SF kritiserer dansk rabat-strategi

FORMANDSKAB: SF mener ikke, Danmark som EU-formandskabsland offensivt skal arbejde for egne rabatordninger. Venstre kræver handling omkring EU's rabatordninger og ser ikke et problem med strategien.
Regeringen ønsker Danmark skal have en EU-rabatordning, selvom man ønsker ordningerne afskaffet. SF er kritiske.
Regeringen ønsker Danmark skal have en EU-rabatordning, selvom man ønsker ordningerne afskaffet. SF er kritiske.
Morten Øyen

Jeg synes, det er en helt forkert prioritering under det danske formandskab. Vi vil gerne have rabatordningerne afskaffet, og derfor er det jo uklogt selv at komme offensivt og foreslå en ny rabatordning.

Pia Olsen Dyhr
EU-ordfører (SF)
Fakta

Europæiske rabatordninger:

Det Europæiske Råd vedtog i 2005, at Østrig, Tyskland, Nederlandene og Sverige skal drage fordel af reducerede momsbidragssatser i perioden 2007-2013, og at Nederlandene og Sverige skal drage fordel af bruttoreduktioner i deres årlige BNI-bidrag i samme periode. Hertil har Storbritannien en helt særlig rabat, som går helt tilbage til 1984.

EU's rabatordninger er ofte genstand for megen kritik. Og hidtil har den danske position været at kræve EU's rabatordninger til økonomisk stærke EU-lande som Sverige, Tyskland, Østrig og Holland afskaffet. Men nu foreslår den danske regering selv, at Danmark skal have en rabatordning.

"Jeg synes kun det er helt naturligt. Hvis det er håbløst at komme af med de andre landes skæve rabatordninger, så må vi jo udligne forskellene i bidraget til EU på en anden måde," siger Venstres EU-ordfører Flemming Møller.

Regeringen har derfor oplyst, både overfor kommissionsformand Jose Manuel Barosso og overfor Polen og Cypern, som Danmark deler trioformandskabet med, at man fra dansk side vil arbejde for en rabat, der skal kompensere for andre landes særbehandling.

SF: Uklog strategi
Men den strategi møder kritik fra SF's EU-ordfører Pia Olsen Dyhr. Hun mener, det er det helt forkerte signal at sende, og at det kan vise sig uhensigtsmæssigt, når Danmark som formandskabsland i 2012 skal sidde som formand og forsøge at få enderne til at mødes omkring en aftale for EU's budget frem til 2020.

"Jeg synes, det er en helt forkert prioritering under det danske formandskab. Vi vil gerne have rabatordningerne afskaffet, og derfor er det jo uklogt selv at komme offensivt og foreslå en ny rabatordning," siger Pia Olsen Dyhr.

S: Vi skal se på alle ordninger
Men hun modtager kun moderat opbakning fra Socialdemokraterne. Her deler man ønsket om, at alle rabatordninger skal afskaffes. Men synes det håbløst, så er det helt fint, hvis Danmark kan skabe sin egen rabatordning.

"Det er ikke rimeligt, at vi f.eks. skal betale væsentligt mere end Sverige, der har en rabatordning. Der er et stort behov for at revurdere rabatordningerne, men kan vi ikke komme igennem med det ønske, er det i orden at arbejde for vores egen rabatordning," siger Kim Mortensen (S).

V: Ikke mere snak
Der er dermed et bredt flertal for, at Danmark skal arbejde for en afskaffelse af rabatordningerne. Men det er sandsynligvis ikke nok, lyder det fra regeringspartiet Venstre.

"Det kan stadig nå at blive resultatet. Men vi har bare besluttet, at vi vil ikke mere snak. Kommer der ikke en afskaffelse af rabatordningerne, og det kan ofte synes helt håbløst, så vil vi kræve, at Danmark får samme behandling som de andre," siger Flemming Møller.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Møller

Fhv. MF (V)
cand.med.vet. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1980)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Kim Mortensen

Direktør, Dansk Fjernvarme, fhv. MF (S)
elektriker (Esbjerg Tekniske Skole 1986)

0:000:00