Skattekommission: Afgifter på usund mad gavner sundhed

DOKUMENTATION: Skattekommissionen anerkender, at det kan gavne sundheden at øge eller indføre nye afgifter på usunde fødevarer og cigaretter. Men de peger på praktiske problemer, og kommer ikke med direkte anbefalinger.

Nok kan danskerne blive sundere af, at der kommer højere eller nye afgifter på usunde fødevarer og tobak. Skattekommissionen anbefaler dog ikke direkte brugen af disse værktøjer.

Læs her, hvad Skattekommmissionen skriver:

Der kan være sundhedsmæssige begrundelser for at indføre nye eller forhøje eksisterende afgifter.

Afgiftspolitikken for tobak, sukkervarer, spiritus mv. er styret af flere samfundshensyn, herunder sundhedspolitiske. Det offentliges sundhedsudgifter påvirkes af helbredsproblemer relateret til tobak, alkohol og usunde fødevarer, og samfundet mister indkomst som følge af tabt produktion. Der er imidlertid usikkerhed om der samlet set er tale om en fiskal eksternalitet forbundet med forbruget af disse varer.

Den sundhedsmæssige påvirkning af fedt, sukker, spiritus, vin mv. er ikke entydig. Et vist indtag af fedt er fx nødvendigt, og en moderat indtagelse af fx vin er ikke nødvendigvist usundt.

En afgift på fx sukker og fedt vil forvride konkurrencen til fødevarer indeholdende sukker og fedt. En mere nuanceret afgift, hvor afgiftsgrundlaget er sukkerindholdet i fødevarer, vil formentlig være meget vanskelig at administrere. Danmark har tidligere haft en afgift på husholdningssukker. Den blev afskaffet i 1990 på grund af grænsehandel.

Det samme gælder for en afgift på fedt. Ud fra en rent sundhedsfaglig betragtning kan der argumenteres for en begrænsning af indtaget af fedt ved hjælp af en afgift på fedt generelt eller på mættede fedtsyrer. En sådan afgift vil dog medføre en række administrative problemer.

På grund af virkninger på grænsehandel og usikkerhed vedrørende de fiskale eksternaliteter ved forbruget af potentielt sundhedsskadelige varer kan en anvendelse af afgiftsinstrumenter primært begrundes ud fra hensyn til at fremme sundhedspolitiske målsætninger.

Sundhedsmæssigt kan der imidlertid argumenteres for at det vil være hensigtsmæssigt at prisregulere eksisterende afgifter på konsum-is, sodavand, chokolade mv., hvilket vil fastholde de reale afgiftssatser.

Afgift på tobak
Der kan være sundhedsmæssige begrundelser for at hæve afgiften på tobak. Afgiftsforhøjelsen betyder, at der vil blive røget mindre, hvorfor også de samlede eksterne omkostninger ved tobaksforbrug vil falde. En generel forhøjelse af cigaretafgifterne vurderes derimod ikke - ud fra et provenuhensyn - at være hensigtsmæssig på grund af mulighederne for øget grænsehandel.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00