Se kortet: Her giver regeringens skattelettelser størst gevinst

SKATTEKORT: Regeringens udspil til skattelettelser fordeler sig skævt over landet, viser nye beregninger fra Skatteministeriet. LA finder det naturligt, mens DF kræver mere jævn fordeling. 

Skatteminister Karsten Lauritzens (V) planlagte skattelettelser giver størst gevinst, hvis man bor nord for København. 
Skatteminister Karsten Lauritzens (V) planlagte skattelettelser giver størst gevinst, hvis man bor nord for København. Foto: /ritzau/Jens Dresling
Daniel Bue Lauritzen

Regeringens skatteudspil fordeler sig geografisk ujævnt over landets 98 kommuner. 

Det viser en ny beregning, som Skatteministeriet har lavet.

Udregningen viser effekten af de foreslåede ændringer af beskæftigelsesfradraget og det nye jobfradrag, men udelader blandt andet regeringens forslag om hurtigere indfasning af en højere topskattegrænse, det sociale frikort og lavere registreringsafgift.

I alt vil regeringen med det samlede udspil sænke skatten for 21 milliarder kroner. Og alt efter bopæl er der stor forskel på, hvor stor en bid af kagen man kan forvente at få.

I kommuner nord for København som Gentofte, Rudersdal og Hørsholm vil den gennemsnitlige skattelettelse være på over 5.000 kroner, mens man i udkantskommuner som Langeland, Lolland og Guldborgsund blot slipper lige over 2.000 kroner billigere om året. 

(Artikel fortsætter under kortet)

DF: Den ender ikke der
Regeringen forhandler i øjeblikket skatteudspillet med støttepartiet Dansk Folkeparti. Og her arbejder man for en mere ligelig fordeling af lettelserne:

"Regeringen har gjort sig ret umage med at finde lettelser, som hovedsageligt gavner dem, der i forvejen har mange penge. Og når de fleste af dem med høje indkomster bor i Hovedstadsområdet og i Nordsjælland, så slår det jo også igennem geografisk," siger skatteordfører i Dansk Folkeparti, Dennis Flydtkjær:

"Men jeg tror ikke, at den ender der. Det er afgørende for os, at vi får flere skattelettelser i bunden, blandt andet fordi for mange får for lidt ud af at arbejde. Det vil samtidig give en mere jævn geografisk fordeling," siger han. 

LA: Ikke bekymrende
Skatteordfører i Liberal Alliance, Joachim B. Olsen, mener ikke, at den ujævne skattebesparelse er problematisk.

Det skyldes ganske enkelt, at vores skattesystem er indrettet, som det er: 

"Det bekymrer mig ikke. Det er nu engang sådan, at dem med de højeste indkomster får mest ud af det i kroner og øre, når man sænker en skat i procent. Så længe man ønsker at indkræve skat i form af procenter af indtægter, nytter det ikke noget at problematisere, når dem med de højeste indkomster får mest ud af skattelettelser," siger han.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dennis Flydtkjær

MF (DD)
datamatiker (Erhvervsakademi Midtjylland 2002)

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

0:000:00