Seks spørgsmål til Joy Mogensen om udflytningsplan: "Holstebro er en kommune med en rigtig høj kunstnerisk ambition"

”Det er vigtigt for regeringen, at uddannelserne og det øvrige kulturliv i byen kan udvikle sig gensidigt stærkere,” siger kulturminister Joy Mogensen (S) om regeringens planer om flytning af uddannelser.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Nicole Sander Bertelsen

Scenekunstskolens rektor undrer sig over regeringens forslag om at flytte danseuddannelser væk fra København til Holstebro.

Derfor har Altinget stillet seks spørgsmål til kulturminister Joy Mogensen om udflytningen, der også indebærer, at 30 studiepladser flyttes fra København til en ny musikuddannelse i Holstebro. Udflytningen af Scenekunstskolens danseuddannelser svarer ligeledes til 30 studiepladser fra København.

Du kan læse ministerens svar her.

Hvorfor vil regeringen flytte i alt 60 studiepladser fra København til Holstebro?

”Fordi Holstebro Kommune er en kommune med en rigtig høj kunstnerisk ambition, som både har uddannelser og kulturliv."

"For regeringen handler det om, at uddannelserne ikke kun bliver en brik at flytte på, men at de bliver flyttet et sted hen, hvor uddannelserne kan indgå i et udviklingssamarbejde med det nye lokalmiljø. Det er vigtigt for regeringen, at uddannelserne og det øvrige kulturliv i byen kan udvikle sig gensidigt stærkere.”

 Hvordan kan det være, man vælger at udflytte noget af Den Danske Scenekunstskole i stedet for at starte en ny uddannelse?

”Man vælger at flytte danseuddannelserne, der er en del af Scenekunstskolen, fordi de kan få en rigtig tæt sparringspartner i Holstebro i form af Odin Teateret. Samtidig har Holstebro også prioriteret den kunstneriske dans. Det er en meget integreret del af kommunens kunstneriske kulturprofil, og det er derfor, det bliver flyttet til Holstebro.”

Skolens rektor siger, det er en ekstremt velfungerende uddannelse med stærke fagmiljøer, hvorfor gå ind og ændre på det?

”Hvis ikke vi politisk går ind og tager stilling til, at vi gerne vil have vores uddannelser spredt ud over hele landet, vil de centrere sig om de store byer. Så efterlader vi en stor del af landet og de talenter, der bor i andre dele af landet, på afstand fra den mulighed, det er at få en kunstnerisk uddannelse.” 

Hvilke kunstneriske uddannelser bliver reduceret som følge af en ny musikuddannelse?

”Med den nye musikuddannelse er det musikpædagoguddannelsen, der bliver reduceret. Konkret er der lagt op til, at de 60 pladser på musikpædagoguddannelsen (i København, red.) bliver reduceret til 30.”

Har I noget data, der bakker op om beslutningen om at flytte uddannelserne ud af de store byer?

”Ikke på stående fod."

"Som jeg opfatter det kunstneriske uddannelsesmarked, er man meget parat til at rejse til det uddannelsessted, hvor man kan få den kunstneriske uddannelse, man gerne vil have, fordi de netop er relativt små, så der også er stor søgning på dem. Og når man så er færdiguddannet, er man helt parat til et arbejdsmarked, som også er forskellige steder – både her i landet og i udlandet. Men det er en mere generel betragtning om arbejdsmarkedet.”

Har du indtryk af, at der er opbakning fra støttepartierne?

”Jeg opfatter, at der bredt blandt Folketingets partier er opbakning til at sikre et rigt kulturliv – herunder også de kunstneriske uddannelser."

Fakta
  • Der er 1.870 uddannelsespladser på de videregående kunstneriske uddannelser.
  • 75 procent af pladserne er placeret i København og Århus. De resterende 25 procent er fordelt over hele landet.
  • Med udspillet "Tættere på – flere uddannelser og stærke lokalsamfund" foreslår regeringen at flytte i alt 60 studiepladser fra København til Holstebro.
  • 30 af pladserne findes ved at udflytte danseuddannelserne, der hører under Den Danske Scenekunstskole. De består af en bachelordel med 16 studiepladser og to kandidatoverbygninger i dans/participation eller koreografi med i alt cirka 14 studiepladser. 
  • Derudover skal 30 studiepladser flyttes fra hovedstaden til en ny musikuddannelse i Holstebro. Det skal modsvares af en tilsvarende reduktion på de kunstneriske uddannelser i København.
  • Forslaget vil blive finansieret ved at skære på antallet af engelsksproget studiepladser og reducere uddannelsernes budget til reklamer og konsulenter.
    Udflytningen af studiepladserne sker, når der i 2023 bliver optaget nye studerende på både musikuddannelsen og danseuddannelsen.

Kilde: Kulturministeriet

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Joy Mogensen

Fhv. kultur- og kirkeminister, borgmester (S), Roskilde Kommune
BA i kultur- og sprogmødestudier (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00