SF og DF danner alliance om dagpenge

ARBEJDSMARKED: Pia Olsen Dyhr og Kristian Thulesen Dahl giver hinanden håndslag på kun at indgå en aftale om dagpenge, hvis der kommer klare forbedringer. OPDATERET

Alliancen mellem Kristian Thulesen Dahl (DF) og Pia Olsen Dyhr (SF) presser den kommende statsminister, uanset om det bliver Helle Thorning-Schmidt (S) eller Lars Løkke Rasmussen.
Alliancen mellem Kristian Thulesen Dahl (DF) og Pia Olsen Dyhr (SF) presser den kommende statsminister, uanset om det bliver Helle Thorning-Schmidt (S) eller Lars Løkke Rasmussen.Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Sine Riis Lund

Dagpengespørgsmålet har længe været regeringens smertensbarn. Nu bidrager Dansk Folkeparti og SF til pinen.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og SF's formand, Pia Olsen Dyhr, har indgået en aftale om kun at være med i en politisk aftale på dagpengeområdet efter valget, hvis den indeholder en halvering af genoptjeningsperioden fra tolv til seks måneder – eller noget, der er bedre for dagpengemodtagerne.

Dansk Folkeparti og SF forpligter sig på aftalen, uanset om Helle Thorning-Schmidt (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V) vinder valget. Pia Olsen Dyhr opfordrer Helle Thorning-Schmidt til at lægge sig ud med Radikale Venstre.

"Jeg håber meget, at Socialdemokraterne vil fravriste sig de radikales jerngreb på dagpengeområdet og være med i et flertal for en holdbar dagpengeløsning. For Dansk Folkeparti og SF kan jo ikke gøre det alene," siger hun og fortsætter:

"Jeg må bare konstatere, at det nu i fire år ikke er lykkedes at flytte de radikale en millimeter i forhold til justeringer af dagpengereformen. Så kan man enten smide håndklædet i ringen. Eller man kan forsøge at samle alle de partier, som vil være med til at forbedre dagpengereglerne. Det er det, vi forsøger med aftalen i dag."

"Tag dem på ordet"
Enhedslisten glæder sig over aftalen mellem DF og SF.

"Hvis Socialdemokraterne virkelig vil et bedre dagpengesystem, har vi efter et valg 90 mandater til at sikre det. Derfor er min opfordring til Thorning også meget klar. Lad ikke DF slippe af sted med et valgkamps-paradeforslag med Pia Olsen Dyhr, men tag dem på ordet, og brug flertallet til forbedringer for vores fælles dagpengesystem," siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Også hun opfordrer Helle Thorning-Schmidt til at lægge pres på Radikale Venstre og gå solo i en dagpengeaftale efter valget. 

Ifølge en beregning fra Finansministeriet vil en halvering af genoptjeningsperioden fra tolv til seks måneder koste mellem 600-800 millioner kroner. Og selv om partierne har givet sig selv muligheden for en kattelem med formuleringen "eller noget, der er bedre for dagpengemodtagerne", så slår de to partiformænd fast, at der skal tilføres området flere penge.

Både statsminister Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen har bebudet, at de vil indkalde til forhandlinger om et nyt dagpengesystem efter det kommende folketingsvalg. Begge har åbnet for, at genoptjeningsreglerne skal justeres, men ingen af dem har spillet ud med konkret forslag til, hvordan det præcis skal ske, og de har begge slået fast, at den kommende ændring af dagpengesystemet ikke må koste flere penge. 

Artiklen er blevet opdateret

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00