Skatteminister præsenterer ti nye initiativer: "Det er et skandaleværn"

SKAT: Regeringen er sammen med samtlige af Folketingets partier blevet enige om ti initiativer til et enklere system for inddrivelse af skattegæld. Vi er ikke i mål, men det er vi næste år, siger skatteminister Karsten Lauritzen.

Der er milliarder på spil, når politikerne taler om skattevæsenet, og nu skal ti initiativer gøre det lettere for myndighederne at kradse penge ind. Det fortæller skatteminister Karsten Lauritzen (V).
Der er milliarder på spil, når politikerne taler om skattevæsenet, og nu skal ti initiativer gøre det lettere for myndighederne at kradse penge ind. Det fortæller skatteminister Karsten Lauritzen (V).Foto: /ritzau/Mads Claus Rasmussen
Kristoffer Kvalvik

100 milliarder kroner. 

Det er beløbet, som forskellige danske personer og virksomheder skylder Skat, ifølge en rapport fra 2017.

Indtil videre har myndighederne haft problemer med inddrivelsen af skattegæld, men nu er Folketingets partier klar med ti initiativer til forenkling af gældsinddrivelsen.

”Hvis vi vedtager de her ting, så er vi et væsentligt skridt nærmere, at staten kan kradse penge ind fra de folk, som ikke betaler sin skattegæld,” siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Altinget.

Initiativerne gør det lettere, og det mindsker sandsynligheden for, at der sker nogen skandaler. Det er et skandaleværn.

Karsten Lauritzen (V)
Skatteminister

Ministeren er tilfreds med partiernes samarbejde på området:

”Der har været en stor vilje til at få ryddet op, så vi får inddrivelsen i kassen.”

Partierne er enige om, at systemet for inddrivelse af skattegæld var for indviklet, hvilket førte til fejl. 

”Initiativerne gør det lettere, og det mindsker sandsynligheden for, at der sker nogen skandaler,” siger Karsten Lauritzen og fortsætter:

”Det er et skandaleværn.”

Digitalisering
Et konkret eksempel på et af initiativerne er, at borgere, der flytter ud af landet, får pligt til at oplyse deres udenlandske adresse, hvis de har gæld under inddrivelse hos Gældsstyrelsen (læs alle initiativer i faktaboksen til højre).

De enklere regler skal indgå i samspil med et nyt it-system, der er under opbygning og forventes at stå færdigt i tredje kvartal 2018.

Det nye it-system skal erstatte det stærkt kritiserede EFI-system, der blev lagt i graven i 2016.

”Initiativerne kommer sig af læringen fra det kuldsejlede EFI-system, hvor man forsøgte at sætte strøm til nogle meget indviklede regler. Det var en umulig opgave,” siger skatteministeren.

Karsten Lauritzen mener ikke, at man med de ti initiativer er i mål med genoprettelsen af inddrivelsessystemet. Men man når et stykke hen ad vejen til et endeligt system, og han forventer at være i mål næste år.

Det er anden gang, at Folketinget skal stemme om enklere skattelovgivning. Første gang var i marts 2017, og Karsten Lauritzen forventer, at man stemmer de nye initiativer igennem Folketinget inden sommerferien.

Dokumentation

Ti initiativer til genoprettelse af gældsinddrivelse 

Klarere og digitaliserbare regler
Fire initiativer understøtter en enkel og automatiseret administration af gældsinddrivelsen:

1. Klarere regler for fradrag af pensionsindbetalinger ved betalingsevnevurdering
Der gives bemyndigelse til at fastsætte klare og digitaliserbare regler om, hvordan pensionsindbetalinger skal indgå ved beregning af betalingsevnen.

2. Klarere regler for håndtering af negative korrektioner ved lønindeholdelse
Klarere regler for håndteringen af de situationer, hvor en arbejdsgiver nedsætter et beløb, der er indberettet til Gældsstyrelsen, og som indgår i en lønindeholdelse.

3. Klarere regler ifm. skyldnerskifte ift. CPR- og CVR-skyldnere
Gældsstyrelsen må fortsætte inddrivelsen efter et skyldnerskifte, når den nye skyldner har fået mulighed for at foretage en frivillig betaling.

4. Ophævelse af forsøgsordning om eftergivelse af gæld for socialt udsatte grupper
Forsøgsordningen ophæves. Samtidig undersøges det, hvordan de gældende regler for eftergivelse af gæld kan forbedres og i højere grad målrettes socialt udsatte grupper.

Enklere regler for forældelse
Tre initiativer understøtter klare og entydige regler for forældelse af gældsposter:

5. Forenkling af forældelse efter bortfaldsregler
Bortfaldsreglerne i seks særlove præciseres, så det alene er forældelsesloven, der gælder, hvis et tilbagebetalingskrav kommer under inddrivelse.

6. Foreløbig afbrydelse af forældelsen, når fordringer modtages til inddrivelse
En gældspost kan tidligst forældes, tre år efter den er modtaget til inddrivelse i Gældsstyrelsen.

7. Indførelse af regler for forældelse af renter og gebyrer
For at undgå afskrivning af visse opkrævningsrenter og -gebyrer fastsættes regler om, at disse renter og gebyrer skal anses for selvstændige krav i relation til deres forældelse for at undgå problemer med håndtering af accessorisk forældelse (hvor en rente eller et gebyr forældes, hvis det hovedkrav, de vedrører, forældes).

Mere pålidelige data
Tre initiativer understøtter pålidelige data, der kan anvendes under gældsinddrivelsen:

8. Klarere regler for afviklingsmodenhed ved modregning og lønindeholdelse
Gældsstyrelsen kan træffe afgørelse om lønindeholdelse og modregning, så snart en gældspost er modtaget til inddrivelse, dvs. uden at skulle oplyse sidste rettidige betalingsdag.

9. Klarere og enklere regler ved tilsigelse – udlægsforretninger
Gældsstyrelsen må bruge data fra gældsposter til automatisk at generere forkyndelser ved tilsigelse i forbindelse med udlægsforretninger, dvs. uden at redegøre udførligt for kravets grundlag og uden at redegøre for sidste rettidige betalingsdag. Skyldner vil fortsat have mulighed for at få supplerende oplysninger om gældsposten.

10. Klarere regler for restanceinddrivelsesmyndighedens undersøgelsespligt ved modtagelse af fordringer
Ved begrundet mistanke om fejl i data kan Gældsstyrelsen isolere og sende gældsposter retur til offentlige fordringshavere, som selv skal rette fejlen i data.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

0:000:00