Analyse af 
Kim Rosenkilde

Skattelettelser i København er en hjælp til pressede kommuner og udstiller byens luksusproblem

Budgetforhandlingerne i København endte som en kamp om, hvad man skal stille op med kommunens mange overskydende milliarder. En skattenedsættelse her kan hjælpe andre kommuner, som vil hæve skatten, men illustrerer også skævheder på tværs af landet. 

Fredag indgik EL og Radikale budgetforlig med de borgerlige partier på Københavns rådhus uden om S og SF.
Fredag indgik EL og Radikale budgetforlig med de borgerlige partier på Københavns rådhus uden om S og SF.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Lyden af fredagens overraskende budgetforlig med skattelettelser for en halv milliard kroner på rådhuset i København er blevet hørt langt uden for hovedstadens grænser.

For de fleste samler opmærksomheden sig med god grund om Enhedslistens og Radikales spektakulære manøvre med at indgå en aftale uden om SF og Socialdemokratiet, for i stedet at ryster hænder med ikke mindst Konservative, Venstre og Liberal Alliances Ole Birk Olesen.

Men på rådhusene i kommuner som Slagelse, Vordingborg, Lemvig, Odense og Frederiksberg er det først og fremmest skattelettelsen i hovedstaden, som er interessant.

For når København sænker skatten, ser det pludselig ud til at blive nemmere for andre kommuner som disse at hæve skatten uden en statslig straf for at sprænge det kommunale skatteloft. 

Det første, man vil bemærke i den sammenhæng er, at beløbet på den halve milliard reelt dækker over en årlig nedsættelse på omkring 130 millioner kroner over de fire budgetår.

Set i lyset af at København kun lemper skatten med så lidt som det nærmest overhovedet er muligt – 0,1 procentpoint – så bliver det i kraft af størrelsens på kommunens beløb alligevel et anseeligt beløb opgjort i kroner og øre.

Det er dog langt fra nok til, at alle de kommuner, som gerne vil hæve skatten nu frit kan få deres ønsker indfriet. Det ville nemlig føre til skattestigninger på den høje side af en halv milliard kroner om året, og så vil det kommunale skatteloft blive sprængt uanset hvad.

Alene Vordingborg Kommune har ansøgt Indenrigsministeriet om at kunne hæve skatten med op mod nogenlunde samme beløb, som København nu sænker skatten med.

Københavns Kommune har inden budgetforliget den niende laveste skatteprocent i landet.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00