Schulz stopper som formand for Europa-Parlamentet

EXIT: Formand for Europa-Parlamentet Martin Schulz går af. Han vil i stedet stille op til næste års valg i Tyskland.

Torsdag satte Europa-Parlamentets formand Martin Schulz en stopper for spekulationerne om sin politiske fremtid. Den ligger i tysk politik.
Torsdag satte Europa-Parlamentets formand Martin Schulz en stopper for spekulationerne om sin politiske fremtid. Den ligger i tysk politik.Foto: Emmanuel Dunand/Scanpix
Michael Hjøllund

BRUXELLES: De 751 folkevalgte i Europa-Parlamentet skal se sig om efter en ny formand.

Den tyske socialdemokrat, Martin Schulz, forlader posten ved udgangen af januar. Det meddelte han på et pressemøde i Strasbourg 24. november.

”Det er en ære at være formand for Europa-Parlamentet, og jeg er meget taknemmelig,” sagde Martin Schulz, der roste kolleger og medarbejdere for fire år med godt samarbejde.

Den 60-årige socialdemokrat fortæller, at han stiller op som spidskandidat for sit tyske moderparti SPD i delstaten Nordrhein-Westfalen ved valget til Forbundsdagen næste år.

Aldrig som nu har verden behøvet et stærkt, selvsikkert og forenet EU.

Martin Schulz
Afgående formand for Europa-Parlamentet

Ifølge flere tyske medier drømmer den erfarne politiker om en toppost i tysk politik. Nogle spekulerer i, at Schulz kan blive modkandidat til den konservative forbundskansler, Angela Merkel, der forleden offentliggjorde, at hun genopstiller til posten.

”Vi har brug for et selvsikkert EU”
På pressemødet understregede Martin Schulz, at han i Tyskland vil forstætte sit ”urokkelige engagement” i det europæiske projekt.

”Aldrig som nu har verden behøvet et stærkt, selvsikkert og forenet EU, som står op for sine værdier, og tror på, forsvarer og styrker det, som tidligere generationer har bygget op,” sagde han.

Schulz blev valgt ind i Europa-Parlamentet i 1994 og bestred i otte år posten som formand for den socialdemokratiske gruppe. Siden 2012 har han været formand for Parlamentet.

I 2014 var han én af de folkevalgtes EU-politikeres selvudnævnte ”spidskandidater” til posten som formand for EU-Kommissionen. Den titelkamp tabte han dog til den konservative kandidat, Jean-Claude Juncker.

Schulz blev i stedet genvalgt som formand for Parlamentet.

Efter et have givet sin tale på tre forskellige sprog – tysk, engelsk og fransk – forlod Martin Schulz pressemødet uden at tage spørgsmål fra de fremmødte journalister.

Nye kandidater melder sig
Med Schulz’ afgang er kampen om pladsen som hans efterfølger for alvor åbnet op.

Posten deles traditionelt mellem Europa-Parlamentets to største grupper – socialdemokraterne og de konservative – så hver får halvdelen af mandatperioden på fem år. Efter det system skal den konservative EPP-gruppe overtage posten til januar.

Hidtil har det dog været uvist, om Martin Schulz og den socialdemokratiske gruppe frivilligt vil overlade posten til EPP.

Det sidder nemlig konservative formænd i de to andre EU-intuitioner; EU-Kommissionen og Det Europæiske Råd. Skulle den konservative fraktion også sætte sig på formandsposten i Europa-Parlamentet, vil ubalancen blive for stor, lyder argumentet.

Den konservative gruppe insisterer omvendt på, at Schulz og socialdemokraterne overlader dem posten. Mens personspørgsmålet om Schulz nu er løst, står den hen i det uvisse, hvilken gruppe der overtager formandsposten.

I EPP-gruppen har en række kandidater dog allerede meldt sig klar til at tage over.

Lederen af den franske delegation i EPP-gruppen, Fransk Alain Lamassoure, har meldt sit kandidatur. Det samme har den irske parlamentariker, Mairead McGuinness, oplyser hun til RTE. Også den tidligere slovenske premierminister, Alojz Peterle, er kandidat, skriver Politico.eu.

En ny formand for Europa-Parlamentet skal godkendes af et flertal af EU-parlamentarikerne. Formandskampen ventes afgjort i midten af januar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Schulz

Fhv. formand, SPD, fhv. formand, Europa-Parlamentet (SPD)
boghandler (1977)

0:000:00