SF trækker i land om kontanthjælpsjob

AKTIVERING: SF korrigerer Helle Thornings 25.000 kontanthjælpsjob til 5.000-6.000 job. Halvdelen af kontanthjælpsmodtagerne bliver aktiveret inden for en måned, erkender SF, som mener, at de nye kontanthjælpsjobs skal være til de svageste i matchgruppe 1.
Hækklipning kunne blive et af de såkaldte kontanthjælpsjob. S-SF klipper nu de 25.000 kontanthjælpsjob ned til 5.000-6.000 job.
Hækklipning kunne blive et af de såkaldte kontanthjælpsjob. S-SF klipper nu de 25.000 kontanthjælpsjob ned til 5.000-6.000 job.Foto: colourbox.com
Marie Dissing Sandahl
De 25.000 kontanthjælpsjob, som Helle Thorning-Schmidt (S) den 1. maj lovede at oprette, er der slet ikke brug for. Det er snarere 5.000-6.000 job, lyder det fra SF's arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen. Tallet bakkes op af analyseafdelingerne i både SF og Socialdemokratene.

Langt størstedelen af de arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere, den såkaldte matchgruppe 1, kommer nemlig i aktivering inden for de første to måneder, viser tal fra jobindsats.dk. Halvdelen af gruppen var i aktivering inden for en måned, mens 61 procent var i aktivering inden for to måneder.

"Det er rigtigt, at der er en hel del, som kommer i aktivering efter kort tid. Og tallet 25.000, mener vi ikke, er det rigtige. Vores beregninger viser, at det nærmere er 5.000-6.000 job, som skal oprettes," siger Eigil Andersen.

Ifølge ordføreren bliver der skåret en del af tallet, fordi en del som nævnt allerede er i aktivering, og en del vil benytte sig af de uddannelsestilbud med mulighed for enten en ydelse på dagpenge-niveau eller en forhøjet SU til unge forsørgere, som S-SF også foreslår at oprette. Ydermere vil en del finde job af sig selv, forklarer han.

Særlige tilbud til restgruppe
Men selvom en stor del af matchgruppe 1 bliver aktiveret inden for to måneder, er der alligevel behov for at oprette kontanthjælpsjob, mener Eigil Andersen.

Det kan godt være, at der er nogle, som kommer til at klippe hæk, men så håber jeg, det bliver i kort tid.

Eigil Andersen (SF)
Arbejdsmarkedsordfører

"Det bagvedliggende synspunkt er, at der er en vis gruppe, som tallene jo også viser, som har behov for en tidlig indsats. Når kommunerne aktiverer så hurtigt, så er det vel ud fra den samme erkendelse af, at en tidlig indsats har et formål, og at det virker. Der vil nok være nogle i gruppen af arbejdsmarkedsparate, som er fjernere fra arbejdsmarkedet, så på den måde er der et formål med det," siger han.

S-SF-forslaget er blevet kritiseret for at være "masse-aktivering", fordi de job, som skal oprettes, ikke må fortrænge ordinære stillinger og dermed skal udgøre "ekstraservice" i kommunerne. Som eksempel har Socialdemokratenes formand, Helle Thorning-Schmidt, fremhævet Aalborg Kommune, hvor kontanthjælpsmodtagere har udført havearbejde, men også indsamling af skrald på landets strande har været nævnt som et konkret eksempel på et kontanthjælpsmodtagerjob.

Eigil Andersen mener, at "klippe hæk" er blevet et skældsord, men at det i dialog med fagbevægelsen og kommunerne er muligt at skabe job, som der er fremtidsperspektiv i for den ledige, uden at det fortrænger almindelige job.

"Det kan godt være, at der er nogle, som kommer til at klippe hæk, men så håber jeg, det bliver i kort tid," siger han og understreger, at det er en svær balancegang at skabe meningsfulde job uden, at det tager arbejdet fra andre.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Torben Hansen, eller partiets socialordfører, Mette Frederiksen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eigil Andersen

journalist (DJH 1976)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00