Skal der være minimumsnormeringer i børnehaverne? Her forklarer V, hvorfor svaret er nej

FOR/IMOD: SF vil sikre bedre forhold i daginstitutioner og udråber minimumsnormering som et afgørende krav til en kommende rød finanslov. I Venstre afviser man den tanke som unødvendigt firkantet.

SF tog torsdag forskud på kommende forhandlinger om en eventuel rød regerings første finanslov og udnævnte to ultimative krav.

Kontanthjælpsloftet skal afskaffes, og så skal der indføres minimumsnormering i landets daginstitutioner. Sidstnævnte indebærer, at der højst må være tre børn per voksen i en vuggestue og seks per voksen i en børnehave.

Altinget har både spurgt en af forslagets varmeste fortalere og en vedvarende kritiker om, hvorfor det bør gennemføres eller afvises.

 

Jacob Mark Jacob Mark, børneordfører for SF 

 

 

 

Hvorfor er minimumsnormering så vigtigt for SF?

”I mange daginstitutioner er der i dag så få voksne, at pædagogerne ikke længere har tid til at give børnene den helt basale omsorg, som børnene har brug for. Det siger pædagogerne selv.”

”Vi mener, at uanset om man vokser op i den ene eller den anden landsdel, så skal det være sådan, at når man kommer i daginstitution, så er der voksne nok til at sikre ens trivsel og læring, og at børnene har det godt. Sådan er det ikke i dag.”

Hvis minimumsnormering er så vigtigt, hvorfor rejser I det så ikke som et afgørende krav for at kunne støtte Mette Frederiksen som statsminister frem for at gemme det til eventuelle finanslovsforhandlinger?

”Vi kommer til at pege på en socialdemokratisk statsminister, fordi vi mener, at der er brug for et magtskifte i Danmark.”

”Og så siger vi som det næste, at der også er brug for en ny retning. Det bedste tidspunkt at teste det og vise, at nu kommer der også en ny retning, er ved den første rød-grønne finanslov. Det er derfor, at vi stiller politiske krav til den og siger, at her skal der altså ske nogle ændringer, som folk kan mærke.”

I vil løfte normeringerne i en tid, hvor der samtidig kommer flere børn ind i daginstitutionerne. Har I regnet på, hvad det vil koste?

”Socialdemokratiet har allerede sagt, at de er klar til at afsætte, hvad der skal til for at kompensere for, at der kommer flere ældre og børn. Det, man kalder det demografiske træk.”

”Oven i det kommer minimumsnormeringerne, som isoleret set vil indebære et løft af normeringer i alle kommuner. Det vil koste i omegnen af to milliarder, når det er fuldt indfaset. Det er, hvad vi har regnet os frem til.”

Mette Frederiksen er ikke kategorisk afvisende over for tanken om minimumsnormering. Er I ved at sparke en åben dør ind?

”Socialdemokratiet går ikke ind for minimumsnormeringer. Men vi hører også, at Mette Frederiksen og Socialdemokratiet er parat til at diskutere det her, og at de gerne vil give børnene et løft.”

”Derfor mener jeg ikke, at det er helt uden for skiven at tro, at det kan komme igennem.”

 

 Anni MatthiesenAnni Matthiesen - børneordfører for Venstre

 

 


Hvorfor synes I ikke, at minimumsnormering er en god ide?

”Det er kommunerne, som har ansvaret for daginstitutionerne. Og vi er nervøse for, at bestemte normeringer dikteret fra Christiansborg vil ødelægge muligheden for, at daginstitutionslederne selv kan gøre, hvad de mener bedst får ugen til at hænge sammen.”

”Lederne risikerer at blive tvunget til at lave ufleksible månedsplaner, hvor de hele tiden skal holde sig for øje, om de nu også overholder normeringerne i alle institutionens åbningstimer. Og så vil der skulle bruges yderligere ressourcer på dokumentation over for staten i forhold til, om de faktisk lever op til loven.”

I folkeskolen er der loft for, hvor mange børn lærerne må have i de enkelte klasser. Hvorfor skal der så ikke være et loft over, hvor mange børn pædagoger må have ansvaret for?

”Klassekvotienter har man truffet en beslutning om for år tilbage, og det bakker vi op om. Men når man ser på tallene for folkeskolerne, så er der også en del steder, hvor man alligevel ikke lever op til de krav.”

”Vi er enige i, at vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at sikre bedre normeringer i daginstitutionerne. Men vi er ikke enige i, at modellen til at nå i mål med det er at lave en statslig model, som alle skal følge.”

Mener I, at der er en grænse for, hvor mange små børn en pædagog kan tage ansvar for?

"Ja, det mener vi. Men vi mener samtidig også, at der er nogle dygtige ledere derude, som godt ved, hvor den grænse går."

Forrige artikel EU-overblik: Løkke rejser til topmøde i Rumænien midt i valgkampen EU-overblik: Løkke rejser til topmøde i Rumænien midt i valgkampen Næste artikel "Viktor Orbán har større ambitioner end at være premier­minister i et mellemstort EU-land"