Debat

Sex & Samfund vil udvide retten til abort: “En så afgørende beslutning bør ligge alene hos kvinden selv”

I dag kan man foretage sikre aborter helt op til 22. uge – alligevel skal gravide efter uge 12 have lov af andre til at træffe den måske sværeste beslutning i deres liv. Det er på tide at give abortreglerne en opdatering og hæve grænsen til 18 uger, skriver generalsekretær Majbrit Berlau.

Med en grænse på 18 uger sikrer vi, at de fleste senaborter bliver omfattet af rettigheden til at træffe beslutning om egen krop, skriver Majbrit Berlau. Arkivfoto.
Med en grænse på 18 uger sikrer vi, at de fleste senaborter bliver omfattet af rettigheden til at træffe beslutning om egen krop, skriver Majbrit Berlau. Arkivfoto.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Majbrit Beran Berlau
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er sket meget med den medicinske udvikling, siden danskerne fik fri abort i 1973.

En 12-ugers grænse blev dengang begrundet med, at det var sikrest for kvinden – men i dag foretages der sikre og lovlige aborter i Danmark indtil 22. graviditetsuge. 

Efter 50 år med fri abort er det på tide at se på, om datidens regler stadig stemmer overens med nutiden.

Ingen frihed i senaborter

Som det er i dag, har gravide selv ret til at bestemme over eget liv og krop op til deres 12. graviditetsuge. Hvis man ønsker en såkaldt ”senabort” mellem 12. og 22. uge, skal man spørge et regionalt samråd om lov først. 

Selvom langt de fleste, der søger, får tilladelsen, mener vi at en så afgørende beslutning bør ligge alene hos kvinden selv. Derfor foreslår vi at hæve selvbestemmelsesgrænsen til 18. uge. For det er den grundlæggende intention bag friabort, at andre ikke bestemmer, om man kan få en abort eller ej. 

En så afgørende beslutning bør ligge alene hos kvinden selv

Majbrit Berlau
Generalsekretær, Sex & Samfund

Med en grænse på 18 uger sikrer vi, at de fleste senaborter bliver omfattet af rettigheden til at træffe beslutning om egen krop. 

Her er det vigtigt at understrege, at 18 uger også ligger relativt langt fra levedygtighedskriteriet, som i dag er på fosterets 24. uge. Et foster på 18 uger vejer omkring 230 gram og er på ingen måder levedygtigt uden for en livmoder.

Som samfund har vi valgt, at gravide gennem fosterdiagnostik skal tilbydes sundhedsoplysninger om det foster, hun bærer. Alle gravide tilbydes scanning i første og andet trimester. Disse undersøgelser kan vise, om fosteret har genfejl eller alvorlige misdannelser. De endelige oplysninger for disse undersøgelser foreligger først efter den nuværende grænse for fri abort på 12 uger. 

Det betyder, at hvis en kvinde ønsker en abort, fordi fosteret har alvorlige genfejl eller misdannelser, skal hun spørge andre om lov. Det stiller de gravide og deres partnere i en endnu sværere situation, når de skal gennem et forlængende led i form af et samråd og unødigt forsinkes på det måske værste tidspunkt i deres liv.

Giv unge selvbestemmelse

For unge gravide ligger der også forældede begrænsninger i den nuværende abortlovgivning. Loven kræver nemlig at ”ugifte” 15-17-årige skal have forældresamtykke til abort. Unge, som er over den seksuelle lavalder, og som samfundet dermed mener er gamle nok til at have sex, må ikke selv beslutte, hvad der skal ske med eventuelle konsekvenser af sex. 

De unge har i dag ret til selv at samtykke til al anden medicinsk behandling, men når det omhandler noget af det allermest intime og private, skal de have deres forældres samtykke. Det mener vi bør ændres, så vi anerkender unges ret til privatliv og selvbestemmelse. Abortlovgivningen skal flugte med anden lovgivning, der giver unge selvbestemmelse i eget liv. 

Samtidigt er det vigtigt, at både unge og voksne i den sårbare situation har adgang til kvalificeret og let tilgængelig anonym rådgivning og støtte. Det tilbydes blandt andet på vores uvildige og akkrediterede rådgivningslinie Sexlinien. 

Overvejelser om abort er personlige og individuelle, hvorfor grundlaget for beslutningerne er så forskellige og nuancerede. Ingen skal føle, at de sidder alene uden nogen form for rådgivning, men selve beslutningen ligger bedst hos kvinden selv. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Majbrit Beran Berlau

Generalsekretær, Sex & Samfund, fhv. MF (EL)
socialrådgiver

0:000:00