Kommentar af 
Signe Bøgevald Hansen

Signe Bøgevald: Arne-udspillet graver kløfter mellem danskerne

KOMMENTAR: Regeringen fremhæver falske modsætninger mellem danskerne i Arne-udspillet, der er dybt skadelige for sammenhængskraften i Danmark, skriver Signe Bøgevald Hansen. 

Den socialistiske klassekamp, som socialdemokraterne igen er begyndt at kæmpe, skaber ikke sammenhængskraft, skriver Signe Bøgevald Hansen.
Den socialistiske klassekamp, som socialdemokraterne igen er begyndt at kæmpe, skaber ikke sammenhængskraft, skriver Signe Bøgevald Hansen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vores socialdemokratiske regering er mestre i ´dem og os´-retorikken.

Det er akademikerne mod Arne og hans kollegaer. De almindelige danskere mod bankerne. Og arbejderklassen mod arbejdsgiverne.

Selvom Socialdemokraterne taler meget om både samfundssind og sammenhængskraft, så er det i virkeligheden dem, der skaber kløfter mellem danskerne ved brugen af en ´dem og os´-retorik, der bakkes op af en ´dem og os´-politik.

Klassekamp igen
Regeringen har netop præsenteret deres såkaldte Arne-udspil, der skal give "de mest nedslidte" ret til en tidligere pension.

Fakta
Signe Bøgevald Hansen (født 1998) er formand for Liberal Alliances Ungdom.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Den tidlige pension skal betales af bankerne med en særlig bankskat. Idéen lader til at være, at der er et naturligt modsætningsforhold mellem arbejderne, der udfører det hårde og nedslidende arbejde, og kapitalisterne i bankerne, der på udspekuleret vis tjener kassen på almindelige danskere.

Forståelsen lyder til at være, at hvis bankerne bliver rigere, så må det nødvendigvis også betyde dårligere løn og vilkår for arbejderne. Det nye Socialdemokrati har for alvor forstået at tage klassekampen til sig igen. Slut med nødvendighedens politik og ind med klassekampen. 

Det er selvfølgelig nemt at slå på bankerne, de højtuddannede og de rige. De er alligevel ikke en del af Socialdemokratiets vælgere

Signe Bøgevald

Den er dog ikke længere international. For i kampen mod social dumping bliver der nemlig også ofte opstillet falske modsætninger mellem danskere og udlændinge, der kommer her til for at arbejde.

Det er selvfølgelig helt fair og et nobelt politisk mål at ønske bedre vilkår for de danske arbejdere, men den socialistiske klassekamp, som socialdemokraterne igen er begyndt at kæmpe, skaber ikke den sammenhængskraft, som de hævder. For hele klassekampen bygger på modsætningsforhold og udnyttelse, ikke sammenhængskraft.

Problematisk 3F-minister
Den 7. september offentliggjorde tænketanken Kraka en analyse, der viste at det var de længst uddannede danskere, der bidrog mest til velfærdssamfundet. Altså som bidrager mest i forhold til skattebetalingen, og som belaster det offentlige system mindst.

Det står i direkte kontrast til, hvordan flere topsocialdemokrater ellers har argumenteret for Arne-pensionen. Her har argumentet nemlig været, at retten til tidlig pension er en velfortjent tak til de danskere, der har ”bidraget mest til velfærdssamfundet”.

Det faldt beskæftigelsesminister eller 3F-ministeren, Peter Hummelgaard, for brystet på Twitter, hvor han beskyldte Kraka fra at være afkoblet fra virkeligheden og nedgøre mennesker med kortere uddannelser.

Det er problematisk, når en minister på den måde affejer fakta på grund hans socialdemokratiske idé om arbejderklassen.

Læs også

S skaber kløfter
Sammenhængskraft bliver ofte beskrevet som den lim, der holder samfundet og dets borgere sammen i det fællesskab som Danmark er. Et fælles sæt af værdier og en fælles forståelsesramme.

Socialdemokraterne er nogle af dem, der snakker allermest om den danske sammenhængskraft. Blandt andet i deres nyeste kampagne ”Lille land – stort fællesskab”.

Alligevel er socialdemokraterne med deres retorik og politik med til at skabe kløfter mellem befolkningsgrupper i Danmark, når de eksempelvis hævder, at det er de kortest uddannede, der bidrager mest til velfærdssamfundet, når fakta viser, at dette ikke er tilfældet.

Der er intet reelt modsætningsforhold mellem arbejdere og arbejdsgivere. Eller ”almindelige danskere” og bankerne, og dem med de laveste indkomster er ikke blevet fattigere. Faktisk har dem med de laveste indkomster oplevet den suverænt største indkomstfremgang fra 2008 til 2017.

Falske modsætninger
Det er selvfølgelig nemt at slå på bankerne, de højtuddannede og de rige. De er alligevel ikke en del af Socialdemokratiets vælgere, men det er altså dybt hyklerisk på en og samme tid at snakke om sammenhængskraft og samfundssind, samtidig med at man skaber kløfter mellem danskerne. 

I stedet for at fokusere på en ´dem og os´-retorik, hvor man fremhæver falske modsætninger mellem danskerne, skulle regeringen i stedet til at lave reformer, der gør os alle rigere – uanset hvilke samfundsgrupper vi nu engang måtte tilhøre.

Vi får nemlig hverken sammenhængskraft eller samfundssind ved at udskamme banker eller kæmpe en klassekamp baseret på falske modsætninger.

-----

Signe Bøgevald Hansen (født 1998) er formand for Liberal Alliances Ungdom. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Signe Bøgevald Hansen

Politisk konsulent, Sundhed Danmark
kandidat i statskundskab (Aarhus Uni. 2023)

0:000:00