SF-vælgere er retspolitiske strammere

NYHED: Der er massiv tilslutning til hårdere voldsstraffe og udvisning af kriminelle indvandrere blandt SF's vælgere. Dermed bliver det endnu mere op ad bakke for tilhængerne af SF's gamle retspolitik.
SF's vælgere går ind for en markant hårdere retspolitisk kurs.
SF's vælgere går ind for en markant hårdere retspolitisk kurs.Foto: www.colourbox.com
Erik HolsteinKristian Aaskov Nielsen

65 procent af SF's vælgere er enige eller delvist enige i, at voldsforbrydelser skal straffes hårdere. Kun 14 procent er uenige eller delvist uenige. 67 procent af SF's vælgere er enige eller delvist enige i, at kriminelle fra indvandrerbander bør kunne udvises. 13 procent er delvist uenige eller uenige.

De meget klare tal fremgår af en Capacent-måling foretaget for SF før partiets landsmøde i Odense, og som Altinget.dk har fået indsigt i. Tallene er overraskende, fordi SF indtil for et par år siden havde en retspolitisk profil, der bestemt ikke lagde op til hårdere straffe til vodskriminelle eller udvisning af kriminelle indvandrere.

I løbet af 2009 ændrede SF gradvist retspolitisk profil - blandt andet med en ret kontant bandepakke og forslag om minimumsstraf på et års fængsel for ulovlig besiddelse af skydevåben.

Luk rockerborgene 
Når det gælder rockerborgene, er 54 procent af SF'erne enige i, at det skal være lettere at lukke dem. 29 procent er delvist enige, 10 procent svarer "hverken eller", mens 4 procent er delvist uenige, og kun 2 procent er uenige.

På spørgsmålet om, hvorvidt forbrydelse og kriminalitet generelt bør straffes hårdere, viser Capacent undersøgelsen, at 25 procent af SF-vælgerne er enige, 29 procent er delvist enige, 26 procent svarer "hverken eller", mens 7 procent er delvist uenige og 13 procent uenige.

Undersøgelsen viser en meget stor grad af overensstemmelse mellem SF's vælgere og Socialdemokraternes vælgere på det retspolitiske område. Derimod adskiller vælgere fra Radikale og Enhedslisten sig fra samtlige andre partiers vælgere ved en markant blødere retspolitisk profil.

Capacent-undersøgelsen er gennemført på basis af 1031 repræsentativt udvalgte respondenter, heraf ca. 180 der stemmer SF. Det er et normalt antal svarpersoner for den type undersøgelser.

Skrev sig ud af problemerne
Den nye retspolitiske linje mødte kritik på SF's forrige landsmøde. I år havde tilhængere af SF's traditionelt bløde retspolitik lagt op til vedtagelse af en alternativ udtalelse, der helt centrerede sig om retsskkerhed. Men kritikerne blev delvist imødekommet af en udtalelse fra SF's hovedbestyrelse, der både lagde vægt på straf og forebyggelse - og hensynet til offeret og retssikkerhed.

Til sidst endte kritikerne med at trække deres eget forslag, og dermed var et af landsmødets mest eksplosive emner detoneret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00