Se videoen: Troels Lund i krydsild om Mette Frederiksens rolle i våbensagen

Finansudvalget havde torsdag indkaldt til åbent samråd om statsminister Mette Frederiksens rolle i den såkaldte våbensag. Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) mødte op til krydsild i hendes sted.

Sabine Dybdahl ChristoffersenMartin Mauricio

Det blev ikke statsminister Mette Frederiksen (S) selv, der torsdag mødte op til åbent samråd i Finansudvalget om sin egen og Statsministeriets rolle i den såkaldte våbensag. 

Det var som forventet forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), der allerede forud for samrådet havde meddelt, at han i stedet ville møde op og besvare spørgsmålene.

"Det er mig, der som forsvarsminister har ansvaret for den her sag. Derfor giver det også mest mening, at det er mig, der møder op og svarer på vegne af regeringen," lød svaret fra ministeren, da udvalgsmedlem Rasmus Jarlov (K) alligevel udfordrede ham på, hvorfor Mette Frederiksen ikke selv mødte op og svarede for sig. 

Du kan se det fulde samråd her.

Læs også

Drøftet i regeringsudvalg

Sagen om det danske våbenindkøb fra den israelske våbenproducent Elbit Systems har fået meget omtale, efter at Altinget blandt andet har afsløret, at Folketinget flere gange modtog forkerte oplysninger i forbindelse med et forhastet milliardindkøb af våben.

Altinget har tidligere beskrevet, at både Udenrigsministeriet og Statsministeriet var involveret i sagen om Danmarks anskaffelse af nye våben fra Israel efter en donation af artillerikanoner til Ukraine.

Blandt andet på baggrund af en aktliste fra Udenrigsministeriet, der viser, at sagen om donationen af Danmarks Caesar-kanoner til Ukraine blev behandlet på to forskellige møder i regeringens magtfulde koordinationsudvalg.

"Jeg kommer ikke til at indgå i en dialog her om, hvad man har drøftet i koordinationsudvalget," lød det fra Troels Lund Poulsen på samrådet.

Tirsdag blev SVM-regeringen og seksoppositionspartier derfor enige om at iværksætte en uvildig advokatundersøgelse. Den skal også omfatte daværende forsvarsminister og V-formand Jakob Ellemann-Jensens rolle i sagen og forventes færdiggjort i april 2024.

Du finder hele Altingets dækning af sagen her.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024