Se kortet: Håndværkerfradraget er populært i de rigeste kommuner

OVERBLIK: Kommunerne med højest gennemsnitsindkomst ligger også højest på skalaen for bruget af håndværkerfradraget.

Mønstret er tydeligt: Kommuner med høje lønninger er storbrugere af boligjobordningen.

Procentdelen af borgere, der benytter håndværkerfradraget, stiger nemlig – groft sagt – i takt med gennemsnitsindkomsten, hvis man ser det fordelt på kommuner landet over.

Det viser tal fra Skatteministeriet, Altinget har fået aktindsigt i.

Tallene viser ligeledes, at de 10 procent rigeste får udbetalt 25 procent af fradraget.

(Artiklen fortsætter efter kortet)

 

Et klart mønster

Ser man på landets ti rigeste kommuner, har de alle – på nær Frederiksberg – en høj andel af borgere, der har benyttet boligjobordningen i 2018. Syv af kommunerne ligger i Nordsjælland.

"Der er et mønster, hvor brugen af ordningen stemmer overens med indkomstniveauet," siger professor i makroøkonomi ved Aarhus Universitet, Bo Sandemann Rasmussen.

På en national førsteplads ligger Rudersdal, hvor 14,9 procent har benyttet ordningen. De er tilmed Danmarks næstrigeste kommune målt på indkomst. I Gentofte – der har landets højeste gennemsnitsindkomst – har 12,6 procent modtaget fradraget.

"Men også nogle kommuner, der falder uden for," siger Bo Sandemann Rasmussen.

Den lave andel på Frederiksberg skyldes sandsynligvis, at der er et stort antal af lejeboliger, forklarer Bo Sandemann Rasmussen. For så snart man er lejer, er man afskrevet fra at bruge den del af ordningen, der omhandler håndværksmæssige forbedringer.

Tabel: Kommuner med højest gennemsnits indkomster

  Kommune Gennemsnits indkomst Andel, der har benyttet Boligjobningordningen*
1. Gentofte 594.616 12,6 %
2. Rudersdal 563.868 14,9 %
3. Hørsholm 522.364 14,5 %
4. Lyngby-Taarbæk 450.300 11,2 %
5. Furesø 425.614 13,7 %
6. Dragør 419.912 12,0 %
7. Allerød 417.505 14,6 %
8. Frederiksberg 394.823 7,6 %
9. Fredensborg 393.302 10,6 %
10. Solrød 385.201 13,2 %

Kilde: Danmarks Statistik.

Få afstikkere
Ser man derimod på nogle af kommunerne med lavest gennemsnitsindkomst, ser fordelingen de fleste steder anderledes ud.

På Læsø, der ligger i bunden af listen med en gennemsnitsindkomst på 26.6374 kroner, har 6,7 procent af borgerne brugt ordningen. På Lolland ligner indkomstniveauet Læsøs, mens brugen af boligjobordningen ligger på 7,2 procent.

Der er dog også afstikkere, sådan som Bo Sandemann Rasmussen beskriver det.

I Jammerbugt, der ligger i bunden af indkomstskalaen, er tallet 12,3. Thisted kommer lige bagefter, både med indkomstniveau og 12,2 procent, der har brugt ordningen.

"I Thisted og Jammerbugt er der lav indkomst og alligevel procentmæssigt mange, der har brugt ordningen. Det kunne være, fordi der er mange ejerboliger – formentlig boliger, der ikke er så dyre, men kræver renovering," siger professoren.

"Der kan også være lokale forklaringer rundt omkring, eksempelvis at bestemte håndværkerfirmaer har været gode til at markedsføre fradraget."

,

Forrige artikel Radikale lemper sit krav om udenlandsk arbejdskraft Radikale lemper sit krav om udenlandsk arbejdskraft Næste artikel Aftale: Sådan fordeler politikerne forskningsreserven næste år Aftale: Sådan fordeler politikerne forskningsreserven næste år
Tidligere vidne i statsløsesagen: “Jeg er så ked af, at sådan en sag kommer op igen

Tidligere vidne i statsløsesagen: “Jeg er så ked af, at sådan en sag kommer op igen"

INTERVIEW: En tidligere kontorchef er fast tilhører, når Instrukskommissionen undersøger sagen om Inger Støjberg og den ulovlige adskillelse af asylpar. Engang sad hun selv i vidneskranken. Anger over hendes egne handlinger dengang og frustration over manglende klarhed, når ministre beder embedsfolk krydse lovens grænser, blander sig for Dorit Hørlyck.