SF går til landsmøde med medvind i målingerne. Men nu kommer presset, vurderer kommentator

SF ville blive det andet største parti, hvis der var valg nu, viser ny Epinion-måling. Nu skal partiets leder gå en delikat balancegang, lyder det fra politisk kommentator.

Pia Olsen Dyhr har trukket SF til tops, men når man er så store, så bliver man også mere synlige, siger politisk kommentator. Og det kan få konsekvenser. 
Pia Olsen Dyhr har trukket SF til tops, men når man er så store, så bliver man også mere synlige, siger politisk kommentator. Og det kan få konsekvenser. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Ninna Gøbel RønbergSofie Ewertsen NissenJonas Wiinblad Overgaard

SF-leder Pia Olsen Dyhr kan roligt møde partiets medlemmer med rank ryg og oprejst pande til landsmødet i weekenden.

Siden folketingsvalget er det nemlig kun gået én vej for SF i meningsmålinger: Fremad.

Partiet ville nu være Folketingets andet største parti og det største oppositionsparti, hvis der var valg i morgen.

Det viser ny måling, som Epinion har lavet for Altinget og DR. 

Læs også

Her står SF til at få 24 mandater mod de 15 mandater, som de fik ved valget i 2022. Partiet er dermed gået cirka fem procentpoint frem fra 8,3 procent til 13,1 procent på få måneder.

Imens er SVM-regeringen endt i det ene stormvejr efter det andet. Først skænderierne om afskaffelsen af store bededag, dernæst regeringens bud på en omkalfatring af kandidatuddannelserne, der har mødt bred kritik både i og uden for Christiansborg. Det giver især Socialdemokratiet og Venstre store klaps blandt vælgerne, viser målingen.

Derfor er det godt, at SF ikke kom i regering, selvom partiet deltog i forhandlingerne helt til slutfasen. Sådan lyder vurderingen fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

"Hvis de var endt i regeringen, skulle de have været med til at fjerne store bededag. Det havde været en total katastrofe for partiet," siger han.

Det er politisk kommentator Noa Redington, der var særlig rådgiver for Helle Thorning-Schmidt (S), deler den holdning. 

"Det har entydigt været den rigtige beslutning for SF ikke at være en del af regeringsprojektet over midten," siger han.  

At gå med i midterregeringen ville ende i en nedsmeltning som i 2014, vurderer Erik Holstein. Her måtte SF trække sig fra Thorning-regeringen efter den såkaldte Dong-sag. Det medførte et skifte på formandsposten fra Annette Vilhelmsen til Pia Olsen Dyhr samt flere år med svag tilslutning til partiet blandt vælgerne.  

Det har entydigt været den rigtige beslutning for SF ikke at være en del af regeringsprojektet over midten.

Noa Redington
Politisk kommentator

"I dag står SF i en total fordelagtig position," lyder det fra Holstein.  

"Det giver en stor indirekte indflydelse at ligge godt i meningsmålingerne. Det er helt tydeligt i øjeblikket, at en stor del af de socialdemokratiske vælgere går over til SF."

Derfor bliver Socialdemokratiet på et tidspunkt nødt til at tage hensyn til vælgertabet. Og det kan tvinge Mette Frederiksen til at imødekomme SF, vurderer Altingets politiske kommentator.

"Strategisk kan SF virkelig bruge det her til at trække Socialdemokratiet i den anden retning."

SF skal ramme en "delikat" balancegang 

Den voksende opbakning til SF kan dog også skabe problemer for partiet, lyder det fra Noa Redington.

"SF er i topform, men det kommer under pres nu. Når man er så stor som SF, bliver man også mere synlig," siger han.

Læs også

Derfor er det også ekstra interessant at følge, hvordan SF vælger at agere fremover. Det mener de to politiske kommentatorer.  

"Der er muligheder for at gå hårdt til Socialdemokratiet for at få bedre målinger. Men jo hårdere SF går til Socialdemokratiet, jo mindre indflydelse vil SF have. Det er den delikate balancegang, som Pia Olsen Dyhr skal ud på. Skal man maksimere på stemmeandelen, eller skal man søge indflydelse,” spørger Noa Redington.  

Samtidig skal SF passe på, at balancen ikke tipper over mod for meget pragmatisme:

"Det kan skuffe nogle vælgere, hvis de synes SF ikke tør at tage skridtet fuldt ud. Her kan man risikere, at vælgere, der er gået fra S til SF, ender med at vandre videre til Enhedslisten," lyder vurdering fra Holstein. 

De næste store kamppladser  

Forude venter hårde politiske drøftelser om seniorpension og topskattelettelser. Tirsdag blev der taget hul på førstnævnte under en partilederdebat i folketingssalen. Her langede Pia Olsen Dyhr ud efter Socialdemokratiet og regeringens planer om at forringe seniorpensionen.  

Hun brugte en stor del af sin taletid på at anklage regeringen for at "spille hasard" og "nedbryde" den "grundlæggende tillid til velfærden i vores samfund".  

Det kan skuffe nogle vælgere, hvis de synes SF ikke tør at tage skridtet fuldt ud. Her kan man risikere, at vælgere, der er gået fra S til SF, ender med at vandre videre til Enhedslisten.

Erik Holstein
Politisk kommentator

Og det er et klogt træk, lyder vurderingen fra Erik Holstein.  

"Det er rigtig klogt af SF at udvide paletten til også at tale om arbejdsmarkedspolitik. Hvis de kan få en stærk position i diskussionen om seniorpension og seniorjobordning, vil de kunne appellere bredt til især Socialdemokratiets klassiske arbejdervælgere," siger han. 

Derudover er topskattelettelser den næste lette bold for SF at spille, fortsætter Holstein:  

"Det er kommet med i regeringsgrundlaget som en godbid til Venstre, men det er ikke socialdemokratisk politik. Så det er endnu et område, hvor SF får mulighed for kapre utilfredse socialdemokratiske vælgere."

SF's politiske ordfører Signe Munk benægter ikke, at sager som store bededag og sænkelse af topskatten nok har fået nogle, der før stemte Socialdemokratiet, til at kigge mod SF.  

Men partiet har ikke forandret sig "syndeligt", siger hun.

"Vi er optagede af, at vi bliver ved med at være dem, vi hele tiden har været. Vi gør det samme, som vi hele tiden har gjort," siger hun. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Noa Redington

Kommentator og rådgiver, fhv. særlig rådgiver for daværende statsminister, partiformand Helle Thorning-Schmidt (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni.), Master (Columbia Uni. 1996)

Signe Munk

MF (SF)
Sygeplejerske (Via UC, 2023), ba.scient.pol. (Aarhus Uni. 2013)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00