SF vil forbedre arbejdsvilkår for børn med X Factor

BØRNESTJERNER: Arbejdstilsynet skal fremover håndtere sager om børn, der arbejder i underholdningsbranchen, lyder et nyt forslag fra SF. Producentforeningen kalder det et fornuftigt tiltag.

Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Se, mor! Jeg er i fjernsynet!

Man kan ikke lave Far til Fire uden børneskuespillere, men man bliver nødt til at anerkende, at børn skal have lov til at være børn

Katja Holm
Dansk Skuespillerforbund

Flertallet af unge håbefulde drenge og piger når kun så langt som til at drømme om at medvirke i en spillefilm eller stå i projektørlyset til et talentshow og synge sig ind i Familien Danmarks tv-stuer.

Men når drømmen bliver til virkelighed, banker arbejdslivets vanlige trummerum også på døren. I en rapport fra Børnerådet tidligere på året kunne flere børn i underholdningsbranchen berette om uklare kontrakter, skridende tidsplaner og arbejdsdage på op til 12 timer, hvilket går ud over skolegangen.

Selvom dansk lovgivning forbyder børn under 13 år at arbejde, kan der søges om dispensation hos politiet, hvis arbejdet er en kulturel aktivitet. Men i så fald er børnene ikke beskyttet af arbejdsmiljøloven, som tilfældet er for voksne arbejdstagere.

Fakta
SF's beslutningsforslag

  • Arbejdstilsynet skal overtage politiets opgave med at give arbejdstilladelser til børn under 13 år, så det er Arbejdstilsynet, der håndterer alle ansøgninger og sager om børn, der arbejder i underholdningsbranchen. Samtidig skal Arbejdstilsynet fremover give tilladelse til deltagelse i talentshow for børn under 13 år.
  • Børn over 13 år, der deltager i talentshow, skal være omfattet og beskyttet af arbejdsmiljøloven.
  • Børn under 13 år og deres forældre skal have klageadgang, hvis de er utilfredse med noget i forløbet.

Kilde: ft.dk

Nu foreslår SF, at det bliver lavet om.

”Børn ser det som en sjov og fantastisk mulighed at være i underholdningsbranchen, og sådan skal det selvfølgelig blive ved med at være. Men netop fordi de ser det som et drømmejob, vil de også være mere tilbøjelige til ikke at brokke sig, hvis arbejdsgivere kræver urimelige ting,” forklarer beskæftigelsesordfører Karsten Hønge (SF).

Ikke bare sjov og ballade
Helt konkret foreslår SF, at børn over 13 år skal være omfattet af arbejdsmiljøloven, mens Arbejdstilsynet skal overtage politiets opgave med at give arbejdstilladelser til børn under 13 år, samt give tilladelse til deltagelse i talentshows for børn under 13 år.

”Det er Arbejdstilsynet, der kender til arbejdsmiljøet og derfor bedst kan vurdere, hvilke situationer børn kan arbejde i. Man skal anerkende, at det trods alt stadig er arbejde og ikke bare sjov og ballade. Det er jo virkeligheden, så hvorfor ikke anerkende det for det, det er,” siger Karsten Hønge.

Retten til at klage
Derudover skal det også være muligt for børn under 13 år og deres forældre at klage, hvis der er aftaler, der ikke bliver overholdt. Som reglerne er nu, har de ingen klagemulighed.

"Vi skal have skabt den samme tilgang til denne her udfordring, som vi har på alle mulige andre arbejdspladser," siger Per Larsen, formand for Børnerådet, hvis rapport og anbefalinger har inspireret SF til lovforslaget.

Dansk Skuespillerforbund er begejstret for, at Børnerådets anbefalinger nu bliver taget op i Folketinget.

"Det, der er vigtigt for mig er, at der bliver holdt øje med børnearbejde på produktioner. Det drejer sig om en stor gruppe. Man kan ikke lave Far til Fire uden børneskuespillere, men man bliver nødt til at anerkende, at børn skal have lov til at være børn," siger Katja Holm, formand for Dansk Skuespillerforbund.

Katja Holm mener desuden, at det ofte underkendes, hvor hård en psykisk belastning det kan være for børn at medvirke i en spillefilm. Hun fremhæver spillefilmen Der kommer en dag, der foregår på et børnehjem i 1967.

"Det er ikke leg og pjat at være børneskuespiller der. Det er dybt alvorlige roller, der spilles. Og der skal i den grad tages hånd om dem, fordi de jo ikke har den samme faglighed som professionelle skuespillere," siger hun.

Kaster op på settet
Børneskuespillerne er ikke omfattet af samme overenskomst, men alligevel har Katja Holm gennem sit arbejde i forbundet måttet lægge øre til en del henvendelser om børneskuespilleres forhold.

"Vi får henvendelser fra vores medlemmer, der står med børn på settet, som kaster op af overanstrengelser. Vores medlemmer føler sig enormt ansvarlige, når de står med en lille overtræt, forvirret purk," forklarer Katja Holm.

Seniorforsker i folkesundhed ved Aarhus Universitet og projektleder for projektet ”Unges Arbejdsvilkår”, Merete Labriola, kalder det "simpel logik", at Arbejdstilsynet bør varetage opgaven frem for politiet.

”Det giver selvfølgelig mening, at politiet har behandlet sager om ulovlig børnearbejde, fordi det er ulovlig udnyttelse. Men i dag eksisterer børnearbejde under lovlige forhold. Og så må man jo anerkende det og samtidigt sørge for, at de unge ikke bliver ladt i stikken,” siger hun.

Opbakning fra arbejdsgiverne
På arbejdsgiversiden er man positiv over for forslaget.

Klaus Hansen er direktør Producentforeningen, som repræsenterer filmselskaber som Zentropa og Nordisk Film og produktionsselskabet Blue, der producerer X Factor. Han har længe undret sig over, at det er politiets opgave at behandle børns arbejdstilladelser.

”I mine ører lyder det til at være et fornuftigt tiltag. De regler, der er om børns medvirken i tv- og underholdningsprogrammer er jo ud fra hensynet til børnene og et spørgsmål om arbejdsmiljø. Derfor giver det god mening at flytte opgaven over til Arbejdstilsynet,” siger Klaus Hansen, der ikke ser nogle besværligheder ved, at Arbejdstilsynet bliver involveret i produktionen.

Han er ligeledes positiv over for forslaget om, at børn over 13 bliver omfattet af arbejdsmiljøloven, samt at mindreårige og deres forældre får klageadgang.

”Jeg ved fra film- og tv-produktion, at man som oftest tager særligt god hånd om børnene. Vi ved også, at vi ikke får gode film, hvis ikke vi behandler børnene ordentligt. Så det er i høj grad også i vores interesse,” siger Klaus Hansen.

Bureaukrati kan være et bump på vejen
Skulle SF's forslag opnå flertal i Folketinget, kræver det en ændring af arbejdsmiljøloven.

Beskæftigelsesministeriet oplyser til Altinget, at udgangspunktet i arbejdsmiljøloven er, at børn under 13 år ikke må arbejde. Børn under 13 år må dog godt deltage erhvervsmæssigt i kulturelle aktiviteter såsom teaterforestillinger, tv og filmoptagelser, hvis politiet giver tilladelse. Det kræver, at politiet vurderer, at aktiviteten ikke vil kunne skade barnets sikkerhed, sundhed eller udvikling.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Klaus Hansen

Adm. direktør, FilmFyn, fhv. direktør, Producentforeningen
cand.jur. (Københavns Uni.)









0:000:00