SF afviser ikke tvangstest: "At kalde det et indgreb i ens personlige frihed er noget vrøvl"

Smitten stiger i boligområdet Vollsmose, og det er svært at få alle til at møde op til test. SF håber og tror på, at alle kan blive testet ad frivillighedens vej, men er ikke principielt imod tvang i yderste konsekvens, hvis det en dag bliver nødvendigt for fællesskabets bedste. "Man har ikke ret til at se det her som et angreb på sin personlige frihed," siger Kirsten Normann Andersen.* 

Der er gjort klar til hurtigtest på Humlehaveskolen i boligområdet Vollsmose, hvor der i øjeblikket er højt smittetal. Mette Frederiksen har luftet muligheden for at tage nye værktøjer i brug for at sikre, at alle bliver testet - "også dem, der ikke vil". SF håber, at alle i smitteområder kan blive testet frivilligt, men tvang "kan blive en nødvendighed".
Der er gjort klar til hurtigtest på Humlehaveskolen i boligområdet Vollsmose, hvor der i øjeblikket er højt smittetal. Mette Frederiksen har luftet muligheden for at tage nye værktøjer i brug for at sikre, at alle bliver testet - "også dem, der ikke vil". SF håber, at alle i smitteområder kan blive testet frivilligt, men tvang "kan blive en nødvendighed".Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Det er ikke for ens egen skyld, men for andres skyld, at man skal lade sig teste for corona, hvis der er et større smitteudbrud i ens boligområde.

Derfor er det heller ikke i orden at beklage sig over indgreb i ens personlige frihed - selv hvis der en dag skulle blive tale om test ved tvang.

Det siger sundhedsordfører i SF, Kirsten Normann Andersen, efter at Mette Frederiksen (S) har luftet tanker om tage hårdere midler i brug for at få alle testet i særlige smitteområder.

Tvangstest er bestemt ikke noget, SF ønsker, men det kan en dag blive nødvendigt.

"Jeg har det lidt sådan, at påstande om, at det overskrider mine personlige grænser og griber ind i min personlige frihed og sådan noget, det er noget vrøvl. Man har ikke ret til at se det her som et angreb på sin personlige frihed. Det er i virkeligheden andres frihed, man frarøver dem, når man ikke bidrager til at få smitten inddæmmet med det samme," siger ordføreren.

Hun understreger, at SF vil gå meget langt for at få folk til at lade sig teste frivilligt, og at partiet ikke vil tage stilling til eventuel lovgivning om tvangstest, før det bliver nødvendigt.

Ingen tager skade af test
Konkret er der i øjeblikket høje smittetal i det udsatte boligområde Vollsmose ved Odense, og kommunen bruger mange kræfter på at få folk i området til at møde op til test. Men smitten stiger fortsat, og mange er ikke blevet testet.

Det fik tirsdag statsministeren til at erklære sig parat til at se på, om myndighederne skal have nye værktøjer til at sikre, at også "dem, der ikke vil lade sig teste, faktisk bliver testet alligevel".

I SF håber og tror Kirsten Normann Andersen meget på, at kommunens nye tiltag med at køre mobile testenheder ud i selve boligområdet og banke på folks døre for at opfordre dem til at blive testet, vil virke. Beboerne vil fra på lørdag kunne blive testet lige uden for eget dørtrin.

"Det har de også haft stor succes med i Aarhus," forklarer hun.

"Jeg vil helst have, det foregår frivilligt. Men det kræver altså også, at folk holder op med at se det her som angreb på deres personlige frihed. Der er jo ingen, der tager skade af at blive testet. Og i takt med, at vi får nogle mildere test, er det heller ikke ubehageligt at blive testet. Derfor synes jeg godt, man kan tillade sig at lægge et pænt pres på beboerne i et område, når vi skal have knækket smittekæderne," siger Kirsten Normann Andersen. 

Det er i virkeligheden andres frihed, man frarøver dem, når man ikke bidrager til at få smitten inddæmmet med det samme

Kirsten Normann Andersen (SF)
Sundhedsordfører

Tvang kan blive nødvendigt
Men selv om man ikke tager skade af det, kan man vel godt sige, at test ved tvang er et indgreb i ens personlige frihed?

"Det mener jeg faktisk ikke, man kan. Det er jo ikke for ens egen skyld, man skal lade sig teste, det er for andres skyld."

Hvorfor så ikke indføre tvangstest som et værktøj med det samme?

"Det kan jo også blive en nødvendighed. Det er også derfor, vi skal have debatten nu, for jeg kan godt se, at den er voldsom," siger Kirsten Normann Andersen.

Hun henviser til debatten på facebooksiden for Zoologisk Have i Odense, som kræver en negativ coronatest for at man kan komme ind i haven. Flere brugere kritiserer zoo for dermed at dele folk op i A- og B-hold.

"Det, synes jeg, rent ud sagt er noget vrøvl. Test er en forudsætning for, at vi kan åbne samfundet igen, så man kan ikke på den ene side stå og sige, at vi gerne vil have et åbent samfund, men på den anden side, at vi i øvrigt ikke vil lade os teste," siger Kirsten Normann Andersen.

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen siger torsdag aften, at smittespredningen i Vollsmose risikerer at ødelægge hele genåbningen af Danmark.

"I sætter alt det på spil, som 5,5 millioner mennesker har kæmpet for i et år. Det kan I ikke være bekendt," siger han til beboerne i Vollsmose ifølge Tv 2. Venstre og andre blå partier mener derfor, forsamlingsloftet i bydelen bør sættes ned fra fem til to, og at der skal udskrives bøder ved overskridelse af reglen.

Læs også

Folk skal oplyses
Kirsten Normann Andersen mener, debatten om test og tvang har handlet meget om folks individuelle rettigheder og for lidt om hensynet til andre menneskers og samfundets bedste.

"Vi må være mere tydelige og sige: Hvis du vælger testen fra, forhindrer du rigtig mange andre mennesker i at kunne fungere i samfundet igen," siger hun. 

Du anerkender altså ikke, at det er et indgreb i folks personlige frihed, hvis man for eksempel siger til alle i Vollsmose: I skal testes med tvang?

"Jeg synes, tvang er et indgreb i folks personlige frihed, og derfor skal vi også forklare folk, at når du vælger testen fra, så vælger du også rigtig meget andet fra. Jeg tror, det kunne give en anden diskussion end den dér om, at det er et indgreb i min personlige frihed," siger hun og tilføjer:

"Må jeg ikke også nævne, at vi har jo allerede i nogle - heldigvis meget få - situationer været nødt til at bruge tvang. Så det er jo ikke et helt ukendt begreb".

I sætter alt det på spil, som 5,5 millioner mennesker har kæmpet for i et år. Det kan I ikke være bekendt

Jakob Ellemann-Jensen (V)
Til beboerne i Vollsmose

Det er ikke for meget forlangt
Kirsten Normann Andersen henviser til, at man i enkelte tilfælde har tvangsisoleret kognitivt udfordrede mennesker, som var smittet og ikke var i stand til at forstå, hvorfor man skal holde sig isoleret.

"Der må vi trods alt tro på, at vi andre godt selv kan forstå, at vi skal overholde reglerne for at begrænse smitten," siger hun.

Mener du, det er et argument for at åbne for mere tvang, at vi allerede har brugt tvang i andre sammenhænge?

"Nej, det gør jeg nemlig ikke. Vi skal bruge tvang så lidt som overhovedet muligt, også fordi man får en anden diskussion, hvis man begynder at tale om tvang. Derfor vil jeg hellere tale om, at vi kollektivt skal gøre nogle ting for at forhindre, at det går ud over andre," siger sundhedsordføreren og drager et par paralleller:

"Vi lever også med, at vi skal have sele på i bilen. Vi lever også med, at vi ikke må køre for stærkt på motorvejen, fordi det kan få konsekvenser for andre. Så det at vi skal overholde regler for at forhindre, at vi skader andre, det mener jeg jo ikke er for meget forlangt."

Kirsten Normann Andersen bliver selv testet hver uge. Fordi hun går fysisk på arbejde i Folketinget, og fordi hun nødig vil smitte sin gamle far.

"Sådan har vi jo alle sammen familiemedlemmer, som vi ikke har lyst til at smitte, når vi tænker os om. Så lad os få den debat i stedet for at diskutere tvang," lyder opfordringen fra ordføreren.

*Artiklen er præciseret fredag 5. marts 2021 klokken 17.30: Det er gjort tydeligere i artiklens manchet og indledning, at SF ønsker og tror på, at målet om at få testet alle beboere i smitteområder kan foregå frivilligt. Partiet understreger, at tvang kun bør diskuteres i yderste konsekvens.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Normann Andersen

Gruppenæstformand (SF), formand for Social- og Ældreudvalget, MF (SF)
sygehjælper (Frederiksberg Hospital 1985)

0:000:00