Debat

SF: Deleøkonomi må ikke blive et røgslør for social dumping

DEBAT: Vi må ikke lade os forblænde af potentialerne i de nye deleøkonomiske platforme i en sådan grad, at vi overser piratvirksomheder og fupmagere. Sådan skriver SF's beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge.

Deleøkonomi og platformstjenester er et spændende og positivt bidrag til samfundet, men snydetjenester skal vi ikke give plads til, lyder det fra SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge.
Deleøkonomi og platformstjenester er et spændende og positivt bidrag til samfundet, men snydetjenester skal vi ikke give plads til, lyder det fra SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge.Foto: Steen Brogaard/Folketinget
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Karsten Hønge
MF og beskæftigelsesordfører for SF

Deleøkonomi og platformstjenester har nogle fantastiske potentialer. Der er masser af smukke visioner, gode idéer og miljøgevinster. 

I vores iver efter at opnå disse fortjenester skal vi bare ikke tabe vores kritiske sans. 

Der er et stort spændvidde mellem forskellige tjenester. Jeg synes, at Go More er en god mulighed for at koordinere samkørsel, mens Uber er plattenslageri. Airbnb er en spændende kombination af mulighed for at bo på en anden måde end på hotel og samtidig spare penge. Men der skal styr på skattebetalingen, hvis ikke konkurrencen med hotellerne skal være unfair.

Fakta
Frem til sommer vil en række centrale aktører på beskæftigelsesområdet kaste sig over den digitale udviklings potentialer og udfordringer for det danske arbejdsmarked. 

Panelet tæller: 
  • Kim Simonsen, formand for HK 
  • Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne
  • Jan Damsgaard, forsker i forandringer på arbejdsmarkedet ved CBS og digital vismand i ATV
  • Karsten Hønge, MF og beskæftigelsesordfører for SF 
  • Katia K. Østergaard, administrerende direktør i Horesta
  • Morten Schøning Madsen, underdirektør i Dansk Erhverv
  • Joachim B. Olsen, MF og arbejdsmarkedsordfører for Liberal Alliance

Deleøkonomi eller ej. App eller ej. Vi skal have ordnede forhold på arbejdspladserne, og skattebetalingen skal være på plads.

Karsten Hønge
Beskæftigelsesordfører for SF

Faktum er, at deleøkonomi alt for ofte er et røgslør for social dumping og sort økonomi. Mange er faldet i fælden.

Den seneste, som tydeligvis skal have pudset sine briller, er Jyrki Katainen, som er EU's kommissær for vækst, beskæftigelse, investeringer og konkurrenceevner. Netop i dag opfordrer han EU's medlemslande til at tage imod Uber med åbne arme. Det kan nemlig skabe “innovation, job og vækst”, siger han. Det er meget muligt. Men hvad gemmer sig bag facaden? Hvilke typer jobs og hvilken type vækst?

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

Den moderne facade gemmer på fusk
Nogle mennesker bliver så benovede over den innovation, som foregår hos Uber. De er så smarte og billige. Men nej, der er i virkeligheden ikke så meget nyhed over det. 

Uber er god gammeldags snyd. Det er ikke en innovativ forretningsmodel, der står bag deres lidt billige priser. De dropper at stille krav til chaufførenes uddannelse, til bilernes indretning og til vognmændenes økonomiske sikkerhed. Skattebetalingen kan man kikke i vejviseren efter. Både skattebetaling fra den enkelte chauffør og fra selve firmaet er i bedste fald uigennemskueligt.

Alle andre i taxabranchen skal leve op til en række krav. Uber sniger sig uden om ved at kaste røgsløret deleøkonomi over sit navn. Vupti - så forsvinder nogle menneskers kritiske sans pludselig.

Det skal vi aldrig acceptere. Det kaldes pirattaxi, og hvordan har vi det med den slags? Vi siger vist altid til de unge, at de ikke skal løbe en unødig risiko, når de skal hjem fra en tur i byen. Tryghed er mere værd end den 50’er, man muligvis sparer. 

Når man snyder, er det ikke overraskende, at man kan erobre et marked. Eller som kommissær Jyrki Katainen kalder det: innovation, job og vækst. 

Men den slags kan vi sagtens undvære.

Deleøkonomi skal ske på ordnede forhold
Jeg er stor tilhænger af deleøkonomi og nye teknologiske løsninger. Og ja, Uber har opfundet en smart app. Men det bliver brugt som genvej til fup og fidus. 

Deleøkonomi eller ej. App eller ej. Vi skal have ordnede forhold på arbejdspladserne, og skattebetalingen skal være på plads.

Jeg er lodret uenig med Jyrki Katainen i, at vi skal modtage Uber med åbne arme. Wild West-tilstande er helt uforenelige med den tryghed, som i Danmark er grundlaget for et meget fleksibelt arbejdsmarked og en dynamisk økonomi.

Deleøkonomi og platformstjenester er et spændende og positivt bidrag til samfundet, men snydetjenester skal vi ikke give plads til. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

0:000:00