Seks ting vi lærte af weekendens kongres og landsråd

NEDSLAG: Skarp afstand til Thorning-regeringen, forsonlig retorik og et grønt parti med ridser i lakken. Det er nogle af de seks ting, som står tilbage efter en weekend med kongres hos Socialdemokratiets og landsråd med Konservative.

Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix og Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin HolstErik HolsteinFreja SøgaardSimon Lessel

AALBORG/KØBENHAVN: Det kommende folketingsvalg lå i luften, da både socialdemokratiske og konservative partitropper i weekenden samledes til politiske landsmøder.

I Aalborg havde Socialdemokratiet indkaldt sine medlemmer til kongres, mens Konservative afholdt landsråd for sit bagland i København.

Begge partier benyttede partitræffet til at kridte banen op til et kommende valg ved blandt andet enten at tage afstand fra en tidligere regering eller understrege sin grønne profil.

Altinget var med i både Aalborg og København, og her er seks af de ting, vi tog med os hjem.

1. Mette Frederiksen lægger markant afstand til Thorning-regeringen
Den sidste S-kongres inden det kommende folketingsvalg blev i den grad brugt til at garantere vælgerne, at en ny socialdemokratisk ledet regering ikke bliver lig den forrige under Thorning og Corydon. Det kom til udtryk, da Mette Frederiksen tog afstand fra et af de helt centrale afsnit i det tidligere regeringsgrundlag, hvor der stod, at den borgerlige regerings økonomiske politik i bred forstand skulle videreføres, ligesom hun også garanterede, at der ikke vil blive solgt mere dansk infrastruktur til Goldman Sachs. Foruden at lægge klar afstand til den tidligere SR-regering gjorde Socialdemokratiet det også klart, at partiet er blevet mere klassisk venstreorienteret, når det kommer til fordelingspolitikken. I sin afsluttende replik på kongressen lovede Mette Frederiksen, at der skal ses kritisk på reformpolitikken, og konkret lagde hun op til at ændre den førtidspensionsreform, som hun selv har stået bag som beskæftigelsesminister.

2. Ingen kritik i S-baglandet af udlændingepolitikken
Hvor der tidligere ikke er blevet lagt skjul på, at Socialdemokratiets udlændingepolitik deler vandene i baglandet, var partimedlemmerne ved denne kongres bemærkelsesværdigt tavse. Mette Frederiksen kom igennem weekenden uden et eneste kritisk ord med på vejen om sine prioriteringer på området. Generelt fyldte udlændingespørgsmålet minimalt på kongressen, hvor partitoppen i stedet sørgede for at vinkle debatten på socialpolitik, et opgør med bankerne og Skat.

3. Forsonlig retorik overfor det parlamentariske grundlag
Klimaet i rød blok har ikke været fantastisk henover sommeren, hvor både Uffe Elbæk og Pernille Skipper har meldt sig som statsministerkandidater, og Morten Østergaard har krævet en skriftlig aftale for at pege på Mette Frederiksen. Tidligere har Socialdemokratiets modsvar været at kritisere partierne for at give Lars Løkke Rasmussen et nemt genvalg, men i sin kongrestale var Mette Frederiksen nu mere forsonlig overfor partierne, der traditionelt set er Socialdemokratiets parlamentariske grundlag. Hun understregede, at ingen mandater vil blive taget for givet. De forsonende ord blev leveret, samtidig med at Mette Frederiksen stadig lykkes med at stå fast på Socialdemokratiets politiske kurs – også på udlændingeområdet.

Læs også

4. Grønt parti med ridser i lakken
Allerede i begyndelsen af sin tale lagde partiformand Søren Pape Poulsen vægt på det grønne aftryk, som partiet har forsøgt at sætte i regeringsperioden. På den måde satte han en tyk streg under, at partiet fortsat prioriterer det grønne. Det selvom han til Berlingske for nylig fik nedtonet partiets ambitioner på netop dette område. En udtalelse, som han senere over for Altinget har slået fast, at partiets grønne image kan have taget skade af. Og selvom en ny måling viser, at blot en femtedel af vælgerne mener, at Konservative er et grønt parti, der prioriterer miljø- og klimapolitikken højt, så er det ikke noget, der får Søren Pape Poulsen til at råbe vagt i gevær. Tværtimod vækker opbakningen fra 20 procent af vælgerne som udgangspunkt tilfredshed hos Søren Pape Poulsen, der fortsat er i tvivl om, hvorvidt den grønne dagsorden kan tiltrække flere borgerlige vælgere til partiet.   

5. Opgør med dødsskatten
Troede man, at slagsmålet om arveafgiften var lagt i graven, kan man godt tro om. For selvom der ikke var mange ytringer om de politiske slagsmål, som Konservative i fremtiden vil deltage i, betød betoningen af arveafgiften – eller dødsskatten som den endnu en gang blev kaldt – at lige netop den sag kom til at stå endnu klarere end tidligere. Den skal makuleres nu, og partiet vil have det med i et regeringsgrundlag efter et valg, hvis det altså bliver blå blok, der kommer til magten. Her kan partiet så se frem til et sværdslag med Dansk Folkeparti, der tidligere har afvist at lægge mandater til en lempelse af arveafgiften.  

6. Konservative vil forsætte i regeringen
Hvis man stadig skulle være i tvivl, er man det i hvert fald ikke efter dette års landsråd. Konservative lægger op til endnu en omgang i regeringen. På trods af lav mandattilslutning er det stadig en del af den konservative selvforståelse at være et regeringsparti. Og netop de gode resultater i regeringen var noget Søren Pape Poulsen understregede i sin tale. Her klargjorde han, at Konservative har haft stor indflydelse som regeringsparti og som medspiller i maskinrummet. Det gode regeringssamarbejde var også noget, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) pointerede i sin gæstetale, hvori han understregede, at Konservative har sat deres aftryk på regeringspolitikken og gjort det godt som regeringsparti.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00