg er dybt berørt

ANGREB: Udenrigsminister Anders Samuelsen kalder mandagens angreb i Berlin for et angreb på alle, der vil en fredelig, fri og demokratisk verden. Også drabet på Ruslands ambassadør i Tyrkiet har chokeret.

Foto: Tobias Schwarz/AFP
Cecilie Gormsen

Det har spredt rystelser i hele Europa, at en lastbil mandag aften kørte ind i en menneskemængde på et julemarked ved Kurfürstendamm i Berlin.

Også i Danmark er udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) berørt af situationen, og han fordømmer angrebet på det kraftigste.

"Jeg er dybt berørt af det forfærdelige anslag i Berlin,” siger Anders Samuelsen og fortsætter:

”Jeg udtrykker min dybeste medfølelse med de uskyldige ofre for denne afskyelige handling – og med deres pårørende, som nu står ansigt til ansigt med en helt igennem ufattelig sorg.”

12 personer døde
Mandag aften kørte lastvognen med polske nummerplader ind i menneskemængden på julemarkedet foran Gedächtniskirche med høj fart.

Tirsdag morgen oplyste Berlins politi, at lastvognen, der var lastet med stål, forsætligt var kørt ind i menneskemængden. Og dermed er der ifølge Berlins politi tale om et ”formodentlig terroristisk attentat”.

12 personer har i skrivende stund mistet livet efter angrebet, og 48 er såret. Berlins politi har anholdt en mistænkt, mens en anden mand blev fundet død i førerhusets passagersæde.

Den danske udenrigsminister Anders Samuelsen fortæller, at han har forsikret sine tyske kolleger om, at Danmark står fast ved Tysklands side:

”Angrebet i Berlin er et angreb på alle, der vil en fredelig, fri og demokratisk verden. Vi er forenet i vores afsky over hændelserne og i vores beslutsomhed om at sikre vores borgere bedst muligt,” siger Anders Samuelsen.

Attentat i Tyrkiet
Tidligere mandag fandt en anden tragisk hændelse sted. Det skete i den tyrkiske hovedstad Ankara, hvor Ruslands ambassadør i Tyrkiet, Andrei Karlov, blev skudt og dræbt. Det skete på et kunstgalleri, hvor den formodede gerningsmand angiveligt skulle have råbt ting som "Glem ikke, Aleppo!", "Glem ikke Syrien!" og "Gud er Stor!"

Også denne hændelse har chokeret Anders Samuelsen:

”Jeg er chokeret over skuddrabet på Ruslands ambassadør i Tyrkiet her til aften. Der ser ud til at være tale om en målrettet og kynisk likvidering. Det tager jeg og den danske regering naturligvis dyb afstand fra,” siger han og fortsætter:

Han peger på, at et drab altid er forfærdelig, uanset hvem offeret er. Men et drab på en ambassadør er samtidig mere end det.

”Det er et angreb på et helt grundlæggende element i det internationale samarbejde, nemlig at vi kan tale med hinanden og have diplomater udsendt til hinandens lande, hvor de kan arbejde i fred og sikkerhed,” siger Anders Samuelsen.'

Attentat-manden i Ankara blev efterfølgende dræbt af tyrkiske specialstyrker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)









0:000:00