SF åbner for ændring af 12-skalaen

KARAKTERER: 12-skalaen har ikke virket efter hensigten, og SF åbner derfor nu for en revision af den gældende karakterskala.
SF er klar til at sætte 12-skalaen til eksamen.

Sådan lyder meldingen fra partiets universitetsordfører, Jonas Dahl, efter Styrelsen for International Uddannelse mandag oplyste til b.dk, at 12-skalaen ikke har fået flere studerende til at søge udenlands, hvilket ellers var hensigten.

"Jeg syntes oprindelig, at karakterskalaen var temmelig vanskelig at finde ud af. Det afgørende er, om den fungerer i virkeligheden. Hvis der nu foreligger dokumentation for, at den ikke gør det, så er det måske på tide at se på, om vi har den rigtige karakterskala," siger Jonas Dahl.

V: Slet ikke hensigten
Venstres nye forskningsordfører, Tina Nedergaard, var i sin tid uddannelsesordfører for Venstre, da karakterskalaen blev indført i 2006. Hun er ikke overrasket over de nye oplysninger, der imidlertid slet ikke er relevante, hvis man spørger V-ordføreren.

"Jeg har aldrig troet på, at den ændrede karakterskala ville have en effekt på antallet af studerende, der vælger at studere i udlandet. Det handler snarere om beskæftigelse internationalt efterfølgende," siger Tina Nedergaard.

Det afgørende er, om den fungerer i virkeligheden. Hvis der nu foreligger dokumentation for, at den ikke gør det, så er det måske på tide at se på, om vi har den rigtige karakterskala.

Jonas Dahl, Universitetsordfører, SF

EL: Slet ikke for tal
På den modsatte politiske fløj hos regeringens støtteparti, Enhedslisten, er man slet ikke tilhænger af et talsystem i karaktergivningen. Her appellerer man i stedet til at bruge "konstruktiv kritik".

"Tal i et uddannelsessystem kan man ikke bruge til så meget. Det giver ingen pejlemærker, om hvad man har gjort rigtigt eller forkert. Det er der meget lidt af i det danske uddannelsessystem. Det ville være mere brugbart for de studerende for at forstå hvor deres styrker og svagheder er," siger partiets ordfører på området, Pernille Skipper.

SF vil træde varsomt frem
Selvom SF altså erklærer sig villig til at kigge 12-skalaen efter i sømmene, så advarer Jonas Dahl imod Enhedslistens ønske om at ændre fundamentalt i systemet.

"Man skal være varsom med at ændre karakterskalaer, men jeg er åben over for ændringer. Det, der er afgørende, er, at det fungerer og afdækker de studerendes faglige kompetencer. Hvis det så betyder, at man kommer længst med en anden kombination, så er jeg åben over for det," siger Jonas Dahl.

Nedergaard: Ikke for os politikere
Tina Nedergaard opfordrer dog sin politiske kollega til at overlade spørgsmålet til eksperterne på området.

"Det er ikke et politisk spørgsmål at fastlægge en karakterskala, for vi har ikke den indsigt, der skal til. Det er i høj grad sektoren, der ved, hvad de har brug for," siger Tina Nedergaard.


Det har ikke været muligt at træffe Socialdemokraternes forskningsordfører Kirsten Brosbøl til en kommentar, da hun pt. befinder sig i Libanon.

-

Bliv ven med Altinget.dk på Facebook her

Omtalte personer

Jonas Dahl

Hospitalsdirektør, Regionshospitalet Randers, bestyrelsesformand, Egmont Højskolen
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 2007)

Pernille Skipper

MF (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

Tina Nedergaard

Fhv. undervisningsminister (V), fhv. MF
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1997)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion