Sjældent fald i industriens investeringslyst i år

Industrivirksomhederne lagde optimistisk ud, men siden er det gået nedad med investeringsforventningerne for 2019, oplyser Danmarks Statistik i dag. Meget negativ stemning blandt fødevarer og medicin.

Fødevare- og medicinalvirksomheder i Danmark har nu meget negative investeringsforventninger for 2019.
Fødevare- og medicinalvirksomheder i Danmark har nu meget negative investeringsforventninger for 2019.Foto: /ritzau/Sebastian Buur Gunvald
Rasmus Nielsen

I første undersøgelse i år forventede man en stigning på 10 procent i forhold til 2018. I anden undersøgelse var vækstforventningerne på bare 2 procent, og her i tredje undersøgelse, gennemført i oktober 2019, er tallet nede på minus 3 procent

Samme undersøgelse viser til gengæld, at der forventes en stigning på 13 procent i investeringerne i 2020 − noget kan tyde på, at virksomheder har udskudt deres investeringsplaner, konstaterer statistikerne.

Virksomhedernes planer for nettoinvesteringer, det vil sige investeringer minus frasalg, er faldet til minus 3 procent her i tredje måling for investeringsåret 2019 i forhold til 2018-investeringerne. Det er kun tredje gang siden 1985, at målingen indikerer investeringsfald specifikt i tredje måling; øvrige gange var i 1996 og 2009.

Især branchegrupperingen "ikke-varige forbrugsgoder", der blandt andet omfatter fødevare- og medicinalvirksomheder, trækker ned med meget negative investeringsforventninger for 2019 på hele minus 18 procent.

Usikkerhed og prognose
Der er usikkerheder i tallene, fordi virksomhederne skifter planer og måske ikke har fuldstændig viden på de tidspunkter, hvor der spørges til investeringerne.

På baggrund af mønsteret for de seneste 20 år estimerer Danmarks Statistik, at den endelige investeringsudvikling for 2019, som opgøres i marts 2020, vil ligge i intervallet minus 4 procent til minus 14 procent med en sandsynlighed på 67 procent − og det med mellem 2 procent og minus 19 procent med 95 procents sandsynlighed.

Et sådant estimat, baseret på historiske data, skal tages med forbehold. I øjeblikket er det nok så meget de aktuelle usikre konjunkturer, pågående Brexit-forhandlinger og handelskonflikter, der præger udviklingen.

Tilsvarende estimeres det endelige tal for investeringsforventningerne for 2020, som det vil blive målt i marts 2021, at ligge i intervallet 7 procent til 22 procent med 67 procents sandsynlighed − mellem 0 procent og 29 procent med 95 procents sandsynlighed.

Erstatte det nedslidte 
Hvad skal de eventuelle investeringer så bruges på, spørges industrien også. For den samlede industri angives det fremmeste formål i 2020 at blive erstatning af nedslidt materiel eller udstyr, hvilket angives af 34 procent af virksomhederne.

Herefter kommer udvidelse af produktionskapaciteten med 26 procent fulgt af rationalisering af driften med 23 procent.

Virksomhederne angiver også, hvorfor man foretager investeringer. Efterspørgslen har størst betydning for at investere i 2020 med nettotallet 46. Næststørst betydning har tekniske forhold med nettotallet 35 fulgt af adgang til finansielle ressourcer eller forventet profit med nettotallet 23.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00