Skatteministeriet afviser indblanding i overbeskatningssag

OVERBESKATNING: Skatteministeriet havde ikke noget at gøre med den ændring af kommunernes it-systemer i 2005, der resulterede i en ulovlig overbeskatning af grundejere, siger skatteministeren. Socialdemokraterne vil have et ansvar placeret.
Skatteminister Peter Christensen (V) slog på et samråd i Folketinget fast, at Skatteministeriet ikke stod bag de it-ændringer, som resulterede i en ulovlig overbeskatning af grundejere.
Skatteminister Peter Christensen (V) slog på et samråd i Folketinget fast, at Skatteministeriet ikke stod bag de it-ændringer, som resulterede i en ulovlig overbeskatning af grundejere.Foto: Hasse Ferrold
Niels Th. Dahl

Hverken Skatteministeriet eller kommunerne var direkte indblandet, da kommunernes it-systemer for beregning af den kommunale grundskyld uforvarende blev ændret, så en række danskere kom til at betale for meget i ejendomsskat fra 2005 til 2010.

De fejlagtige ændringer blev derimod foretaget af SKAT og it-virksomheden KMD i fællesskab.

Det var det klare budskab fra skatteminister Peter Christensen (V), der tirsdag var i sit første samråd som minister i Folketingets kommunaludvalg.

"Ændringen i it-systemet i 2005 blev gennemført i et samarbejde mellem KMD og SKAT. Kommunerne deltog slet ikke i det samarbejde. Og jeg kan på heller ikke på nogen måde bekræfte, at Skatteministeriet var involveret i ændringerne i 2005 - ændringen skete, uden at indenrigs- og sundhedsministeriet eller skatteministeriets departement var involveret," sagde Peter Christensen under samrådet.

Det referat, det var forkert. Det er sådan set det, der er essensen. Ministeriet var der ikke.

Peter Christensen (V)
Skatteminister

Lovstridig it-ændring
Samrådet var indkaldt af socialdemokraten Thomas Jensen, der fortsat graver i sagen om overbeskatning af danske husejere, som dukkede op til overfladen i slutningen af sidste år. Her kom det frem, at kommunerne siden 2005 havde ændret metoden for beregningen af den kommunale grundskyld - egentlig for at rette en fejl, der betød, at nogle grundejere faktisk slet ikke betalte grundskyld.

Man var imidlertid ikke opmærksom på, at ændringen var lovstridig, og derfor måtte indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) sidste efterår fremsætte et lovforslag, der tillod den nye praksis.

Hvem har ansvaret?
Thomas Jensen ville på samrådet i kommunaludvalget nu gerne have ministeren til at forklare, hvem der egentlig havde ansvaret for de konkrete - og altså lovstridige - ændringer i it-systemerne.

Spørgsmålet er nemlig blevet yderligere aktuelt, fordi Morgenavisen Jyllands-Posten for nylig havde fået fingre i et internt referat fra et møde i Indenrigs- og Sundhedsministeriet med deltagelse af både SKAT, Skatteministeriet, KL og Indenrigs- og Sundhedsministeriet fra februar i år. Heraf fremgik det om it-ændringerne i 2005, at "Skatteministeriet/SKAT og kommunerne lavede sammen disse ændringer".

"Der er nu kommet frem, at SKAT og Skatteministeriet påtager sig et ansvar for at have overtrådt grundlovens § 43 siden 2005, fordi man påtager sig et ansvar for den ændring i et kommunalt it-system. Det er uhyre vigtigt, nu hvor det bliver gravet frem via aktindsigter, at vi får en åben information i Folketinget om, hvad der er foregået. For tre måneder siden ville man ikke erkende, at man havde et medansvar - men nu kommer det så frem," spurgte Thomas Jensen.

Forkert referat
Skatteminister Peter Christensen afviste imidlertid blankt, at Skatteministeriet havde haft noget at gøre med ændringerne i beregningsmetoderne i 2005. Referatet fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, som Jyllands-Posten kunne gengive i avisen, er ganske enkelt forkert - for hverken Skatteministeriet eller kommunerne var nemlig til stede, da it-ændringerne blev foretaget, sagde ministeren:

"Det referat, det var forkert. Det er sådan set det, der er essensen. Ministeriet var der ikke. Så bliver der spurgt til, om kommunerne var med? Nej, det var SKAT og KMD, der lavede de ændringer," fastslog ministeren, der i øvrigt kunne oplyse, at der nu ville blive udfærdiget et nyt og efter Skatteministeriets mening mere korrekt referat af mødet.

S undrer sig
Thomas Jensen undrer sig dog over den pludselige ændring af referatet:

"Det her samråd viser, hvor speget denne sag er for skatteministeren. Det er jo meget påfaldende, at samme dag, som jeg har indkaldt til samråd på baggrund af et referat, så går de ind og ændrer i det. Der kører et eller andet spil om, hvem der skal have aben - hvem der skal have Sorteper - i denne her sag," siger han.

Rigsrevisionen er i gang med en undersøgelse af hele sagen og forventes at aflægge rapport i november i år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Christensen

Direktør, Aktive Ejere, formand for Danske Spil, fhv. forsvars- og skatteminister & MF (V)
elektriker (1997), MBA (2018)

Thomas Jensen

MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005)

0:000:00