Skat oplever hamstring af dyre elbiler

AFGIFT: Skat har udsigt til et milliardtab efter en voldsom stigning i antallet af dyre elbiler, som er blevet indregistreret efter aftalen om nye afgifter på elbiler. Det ligner spekulation og er selvfølgelig ikke i orden, lyder det fra ministeren.

Skat mistænker, at 2.500 elbiler er blevet indregistreret for at omgå en forestående afgiftsstigning.
Skat mistænker, at 2.500 elbiler er blevet indregistreret for at omgå en forestående afgiftsstigning.Foto: Colourbox
Kasper Kaasgaard

Noget tyder på, at en eller flere elbilproducenter forsøger at undvige de kommende afgiftsstigninger.

Skat har nemlig oplevet en voldsom stigning i antallet af dyre elbiler, der bliver indregistreret, i løbet af den seneste måned. Det oplyser Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Forventningen fra Skat var, at der i løbet af 2015 ville blive indregistreret 2.250 elbiler. Alene i løbet af den seneste måned er der dog registreret 2.500 primært dyre elbiler.

Stigningen er sket, efter der blev indgået en aftale om beskatning af el- og brintbiler. Den aftale betyder, at bilerne bliver gradvist dyrere frem mod 2020.

Derfor ser skatteminister Karsten Lauritzen (V) stigningen som et forsøg på at omgå de nye regler.

”Vi må konstatere, at hamstringen har et stort omfang, som også er større end det, man med rimelighed kunne forvente, da vi i oktober indgik aftalen om de fremtidige afgiftsvilkår for el- og brændselscellebiler,” siger Karsten Lauritzen i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Det kan ligne spekulation i at slippe for de afgifter, som kommer fra nytår. Det er selvfølgelig ikke i orden.”

Milliardtab
Ifølge TV 2 drejer det sig om firmaet Tesla, der er den klart mest markante spiller på det danske marked for luksus-elbiler i Danmark.

Teslas talsmand i Skandinavien, Esben Pedersen, afviser dog, at firmaet har hamstret.

”Vi har slet ikke mulighed for at importere biler i det tempo, ministeren foreslår. Vores biler har en produktionstid på op imod et halvt år, og så skal de transporteres fra Californien til Europa,” siger han til Berlingske Business.

Uanset hvilket firma der står bag, forventer Skatteministeriet at gå glip af omkring en milliard kroner i afgiftsindtægter. Karsten Lauritzen vil se, hvad der kan gøres for at mindske tabet.

”Det er mange penge på et statsbudget, der i forvejen er presset. Jeg har derfor bedt Skatteministeriet om hurtigt at undersøge mulighederne for at reducere mindreprovenuet som følge af hamstring,” lyder det i pressemeddelelsen.

Afgift er ny
Aftalen om beskatning af el- og brintbiler blev indgået i oktober mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Radikale.

Indtil nu har elbiler været helt fritaget for registreringsafgiften, som er på 180 procent for traditionelle biler. Det skal nu indfases, så det i 2020 bliver udlignet.

Aftalen er lavet på en måde, som favoriserer de små, billige elbiler.

Læs om aftalen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)









0:000:00