SF vælger åbenmundet næstformand

NYVALGT: SF har valgt Lise Müller som ny næstformand for partiet. Hun blev landskendt sidste år, da en facebookopdatering sendte hende til samtale på chefens kontor. 

Lise Müller er valgt til ny næstformand i SF.

Den nye næstformand, der er 43 år, er valgt af en enstemmig landsledelse uden modkandidater.

Hun afløser Tonni Hansen, der selv har valgt at trække sig som næstformand for at hellige sig kampen for en borgmesterpost på Langeland.

"Jeg er meget stolt og glad for tilliden. Jeg glæder mig til at kaste mig over arbejdet," lyder det fra nyvalgte Lise Müller.

Forkæmper for ytringsfrihed
Den nye næstformand er ikke en ukendt skikkelse på venstrefløjen. Hun er uddannet sygeplejerske og har siden 2009 været regionsrådsmedlem for SF i Region Hovedstaden.

Hun slog sit navn fast i de landsdækkende aviser, da hun sidste år tog et opgør med den manglende ytringsfrihed blandt offentligt ansatte i sundhedsvæsenet.

Et opgør, der startede med, at Lise Müller efter den tredje opsigelse blandt sine kolleger i hjemmesygeplejen skrev en opdatering på Facebook om det dårlige arbejdsmiljø i Frederiksberg Kommune, der var præget af omstruktureringer og opsigelser.

Det førte til en samtale hos ledelsen, hvor hun måtte forklare sin opdatering over for sin øverste chef.

"Min oplevelse var, at det ikke var velset, at jeg havde skrevet om det på Facebook. Det var utroligt ubehageligt at sidde til den samtale, og jeg blev meget berørt af det," skriver Lise Müller om oplevelsen i et indlæg til Altinget.

Hun lægger heller ikke skjul på, at offentligt ansattes ytringsfrihed er en personlige kæphest, som hun vil blive ved at kæmpe for som næstformand i SF.

"Den manglende ytringsfrihed er et symbol på en offentlig sektor, der bliver mere og mere målstyret, og hvor der ikke er plads til input fra medarbejderne. Det skal vi have rettet op på," siger Lise Müller.

Langt fra velmagtsdagene
Lise Müller bliver næstformand for et SF, der trods stabile meningsmålinger er langt fra sine velmagtsdage.

I 2007 formåede daværende formand Villy Søvndal at få opbakning fra hele 13 procent af danskerne. I dag er opbakningen på mere beskedne 5-6 procent. 

Alligevel er Lise Müller ikke i tvivl om, at SF er et vigtigt parti for venstrefløjen.

"Vi har brug for et venstreorienteret parti, der ikke er bange for at indgå forlig. Det kan ikke nytte noget, at hele venstrefløjen altid står ovre i hjørnet med rene hænder, men uden politisk indflydelse," siger hun.

SF har formelt to næstformænd, og den nyvalgte Lise Müller skal derfor varetage posten med den anden nuværende næstformand Signe Munk, der er SF's folketingskandidat i Vestjylland. De to er valgt frem til SF's næste landsmøde i 2018.

Forrige artikel DF stemmer imod regeringen i strid om produktivitetskrav DF stemmer imod regeringen i strid om produktivitetskrav Næste artikel Statsrevisorer kritiserer Finansministeriets håndtering af Dong-sag Statsrevisorer kritiserer Finansministeriets håndtering af Dong-sag
Støjberg efter to dage i retten:

Støjberg efter to dage i retten: "Jeg tror ikke, der er flere spørgsmål i verden"

INSTRUKSKOMMISSIONEN: Der kørte to spor i sagen om adskillelsen af ægtepar med mindreårige asylansøgere: Inger Støjberg spillede hård negl politisk, men administrerede i virkeligheden helt efter loven. Sådan lyder venstrepolitikerens egen forklaring, men den havde udspørgeren i Instrukskommissionen meget svært ved at tro på.